Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Котки" - мюзикъл от Андрю Лойд Уебър

На 13 ноември, понеделник, от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна гледайте мюзикъла "Котки". Режисьор е признатият майстор на мюзикъла в България проф. Светозар Донев, осъществил на варненска сцена през последните години и популярните мюзикъли „Исус Христос суперзвезда” и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”. Хореографията, която в „Котките” е особено важна, е поверена на хореограф-постановчика Анна Донева, диригент е Страцимир Павлов, диригент на хора Стефан Бояджиев, сценограф Иван Токаджиев, костюми Ася Стоименова. В главните роли ще видим: Людмил Петров, Свилен Николов, Илина Михайлова, Нейчо Петров – Реджи, Велин Михайлов, Пламен Долапчиев, Даниела Димова, Вяра Железова, Филипа Руженова, Георги Ханджиев, Димитър Мартинов, Сребрина Соколова, Лиляна Кондова, Пламен Георгиев, Румен Стефанов, Мартин Чикалов и др.  С участието и на оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

проф. Светозар Донев: "Сър Андрю Лойд Уебър е съвременният гений на мюзикъла, той внася неподозирани нови цветове и форми в този жанр. А идеята за своя шедьовър „Котките”, по сборника с детски стихове „Книга за практичните котки на Бай Посум” от Т. С. Елиът, той обмисля близо десет години.

След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г. идва американската постановка на Бродуей в Ню Йорк през 1982 г. Оттам насетне светът пощурява по „Котките”, а мюзикълът се поставя по цялото земно кълбо при огромен успех. Заедно с „Фантомът на операта”, „Котките” е най-дълго задържалото се на сцена представление. Аз се гордея с това, че всички мюзикъли на Уебър са ми предоставени с право на моя собствена постановка. Така беше с „Исус Христос суперзвезда”, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”, същото е и с „Котките”.

 В постановката на „Котките” въведох ново действащо лице – хор, който изпълнява част от ансамбловото пеене. Разполагам хористите в ложите, откъдето те, подобно на древногръцки хор, реагират на събитията с пеене и жестове. Облечени са в черни сценични костюми и имат котешки маски, които специално донесох за тях от Италия. По принцип във всяка котка и всеки котарак търся допирни точки с човешкия характер."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поучителни и образователни истории между кориците на "Дивите животни на града"

Как да помагаме на животните в града? Отговорите дава поредицата "Дивите животни на града". Под формата на три книги авторката Елена Павлова и художничката Милена Радева разказват поучителни и образователин истории за обитателите на градските пространства. Гълъби гнездят по таваните на блоковете, лястовици се заселват под стрехите, прилепи олитават..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

"Писма от морето" - изложба на Пламен Монев

Най-новата изложба „Писма от морето“ на Пламен Монев представя варненската галерия „12“. Галерията е разположена в сградата на областната администрация в града. Картините на Пламен Монев са вдъхновени от морето и са леко старомодни, посочва художникът. Платната са описателни, в тях е закодиран кратък разказ, пълен със сантимент и романтика.  "Винаги..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Стихосбирката "Петият ъгъл" представи Керанка Далакманска във Варна

Най-новата си поетична книга - "Петият ъгъл", представи Керанка Далакманска в Арт салона на Радио Варна.  Редактор на изданието е писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев. " Море и изгрев. А после залез. Хоризонтът и морето се сливат като в любовен екстаз и стават едно цяло. Голямото синьо. Време-пространството се изкривява в..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 18.10.24 в 13:14

Утре ученици от Варна се включват в шествие срещу трафика на хора

За поредна година Община Варна се включва в инициативата „Поход за Свобода“ срещу трафика на хора. Събитието представлява мирно шествие и има застъпнически характер с две основни цели: да информира обществото за проблема и да заяви подкрепа и застъпничество за всички жертви на модерното „робство“. „Походът на Свободата“ ще се проведе на 19 октомври,..

публикувано на 18.10.24 в 12:43

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36