Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Украинец прави бонбони с надпис "Варна"

| обновено на 05.01.18 в 09:43
8
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Близо 250 украинци живеят във Варна. От година и половина свой бизнес тук развива семейството на Владимир Дживаго. Твърди, че първи не само във Варна, но в цяла България, ръчно изработва бонбони с надпис вътре, като оцветителите са изцяло натурални. По неговите думи, подобни бонбони и близалки са много популярни в Европа, туристите ги познавали и понежа Варна е предпочитана от туристите, той очаква новият му бизнес да се развие много бързо.

Владимир Дживаго идва от Одеса, където работил в банка. Харесал обаче занаята, който изучавал в Полша.


В Одеса работех в банка, не правех бонбони. Но много харесвах този занаят и си казах: "Защо не? Ще правя бонбони!".

Как избрахте този бизнес?

Аз много пътувах в Европа. Тези бонбони са много популярни в Европа- Берлин, Прага... а в България няма такова нещо. Затова реших да бъда първи.

И успяхте!

Да. Аз съм първи не само във Варна, това е бизнес, който е първи и в България. Има близалки, има бастунчета, но надписи в самите бонбони, които се правят само с натурални оцветители - няма.

Снимка


Как се изработва надписа? Показахте, че в едни от тях пише "Варна?"

Не само "Варна". Има надписи "ЧРД", има лого на фирми....Може да се направи всичко, защото се изработва ръчно...като с пластелин - моделираш отделните части на буквите и след това ги слепваш. Много е сложно. Но е възможно.

Снимка

Бонбонът е с диаметър по-малко от сантиметър?

Да. Но първоначално е по-голям. След това се изтегля. Работим с 5 килограма топла карамел,  от които се изтънява пръчка и се нарязва.

За колко време се изработва надписа?

За 2 часа. Работим с карамел, първоначално с температура 200 градуса. След това се оформя на така наречената "топла маса". Работи се бързо, защото след като карамелът изстине, вече е като камък...

Това са натурални бонбони с натурални оцветители - жълто от морков, червено от цвекло, зелено - от спанак, черен - от черупки на кокос, лилаво- от патладжан. Бялото се получава като карамелът се "разтяга" на кука и така в него влизат мехурчета въздух....

В Европа в момента е много популярно храната да е натурална и ръчно изработена. Затова си мисля, че нашият бизнес е актуален и има бъдеще!

В семейния бизнес са още съпругата Татяна, а често помагат и синовете – 11-годишния Александър и Владислав, на 14 години. Те идват със своите приятели- Денис от Одеса и Никита от гр- Твер, който е на 160 километра от Москва. Заедно изработват натуралните бонбони с надпис вътре в тях, но по-често ги режат и опаковат.

Още за работилничките за деца и възрастни, за това как да се научим да правим бонбони,  защо семейство Дживаго са избрали Варна и България, какви са условията за бизнес тук, как е бонбон и близалка на няколко езици - в интервюто с Владимир Дживаго. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Емилиян Ялъмов, неговите лакърдии и... вечната любов към морето

Емилиян Ялъмов, авторът на видео подкаста "Лакърдии от кокпита",  е морски човек - с всички нюанси на това определение. Любовта към морето идва още от детските му години, когато гледа с възторг "Васко да Гама от село Рупча". Залепяхме се пред малкия екран и гледахме. Може би от там тръгна това мое влечение, коментира за Радио Варна Ялъмов. Вече..

публикувано на 23.05.25 в 07:15

Виенският Моцартов оркестър с концерт на 31 май в София

Един от най-известните класически оркестри в света Виенският Моцартов оркестър ще зарадва българската публика с величествен концерт на 31 май тази година в зала 1 на НДК, по покана на "BGTSC". Музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на Класическия период – Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на..

публикувано на 22.05.25 в 07:30

Абитуриентът Николай Костадинов: Успехите са важни, но не бива да са самоцел

Абитуриентът Николай Костадинов е носител на награда "Варна"   в системата на предучилищното и училищното образование - в областта на хуманитарните науки. Николай е ученик от XII клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“. Още докато е в V-VI клас, започва да се състезава, тази година завоюва две първи места на областните кръгове на..

публикувано на 21.05.25 в 15:00

Абитуриентката Невяна Пенкова: Винаги съм искала да бъда на сцена

С вълнение преди абитуриентския си бал и в навечерието на изпитите е дванадесетокласничката Невяна Пенкова от Детско-юношеския театър "Златното ключе".  Винаги съм искала да бъда на сцена, категорична е тя. Допълва, че винаги ѝ е бил интересен анализът на персонажа, неговият вътрешен монолог. Невяна ще кандидатства в  Националната академия за..

публикувано на 21.05.25 в 07:35

Илиян Илиев: Участниците в "Лист по лист" спасиха 88 хиляди дървета за 25 години

От 20 до 23 май т.г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна организира поредна кампания "Лист по лист" (ЛхЛ) за събиране и предаване на хартия, подходяща за рециклиране.  В 25-годишната история на инициативата  с мото "Предавай и спасявай!"  са работили повече от 50 доброволци от 8 държави.  "За четвърт..

публикувано на 20.05.25 в 14:58

Десислава Мусинска от ВВМУ е победителят в националния конкурс "FameLab"

Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН.  Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..

публикувано на 20.05.25 в 08:15

Chris Caffery (SAVATAGE, TSO): Чрез музиката хората осъзнават, че всички сме просто хора

Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..

публикувано на 19.05.25 в 08:15