Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двучасови дебати по дългосрочни общински дългове

Снимка: Радио Варна

На последното си за годината заседание Общинският съвет на Варна даде съгласие за поемане на дългове с общ размер от 73 милиона лева. Около 17 млн. лева са предназначени за мостово финансиране по различни европроекти, като на следващ етап средствата ще бъдат възстановени на Община Варна. Около половината от парите, които предстои да бъдат изтеглени, ще отидат за дейности във връзка изграждането на новия бул. „Левски“ и на пробива на бул. „Сливница“ между бул. „Януш Хунияди“ и „Атанас Москов“. Дългът ще бъде използван за строителни дейности и за отчуждаване на имоти, през които ще минава трасето. Коя ще е кредитната институция ще стане ясно след провеждането на конкурс.

Останалата част от заема в размер на над 36 млн. лева ще бъде от Европейската банка за възстановяване и развитие и от „Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ”. Средствата ще се използват за проектите "Естетизация и модернизация на градската среда", втората фаза на "Интегриран градски транспорт”, доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта „Златния пясъци”, както и за въвеждането на Синята зона. Съветниците гласуваха заемните средства за всеки един проект поотделно, а опозицията се обяви „против”. Общинският съветник от БСП Борислав Гуцанов изрази резерви към тегленето на средства за втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт при положение, че липсва отчетност от реализирането на първата фаза. Гуцанов отправи критика и по отношение на предвидения дълг за бул. „Левски“. Той определи общата стойност на проекта, която надвишава 100 млн. лева, като абсурдна. Общинският съветник Григор Григоров пресметна, че полагането в канал дори и на най-скъпата водопроводна тръба, не може да струва 3 267 лв. , какъвто е случаят с бул.  "Мара Тасева" в кв. Аспарухово. Според Григоров фактът, че община Варна влага средства в инфраструктурата на ВиК чрез поемането на дълг, ще доведе до по-висока цена на водата с 10 стотинки. От друга страна водното дружество не изпълнява инвестиционната си програма според приетия петгодишен план. Костадин Костадинов заяви, че когато излязат подробните устройствени планове за всеки проект ще изиска цялата документация от общината, за да бъдат направени независим анализ и експертна оценка колко на практика струва реализирането на проектите. Марица Гърдева, председател на групата на ПП „Герб” в Общинския съвет предложи да бъде формирана група от общински съветници, за да осъществяват контрол на терен по време на изпълнението на проектите.

Предстои местният парламент да гласува  общинска субсидия за три лечебни заведения. Предвижда се от бюджета на Община Варна да бъдат отпуснати средства за нуждите на МБАЛ „Св. Анна“, СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков – Варна“,  ДКЦ „Св. Иван Рилски“ – Аспарухово и за оздравяване на Туб-диспансера. На гласуване ще бъде подложен и предложеният от кмета проект на план-сметка „Чистота“ за следващата година. За почистването на града са заложени малко над 29,65 млн. лева.

Одобряването на ПУП-ПРЗ на част от Южна промишлена зона и СО„Планова“ също фигурира в дневния ред на днешното заседание. Очаква се Общинският съвет да приеме и актуализирана стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Варна. Една от точките е упълномощаване на представителя на Община Варна за участие в Общото събрание на акционерите на „Спортен комплекс Варна“ АД. Предвидено заседанието да завърши с дискусия с гражданите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна тръгват нощните автобуси

От 1 юли тръгват нощни автобуси по линии 7, 17, 20, 31 и 148 във Варна. Нощният транспорт ще работи до 1 септември.  Според разчети на „Градски транспорт“- ЕАД мярката ще струва малко над 151 хил. лева. Автобусите ще се движат със следното разписание: Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30..

публикувано на 01.07.24 в 06:50

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10