Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо пицата в Швеция не е постна?

| обновено на 15.11.17 в 15:08

Емилия Иванова е на 47 години и от десетилетие живее в Швеция. От няколко години заедно със семейството си има пицария в района на увеселителния парк Liseberg във втория по големина град в страната – Гьотеборг.  Тя е един от хилядите българи, които пращат пари на роднините си.

860 милиона евро са изпратили през миналата година у нас българите в чужбина, което е с 30 милиона повече от чуждестранните инвестиции.   По този показател България се нарежда на четвърто място в Европейския съюз, показват данни на Евростат.

За пътя към успеха и какво води до него - Емилия Иванова. Интервю на Габриела Гаврилова .

Човек преминава през много изпитания, през много трудности, много упорит труд и може би най-важното е решението какво точно иска човек. В много случаи човек не успява, защото не знае какво точно иска. В момента, когато ние решихме, че искаме да се занимаваме с бизнес с пици, започнахме да реализираме този план. И успяхме!

В България имахте ли подобен бизнес?

Не! Аз бях секретар в една фирма, никога не съм се занимавала с пици или ресторантьорство.

Как тогава успяхте в Швеция?

Първоначално влязохме като съдружници в една голяма пицария, но когато са двама и повече, ако двама са на едно мнение, другите - не. Затова решихме със семейството си, тъй като и децата ни са големи и помагат, да започнем самостоятелен бизнес. Хората ни знаят така и това е нашето малко бижу.

Къде се намира пицарията?

В Гьотеборг, близо до увеселителен парк Лисеберг.

Паркът  Лисеберг има павилиони за цирк, концерти и балове. Основан е  през 1923 г. по повод 300-годишнината на Гьотеборг. Неговата популярност може да се сравни само с популярността на паркове Тиволи в Копенхаген или Грена Лунд в Стокхолм.Имате много посетители?

Да! Много туристи!

Каква е Вашата пица, която толкова много хора харесват?

Казва се "Ла Маре". Пицата е с месо и много зеленчуци.

Препоръчително е да се изяде една, а на другия ден калориите да се изгорят във фитнеса. В Швеция дебели хора няма. Не защото не ядат пици, а защото много спортуват. Мисля си, че ако ние живеем по-здравословно, една пица няма да е проблем...

Двама българи създават собствен бизнес в Швеция. Как се случва това?

С много труд. Не само че работим по 12 часа, но правим калкулация всяка втора минута. Благодарна съм на семейството, благодарна съм на децата ни, които са неотлъчно до нас и работят непрекъснато заедно с нас.

Какви са условията за бизнес в Швеция?

Там сякаш има повече спокойствие и дават повече възможност на дребния бизнесмен да успее. Не сме получили облекчение в данъците, но държавата ти дава възможност да се реализираш... Там е по-дисциплинирано. Персоналът не е възможно да те зареже по средата на сезона.

СнимкаКак се случва това?

Може би спокойствието на работа, може би това, че заплащането е по-високо... Получаваните пари поставят човек на най-важното ниво - средното, защото средното ниво е определящо в една държава. Когато всички живеят на това ниво....

Вашето семейство, което е изцяло българско,  ще се върне ли в България?

Да. Един ден... Аз обичам България и имам носталгия към нея. Обичам си приятелите, обичам си средата, обичам си красотата на България!

Но не е достатъчно, за да се върнете сега?

Не! Няма го това спокойствие. Няма го уважението между хората, което е най-важното. Не може, когато се прибера в България, на всеки втори километър да получавам "среден пръст" или бибиткане.

Защото не сте добър шофьор?

Не зная, може би, защото колата е с чужд номер...

Аз съм шофьор от 22 години и никога не съм имала проблем... Но в България се притеснявам да карам.

И в Швеция има катастрофи, но не толкова често, има и колегиалност в шофирането.

СнимкаКое прави по-спокойни хората в Швеция?

Уважението между хората. Уважението, че другият също е човек.

Това въпрос на манталитет ли е?

Аз си мисля, че да. При нас всеки си мисли, че е по-голям. Няма по-големи. Всички сме равни. Това, че има повече пари, не го прави по-голям. Забравили сме си ценностните системи, забравили сме това, че сме хора преди всичко.

Отношението, човещината - няма ги. Забравили сме ги.

Хората и в Швеция също имат лични проблеми, но не ги показват. На работното си място ти трябва да си винаги усмихнат, добре зареден към хората. Аз също имам проблеми, но когато застана срещу клиент, винаги се усмихвам, защото той не е длъжен да търпи моето настроение.

Вашето пожелание?

Пожелавам на хората да се обичат, да правят компромиси, да приемат човека срещу тях като човек, а не да се опитват да ги променят, защото и мравката на този свят си има достойнство.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Митрополит Йоан: Чрез силата на Възкресението на Спасителя смъртта е унищожена като най-последен враг

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,  Христос Воскресе! Всесърдечно поздравяваме всички вас с великия празник на Светата Пасха. Наистина този е „празникът на празниците и тържество на тържествата“ (Пасхален канон, песен 8). Ние празнуваме избавлението на човеците..

публикувано на 20.04.25 в 00:00

Злато за ансамбъла ни

Златен медал в многобоя за българския ансамбъл на световната купа в Баку. Уникално съчетание на обръчи и топки. Българките тотално взривиха залата с играта си.

публикувано на 19.04.25 в 20:09
Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..

публикувано на 19.04.25 в 07:50

Отец Ивалин Славов: Временно сме на земята, временно сме даже и на гробищата

Ивалин Славов е свещеник в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Той е роден  в Исакча, Румъния. Майка му е с руски корени, а б аща му е българин. О тец Ивалин е учил и в България, и в Румъния. Завършва Духовната семинария в София и Богословския факултет на университета в Букурещ. Служи в храма в Асеновград, а през 2006 г. Светият синод..

публикувано на 18.04.25 в 07:45

Проф. д-р Христо Кожухаров: Сега живее поколение, което получава всичко веднага - без изчакване, без отлагане

Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна  проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..

публикувано на 17.04.25 в 08:00

Експерт: Не е далеч моментът, в който човекът ще е междупланетен вид

Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..

публикувано на 16.04.25 в 08:05

Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ в ГХГ - Варна

Градската художествена галерия във Варна представя арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“. Тя е проект на Нов български университет. РИ ще бъде експонирана в подпокривното пространство на галерията до 28 април.  Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ е вдъхновена от ръкописа от 1953 г. „Холандският пейзаж през XVII век и..

публикувано на 15.04.25 в 08:20