Знаете ли къде във Варна може да хапнете постни сладки с кафето в приятната атмосфера на бабината къща ? Това може да се случи в центъра до пазара - да седнете на маса и стол от преди поне половин век, да се отпуснете и да ви сервират вкусотии в чинийки на почти същата възраст.... А ако имате късмета - да поговорите и с хората от екипа. Габриела Гаврилова успя да "откъсне" от печките за минути главният майстор на сладкишите Живка Герасимова и собственичката Антоанета Генова. Приятелството е това, което ги събира, макар и двете да са имали преди това различен бизнес, а сега да имат и различни житейски позиции, но в разговора прекрасно се допълваха.
Живка: С Тони ме свърза приятелството и нуждата. Преди това имах собствен бизнес с месо. Но сега правя сладки. И постни сладки също.
Разбрах, че Вие самата постите?
Да. От много години спазвам християнските традиции, но след смъртта на съпруга ми вече по-сериозно се обърнах към вярата.
Приготвяте постни сладки. Какво направихте днес?
Живка: Направихме парастасени курабийки.
Защо се наричат така?
Тони: Има различни обяснения. При нас Свети Парастас е свързан с пари, от наша колежка от Габровско научих, че там се свързва с поста.
Каква е рецептата за тези курабийки?
Живка: Вътре влизат само постни продукти - брашно, олио, захар, орехи.
А формата е по-различна?
Тони: Топчета. Поръсени с пудра захар. Много са вкусни.
Издържат дълго време, защото са постни?
Тони: Да. Колкото повече стоят , стават все по-вкусни.
Живка: Ако останат. Издържат, ако останат...
Тони: А те не остават! Иначе ако останат - 2-3 седмици няма проблем.
Други какви постни сладки предлагате?
Живка: Предлагаме постни локумки. И някои от хлябовете вече ги съобразяваме с поста. И това не е само сега, правим го през цялата година, защото има вегетарианци, които целогодишно търсят тези продукти.
Да бъдем полезни - споделете някоя рецепта?
Живка: Рецептата е за постни локумки. По 300 грама вода и олио, 15 грама захар и мая, брашното е около килограм, колкото поеме...
За колко време стигат тези локумки?
Живка: Зависи колко са хората...
Тони : И от апетита...
Живка: Като се изпекат, се овалват с пудра захар. Аз, понеже ми е омръзнало, ги ям без пудра захар. Много са вкусни...
Тони : И не толкова калорични.... Има много постни неща, които се предлагат. Те се търсят, затова се и предлагат...
Живка : Все повече хора се връщат към традицията. Това да постят , то не е само за здравето.
Тони: Не е само здравето. И духовно започваме да се връщаме към вярата.
Тук може сами да се уверите как двете дами взаимно се допълват в разговора, но и да разберете какво още се търси и предлага, свързано със здравословното хранене.
Не е случайно, че рибите присъстват в изработените скулптури от Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня, тъй като е родом от Несебър. В почивните месеци Сутев се занимава с дърворезба. Иван Сутев завършва Котленската художествена гимназия през 1982 г и оттогава дърворезбата е негово хоби. „За съжаление вече годините и зрението..
От 21 юли 2025 година Борислав Сарафов не може да изпълнява функциите на главен прокурор. Законът е ясен и всички в тази държава трябва да се съобразяват с него. Това подчерта за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. По думите му законът, приет на 21..
Изложбата „Царско лято“ на Лилия Кунева и Крис Николов, посветена на „лятото преди бетона“, ще бъде открита от 19 часа на 1 август в Морското казино. Картините в нея са повлияни от обиколката на художниците в Полша и Германия и опитите им да се доближат до големите майстори, обясниха за Радио Варна авторите. На откриването ще..
Интервю с Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER) Малко повече от месец остава до осмия „Running Free Festival“. „Стринава“ очаква на 29 и 30 феновете на олдскуула, събрани там от организаторите HMC „Metal Force“. Основните действащи лица са CORONER, ASPHYX, DESTRÖYER 666 и DESASTER. Останалите – MEZZROW, GALLOWER, LEATHERHEAD, SCHIZOPHRENIA,..
Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..
Красимир Симеонов споделя, че написването на тази книга е повлияно от последните 40 години, през които кара мотори – традиция, наследена от баща му и дядо му. Авторът признава, че през годините много от приятелите му са го подканвали да събере всичките си разкази на тази тема под едно заглавие, което впоследствие се превръща в книгата..
В първата самостоятелна изложба на Владимир Ванков акцентът е поставен върху индивидуалния път на всеки човек и личностната автономия, на която се крепят изборите и отговорите на екзистенциалните въпроси, пред които е изправен. Изложбата набляга именно на възможностите, които се съдържат във въпроса „А сега накъде?“, подканващ посетителите да..