Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бангладеш - беден, но щастлив народ

Бангладеш е една от най-бедните страни в света, чиито жители обаче са считани за едни от най-щастливите хора на планетата. Екзотичната държава е сгушена на картата точно под Индия и територията й криволичи между делтите на трите големи реки - Ганг, Брахмапутра и Джамуна. Бангладеш се смята за една от най-гъсто населените държава в света. Там все още могат да се намерят почти изчезналите бенгалски тигри.

Какъв е животът там през погледа на един българин, инженер, живял и работил в азиатската държава година и половина, разказа в интервю за Радио Варна Георги Мазнев.




- Как комуникирахте с местното население, когато Ви се налагаше?

- Основно на английски, защото повечето хора, които имат някаква работа - са завършили училище и добре владеят английски. Някои владеят и немски.

- Какъв е животът в Бангладеш? Снимка

- Бангладеш е една многолюдна държава, която е с приблизително същата територия като България. Когато аз бях там, населението беше около 167 милиона жители. Навсякъде има хора, денонощно може да ги видите да се движат около пътищата. Изключително беден народ са...

- С какво се занимава населението, какъв е основният поминък?

- Поминъкът е селскостопански основно - производителите са на банани, дини, зеленчуци. Интересното е, че там се работи зимно време. След януари започва отглеждането на плодове и зеленчуци, а в средата на годината, когато започне дъждовният период, същите тези земеделци стават рибари, понеже техните ниви са наводнени и рибата навлиза. Пекат тухли и понеже няма камъни за изграждане на пътищата, тухлите се поставят върху глинестата почва и така се правят валове, върху които се асфалтира. Това са пътищата на Бангладеш, които сравнително изглеждат като българските.

СнимкаСнимкаСнимка

- Бангладеш е известен и с евтината работна ръка...

- Там се работи обикновено за около 30-40 евро на месец, което е добър доход за едно семейство и затова е голяма експлоатацията на шивашката индустрия, но хората са благодарни, защото това им дава възможност за препитание.  Ако едно семейство получава около 7 000 евро годишно се счита, че стандартът на това семейство е изключително висок. То може да си позволи къща, апартамент, кола... Докато всички останали получават около 900 - 1 000 евро на година, което е изключителен минимум, но е достатъчно за преживяване.

Снимка- А по колко деца имат семействата?

- Някои имат повече около 5, други по-малко. След като популацията нараства, това означава, че във всяко семейство има над 3 деца.

- Бихте ли се върнал отново в Бангладеш?

- Ако има проект, бих работил там отново за известно време, но не и да живея... Макар че те предлагат много добри условия човек да си купи къща, но ако си купите имот там, може да стоите около два месеца, които са хубави, по-благоприятни и не толкова влажни...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00