Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито на именниците!

Православната църква почита днес паметта на Свети Стилиан Детепазител.

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си утроба, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и дете, в него вече се проявявали изключителните дарове на свят живот. Той не оставял своенравията да омърсят ни духа, ни душата му - бил чист, пречист. Така растял без земни страсти и без да остави користолюбието и любовта към земните богатства да го завладеят и подчинят на развалата и тлението.

Със силата на благодатта Божия той успял да се пребори с всички уловки на временния земен живот и виждайки живота през чистата Божия премъдрост, решил да последва стремлението на своята душа. А тя, неговата душа, го зовяла към борби нравствени и извисени. Зовяла го към упражняването на добродетелта, като му сочела тежкия и трудно проходим път към живота вечен и блажен.

Чистото му сърце се отзовало на този зов на душата и впървом тъй постъпил: всичко в наследство, що той притежавал, продал и раздал на църковни хора сиромаси. И когато се освободил напълно от бащиното си имане, изпълнен с облекчение и радост, си казал: „Е, махнах острия бодил, дето ме беше приковал към желанията на смъртното ми тяло. А сега ме чака пътят към живота в истината".

СнимкаТака, след като се освободил от земното си имане, Св. Стилиан потеглил към съкровището небесно. Отишъл в недалечен манастир и се облякъл там в монашеска схима. Нещо повече - той заживял  още по-строг живот в една пещера. Хранел се с диви треви, а когато те свършвали, Сам Бог се погрижвал за Своя преподобен.  И както някога на св. пророк Илия, на св. Марк Философа Атинянин и на др., Той му изпращал храна чрез ангели небесни.

Така много години Св. Стилиан преживял в отшелничество. Десетилетия наред се борел и с дявола, и със себе си, за да стигне до светостта, според както Бог е повелил: „Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец" (Мат. 5:48).

Разчула се славата му надлъж и нашир. Заприиждали хора при Св. Стилиан отблизо и далеч, за да се утешат при него душевно и телесно.  Знаел той да утешава страдащите души, защото не забравял, че за да спечели една душа Царството Небесно, тя трябва да се оприличи на душичката на малките дечица, по думите на Господа: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно" (Мат. 18:3).

А що се отнася до самите деца той знаел още, че те имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и Св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.

СнимкаМайки от близо и от далеч, нарамили своите сакати или болни дечица, прииждали при светеца, пълни с вяра, че ще намерят лек за своята болка. По цели дни те пътували из пустинните местности, за да стигнат до пещерата на прославения от Бога Свети Стилиан. И когато го срещнели, падали в краката на стареца-аскет, прославяли Бога, че ги е удостоил да го срещнат, и го молели да излекува децата им. Св. Стилиан, пълен с добросърдечие и състрадание, поемал болните младенци в ръцете си и със сълзи на очи започвал да моли Бога да ги излекува. Небесният Владика чувал всеотдайната молитва и светецът тогава извършвал чудото - децата оздравявали.

Но не само децата лекувал старецът.  По неговата молитва бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца. Много християни и след успението на стареца в Господа, продължават да прибягват към него.

Казват дори, че и името му произхожда от глагола „стилоно", което в превод от гръцки означава „укрепва" или „укрепващ здравето на децата". И като детепазител Св. Стилиан се изобразява, държащ в прегръдката си младенец. Паметта му Православната църква чества на 26 ноември.

И накрая нека знаем, че Св. Стилиан помага не само на физически болните деца, но и на страдащите душевно и духовно деца и младежи. Защото и децата, и младежите страдат от прегрешения и страсти и могат да бъдат неуправляеми, нервни и „опаки".

Из книгата „Жития на светиите, свети Стилиан" на архим. Хараламбос Василопулу

Имен ден празнуват Стилиян, Стиляна, Щилян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите районни кметове във Варна и приоритетите им

Новите кметове на районите "Одесос“ и "Приморски“ във Варна Янислава Шопова и Николай Желязков заявиха за Радио Варна, че имат амбицията да бъдат отворени към хората и да направят районите си чисти и с добра инфраструктура.  Да вдигне нивото на комуникация между гражданите и кмета, район "Одесос" да е отворен за хората са сред първите задачи пред..

публикувано на 28.10.24 в 19:38
Машинно гласуване

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели убедително във Варна, "Възраждане" са втори

ГЕРБ-СДС печели убедително изборите в област Варна с два пъти повече гласове от втората по подкрепа партия ПП "Възраждане".  ГЕРБ-СДС са привлекли 47 925 гласа. На трето място е ПП-ДБ, получили доверието на 22 013 избиратели. За "Има такъв народ" гласа си са дали  12 428 симпатизанти. Новата формация на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" са пети във..

обновено на 28.10.24 в 18:25

8 партии влизат в НС, "Величие" остана под чертата

Централна избирателна комисия (ЦИК) публикува  резултати при обработени 100%  СИК протоколи в РИК към 17:00 часа днес, предаде БНР. ГЕРБ-СДС - 642 931 гласа или 26,39% подкрепа. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 346 063 гласа или 14,20% подкрепа. Възраждане - 325 468 гласа или 13,36% подкрепа. ДПС-Ново начало - 281 366..

публикувано на 28.10.24 в 18:03

Съдът отмени решение на ОбС-Варна за актуализацията на Генералния план за организация на движението във Варна

Административен съд - Варна отмени актуализацията на Генералния план за организация на движението на територията на община Варна, който включва забрана за движение на коли в Морската градина, по жалба на собственици на имоти в чертите на Приморския парк. Съдът обяви решението за нищожно, тъй като не е от компетенциите на Общинския съвет, а на кмета на..

публикувано на 28.10.24 в 17:21
Даниел Лорер

Даниел Лорер, ПП-ДБ: Решението на МС за стадион "Варна" е хвърляне на димка

Все още не е ясно Община Варна какъв дял ще запази от дружеството, управляващо стадион "Варна", след увеличаване на капитала му и вложените от държавата 30 млн. лева за довършването на съоръжението. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев, който изказа недоумението си как не е осъществена връзка с представители на кметската администрация по..

публикувано на 28.10.24 в 16:10

Във Варна планират изграждане на два нови парка в "Младост" и ремонт на улица "Вяра"

Изграждането на два нови парка - "Младост" и "Република", в район "Младост", е един от проектите, по които работи Община Варна. Това съобщи на брифинг днес кметът Благомир Коцев. В момента сме на последната права на проектирането им, каза още той, допълвайки, че във Варна отдавна не са изграждани нови паркове.  Ремонтите на малките улици са сред..

публикувано на 28.10.24 в 16:05

От сряда затварят южното платно на бул. "Владислав Варненчик", въвеждат обходни маршрути

От днес при кръстовището на Двете кули се асфалтират преходните трасета между северното и южното платно по бул. „Владислав Варненчик“. С дейностите ще приключи първият, от общо четирите етапа, от проекта на ВиК– Варна за изграждането на канализационен колектор с голям диаметър (Ф2000) и две канализационни шахти. Първият етап ще завърши 10 дни по-рано..

публикувано на 28.10.24 в 15:27