Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Пантелеев пленява варненци "С полета на валса"

Диригентът Мартин Пантелеев
Снимка: Н. Попов

Маестро Мартин Пантелеев доказва за пореден път любовта си към Варна и нейната публика. Тази вечер ни очакват познати и не толкова познати мелодии в концерта "С полета на валса". Затаили сме дъх за поредната изненада от страна на Маестрото, който прави подарък към варненската публика. Срещаме се с Мартин Пантелеев навръх рождения ден на радиото, на 9-ти декември, ето защо разговорът ни тръгва оттам:

По повод рождения ден на радиото ви пожелавам да бъдете все така откровени и професионални. Спомням си, когато бях дете стоях прикован към радиоприемника от гласовете, които излизаха от него. Радиото си остава една магия, тъй като човек, подобна на музиката има правото, усещането за фантазия, да си представя този човек как изглежда, и какво точно стои зад този глас. Именно заради това ви пожелавам да бъдете все така чисти и да давате на слушателите, които със сигурност ви обожават, надежда да гледат напред. В трудните моменти да вярват, че има Господ и че изпитанията са ни дадени за това, за да вярваме повече в него.

Как се роди идеята за този концерт? Обикновено точно тези концерти създават усещането за празник.

Музиката, принципно за мен е най-върховното средство за комуникация между хората. В навечерието на едни светли празници, мисля, че точно това е начинът да сме отново заедно с любимата ми варненска публика. „С полета на валса” беше моя идея това заглавие, тъй като съм човек на фантазиите, на мечтите. Обичам да се рея. По този начин се роди идеята.  Във Варна всичко е един полет. Полет на емоции, на любовта и смятам, че това е много подходящ начин за посрещане на тези празници.

Какво ще чуем в програмата на концерта?

Този път реших да разчупим малко традиционните форми, които обикновено включват творби на Йохан и Йозеф Щраус. Ще има прекрасни произведения от Чайковски, като например „Танцът на цветята”, валс от Шустакович. Разбира се, включили сме и любими оперетни арии.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


Началото на концерта тази вечер е в 19.00 часа на основна сцена на Варненската опера.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26