Знаете ли къде във Варна може да хапнете постни сладки с кафето в приятната атмосфера на бабината къща ? Това може да се случи в центъра до пазара - да седнете на маса и стол от преди поне половин век, да се отпуснете и да ви сервират вкусотии в чинийки на почти същата възраст.... А ако имате късмета - да поговорите и с хората от екипа. Габриела Гаврилова успя да "откъсне" от печките за минути главният майстор на сладкишите Живка Герасимова и собственичката Антоанета Генова. Приятелството е това, което ги събира, макар и двете да са имали преди това различен бизнес, а сега да имат и различни житейски позиции, но в разговора прекрасно се допълваха.
Живка: С Тони ме свърза приятелството и нуждата. Преди това имах собствен бизнес с месо. Но сега правя сладки. И постни сладки също.
Разбрах, че Вие самата постите?
Да. От много години спазвам християнските традиции, но след смъртта на съпруга ми вече по-сериозно се обърнах към вярата.
Приготвяте постни сладки. Какво направихте днес?
Живка: Направихме парастасени курабийки.
Защо се наричат така?
Тони: Има различни обяснения. При нас Свети Парастас е свързан с пари, от наша колежка от Габровско научих, че там се свързва с поста.
Каква е рецептата за тези курабийки?
Живка: Вътре влизат само постни продукти - брашно, олио, захар, орехи.
А формата е по-различна?
Тони: Топчета. Поръсени с пудра захар. Много са вкусни.
Издържат дълго време, защото са постни?
Тони: Да. Колкото повече стоят , стават все по-вкусни.
Живка: Ако останат. Издържат, ако останат...
Тони: А те не остават! Иначе ако останат - 2-3 седмици няма проблем.
Други какви постни сладки предлагате?
Живка: Предлагаме постни локумки. И някои от хлябовете вече ги съобразяваме с поста. И това не е само сега, правим го през цялата година, защото има вегетарианци, които целогодишно търсят тези продукти.
Да бъдем полезни - споделете някоя рецепта?
Живка: Рецептата е за постни локумки. По 300 грама вода и олио, 15 грама захар и мая, брашното е около килограм, колкото поеме...
За колко време стигат тези локумки?
Живка: Зависи колко са хората...
Тони : И от апетита...
Живка: Като се изпекат, се овалват с пудра захар. Аз, понеже ми е омръзнало, ги ям без пудра захар. Много са вкусни...
Тони : И не толкова калорични.... Има много постни неща, които се предлагат. Те се търсят, затова се и предлагат...
Живка : Все повече хора се връщат към традицията. Това да постят , то не е само за здравето.
Тони: Не е само здравето. И духовно започваме да се връщаме към вярата.
Тук може сами да се уверите как двете дами взаимно се допълват в разговора, но и да разберете какво още се търси и предлага, свързано със здравословното хранене.
Инцидентът във Варна, при който насъскани от стопанина си питбули, убиха домашен любимец и раниха човек , са резултат от езика на омразата който се насажда от политическите ни елити. Това каза в ефира на предаването ПФ д-р Ивайло Митковски, председател на варненската организация на ДСБ. По думите му, така наречения елит на нацията, със своите..
Между 12 и 15 лева за килограм се търгува на дребно медът в Балчик. Изкупната му цена на едро в момента е около 5 лева при искани от пчеларите поне 5.70 лева на килограм, коментира председателят на пчеларското дружество „Пчела – Балчик 2019“ Стойко Василев. При миналогодишна изкупна цена около 4.20 лева и на дребно около 10-12 лева за килограм,..
Интервю с Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO) Интервюто с Hans Magnus "Snah" Ryan от MOTORPSYCHO го бях забравил. Буквално. Подсети ме публикация във Facebook за предстоящия концерт на групата в България. Името на бандата ми прозвуча адски познато. Разрових се в архива и открих, че през 2021 година съм разговарял с Hans Magnus "Snah" Ryan..
Интервю с Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH) Няма да обяснявам кой е Matt Barlow, най-меланхоличният глас в метъла. Няма да обяснявам кои са ICED EARTH. Няма да обяснявам какво представлява албумът „The Darka Saga“. Само ще отбележа, че по покана на „BGTSC“ на 10 октомври в софийския клуб „Mixtape 5“Matt Barlow и сегашната му група..
Поддръжката на един язовир се извършва целогодишно и не трябва да се пестят средства, коментира за Радио Варна Валентин Георгиев, който стопанисва яз. „Николаевка“ в община Суворово. На първо място е почистването на всички хидромелиоративни съоръжения, но много от концесионерите на язовири не го правят, тъй като е скъпо и трудоемко, посочи..
"Когато в общите устройствени планове реката не е дадена като река, Общината започва да разпродава имотите си. Виждаме, че в Елените 99% е частна собственост, включително и пътищата". Това коментира за Радио Варна и предаването Пост Фактум Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" . В Царево, по думите на Белев, ситуацията е подобна - там имаме..
Книгата си "Емигрантски воли и неволи" представи във Варна Бойко Антонов. Роден в Пловдив, там завършва специалност „Автоматизация на производството“ и емигрира в САЩ, където живее повече от 30 години. Работи в сферата на изчислителните технологии и ръководи големи проекти в много страни по света. Антонов се залавя сериозно и с преводи на..