Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо пицата в Швеция не е постна?

| обновено на 15.11.17 в 15:08

Емилия Иванова е на 47 години и от десетилетие живее в Швеция. От няколко години заедно със семейството си има пицария в района на увеселителния парк Liseberg във втория по големина град в страната – Гьотеборг.  Тя е един от хилядите българи, които пращат пари на роднините си.

860 милиона евро са изпратили през миналата година у нас българите в чужбина, което е с 30 милиона повече от чуждестранните инвестиции.   По този показател България се нарежда на четвърто място в Европейския съюз, показват данни на Евростат.

За пътя към успеха и какво води до него - Емилия Иванова. Интервю на Габриела Гаврилова .

Човек преминава през много изпитания, през много трудности, много упорит труд и може би най-важното е решението какво точно иска човек. В много случаи човек не успява, защото не знае какво точно иска. В момента, когато ние решихме, че искаме да се занимаваме с бизнес с пици, започнахме да реализираме този план. И успяхме!

В България имахте ли подобен бизнес?

Не! Аз бях секретар в една фирма, никога не съм се занимавала с пици или ресторантьорство.

Как тогава успяхте в Швеция?

Първоначално влязохме като съдружници в една голяма пицария, но когато са двама и повече, ако двама са на едно мнение, другите - не. Затова решихме със семейството си, тъй като и децата ни са големи и помагат, да започнем самостоятелен бизнес. Хората ни знаят така и това е нашето малко бижу.

Къде се намира пицарията?

В Гьотеборг, близо до увеселителен парк Лисеберг.

Паркът  Лисеберг има павилиони за цирк, концерти и балове. Основан е  през 1923 г. по повод 300-годишнината на Гьотеборг. Неговата популярност може да се сравни само с популярността на паркове Тиволи в Копенхаген или Грена Лунд в Стокхолм.Имате много посетители?

Да! Много туристи!

Каква е Вашата пица, която толкова много хора харесват?

Казва се "Ла Маре". Пицата е с месо и много зеленчуци.

Препоръчително е да се изяде една, а на другия ден калориите да се изгорят във фитнеса. В Швеция дебели хора няма. Не защото не ядат пици, а защото много спортуват. Мисля си, че ако ние живеем по-здравословно, една пица няма да е проблем...

Двама българи създават собствен бизнес в Швеция. Как се случва това?

С много труд. Не само че работим по 12 часа, но правим калкулация всяка втора минута. Благодарна съм на семейството, благодарна съм на децата ни, които са неотлъчно до нас и работят непрекъснато заедно с нас.

Какви са условията за бизнес в Швеция?

Там сякаш има повече спокойствие и дават повече възможност на дребния бизнесмен да успее. Не сме получили облекчение в данъците, но държавата ти дава възможност да се реализираш... Там е по-дисциплинирано. Персоналът не е възможно да те зареже по средата на сезона.

СнимкаКак се случва това?

Може би спокойствието на работа, може би това, че заплащането е по-високо... Получаваните пари поставят човек на най-важното ниво - средното, защото средното ниво е определящо в една държава. Когато всички живеят на това ниво....

Вашето семейство, което е изцяло българско,  ще се върне ли в България?

Да. Един ден... Аз обичам България и имам носталгия към нея. Обичам си приятелите, обичам си средата, обичам си красотата на България!

Но не е достатъчно, за да се върнете сега?

Не! Няма го това спокойствие. Няма го уважението между хората, което е най-важното. Не може, когато се прибера в България, на всеки втори километър да получавам "среден пръст" или бибиткане.

Защото не сте добър шофьор?

Не зная, може би, защото колата е с чужд номер...

Аз съм шофьор от 22 години и никога не съм имала проблем... Но в България се притеснявам да карам.

И в Швеция има катастрофи, но не толкова често, има и колегиалност в шофирането.

СнимкаКое прави по-спокойни хората в Швеция?

Уважението между хората. Уважението, че другият също е човек.

Това въпрос на манталитет ли е?

Аз си мисля, че да. При нас всеки си мисли, че е по-голям. Няма по-големи. Всички сме равни. Това, че има повече пари, не го прави по-голям. Забравили сме си ценностните системи, забравили сме това, че сме хора преди всичко.

Отношението, човещината - няма ги. Забравили сме ги.

Хората и в Швеция също имат лични проблеми, но не ги показват. На работното си място ти трябва да си винаги усмихнат, добре зареден към хората. Аз също имам проблеми, но когато застана срещу клиент, винаги се усмихвам, защото той не е длъжен да търпи моето настроение.

Вашето пожелание?

Пожелавам на хората да се обичат, да правят компромиси, да приемат човека срещу тях като човек, а не да се опитват да ги променят, защото и мравката на този свят си има достойнство.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48