Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На чужд гръб и 10 ученически раници са малко"

| обновено на 03.12.17 в 17:55 БНР Новини
3
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Така нарекоха инициативата родители, които упорито са решили да помогнат на децата си да бъдат здрави. Акцията започна в социалните мрежи и продължава и в момента със събиране на конкретни предложения за намаляване тежестта на ученическата раница. Анкетите се попълват на алеята, която води към входа на морската градина.

Десетки родители от Варна премериха тежестта на раниците на своите деца. Според препоръка на Министерството на здравеопазването тежестта трябва да е до 15 процента от тежестта на детето. Данните обаче показаха съвсем друго:  20 - 25 процента. Средно раницата тежи 6-7 килограма, като дори на първокласниците рядко са под 5 килограма. В тази "тежест" не се включва бутилката с вода и храната, както и необходимото за часа по физическо. Затова все повечето родители изпращат малчуганите с анцуг, а по възможност оставят в шкаф в стаята и други помагала, които не са необходими всеки ден.

СнимкаСнимка

Въпреки това проблемът е сериозен от години. Всеки родител има конкретно предложение, което попълва в анкета, а организаторите от инициативата "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" ще ги обобщят до дни. И за да покажат съпричастност, на няколко пъти родители пробягаха стотина метра до входа на Морската градина във Варна.


Снимка

Повечето родители успяват да помагат на децата, но 10 килограма са си сериозна тежест и за възрастен, сподели Ася Томова, майка на петокласничката Десислава .



Снимка

Четири деца има Нона Йотова, трима от които са ученици. Най-голямото дете вече има сериозен гръбначен проблем, защото неговата раница е 8 килограма, а той сам я носи до училище.




След училище болки в гърба има и Пресиян, който е 6 клас, пътува с автобус до училище, а класната стая е на последния етаж,  налага се  да носи раницата и до извънкласните форми, които посещава.




Снимка

 

Повечето родители предлагат преразглеждане на учебното съдържание с възможност за повече съвременни методи за преподаване, намаляване на учебните помагала и индивидуален шкаф за всеки ученик в класната стая.

Раниците може да "олекнат" още втория учебен срок.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25

Нова цена на тока от утре. КЕВР днес решава каква да е тя

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода в сила от 1 юли. Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията...

публикувано на 30.06.24 в 10:23
Летище Бургас

Летище Бургас посреща туристи от Узбекистан

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас се очаква днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.  На събитието ще присъства българският посланик в Узбекистан - Стояна Русинова.

публикувано на 30.06.24 в 09:15