Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник на имениците!

Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

"Нищо не е безцелно, нищо не е случайно, нищо не е безредно, а всичко е дълбоко промислено от Бога"- тази мисъл на Св.Максим Изповедник припомня отец Ясен Шинев в "Неделната проповед" на Радио Варна. И продължава : "Ние живеем в свят, който привидно е хаотичен. Бог ръководи всички сфери, продължава свещеникът. Важното е, че до тази мисъл стига един преследван от враговете човек, дори отсичат ръката му, но на него са му помагали Ангели". На 21 януари  Православна църква чества тържествено паметта на великия подвижник за Христовата истина и защитник на чистотата на вярата на Вселенската църква преподобни Mаксим Изповедник. Това е един от най-големите и почитани църковни отци и авторитетни учители на Православието, запечатал верността си към Христа и Църквата с мъченическия подвиг на изповедничеството.

Отец Ясен разказва още:

 Активната богословска и учителска дейност на преп. Максим Изповедник се разгръща и протича на фона на нестихващите христологически и оригенистки спорове на Изток, които се преплитат помежду си в сложни и трудно разрешими богословски проблеми и вълнуват Църквата още от VI век. ­  Св. Максим се проявява и си спечелва почитта като най-авторитетния отец и учител, който се изправя смело срещу еретическите заблуди на моноенергизма и монотелитството. Тези нови христологически ереси се появили през VII век чрез държавната политическа намеса на императорския двор в делата на Църквата, като сериозно засегнали нейното единство и смутили духовния живот на целия християнски Изток.

СнимкаЗаради своето благочестие, висока образованост и духовна чистота Св. Максим си спечелва уважението на всички и е избран за настоятел на обителта, където  живее. Като учител и настоятел на монашеското братство той пише серия от аскетически богословски съчинения, като по-важните от тях са: "Слово за подвижническия живот", "Глави за любовта", "Глави за Домостроителството на Сина Божий", "Тълкувание на Господнята молитва", "Мистагогия" и много други послания и духовни наставления, в които събира и обобщава аскетическото учение на отците-пустинници и подвижници на благочестието. 

С това преподобният отец си спечелва широка известност и уважение из целия православен Изток, а съчиненията му стават неизменна част от духовното наследство на Църквата. Историческите извори и свидетелства говорят за светия подвижник като за "Авва Максим"­ настоятеля на Хрисополския манастир, и като такъв той бива почитан и приеман в целия православен Изток, в Северна Африка и на Запад в Римската църква.

Според историческите сведения през 626 г. манастирът на Св. Максим е нападнат от авари и перси, които по това време нахлуват в Източната империя от север и югоизток и опустошават околностите на Константинопол. Св. Максим е принуден да напусне своята обител и да поеме пътя на изгнаничеството и странстването, за да разпространи истинското православно учение из цялата Вселенска църква и да подпомогне борбата срещу монотелитството, което от Константинопол се разпространява из целия Изток.

През Йерусалим, Египет и Северна Африка, където през 645 г. организира епископите на Църквата на поместен събор и оборва бившия патриарх-еретик Пир, преп. Максим Изповедник се насочва и достига до Рим. Там под председателството на папа Мартин на голям и авторитетен събор през 649 г. православните епископи отхвърлят еретическите заблуди на монотелитството и осъждат вероучителните изложения на императорите. За тези свои действия светият отец е арестуван и осъден през 654 г. от императорския съд на заточение и изгнаничество. Той отхвърля увещанията на императорските служители да се отрече от православното учение и да приеме еретическите мнения. Заявява с думите от Евангелието, че няма да се отрече от Спасителя пред човеците, а ще Го признае и изповядва истински пред тях, за да бъде признат и той от Христа пред Небесния Отец (Мат.10:34). С това мъжествено изповедание на православната вяра Св. Максим завършил през 662 г. земния си път мъченически, а учението му било възприето тържествено на Шестия вселенски събор през 681 г. като истинското вероучение и вероизповедание на Църквата.


На 21 януари имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха част от пътя Златни пясъци - Варна заради ВиК ремонта

Първият етап от реализацията на проекта на ВиК-Варна за изграждане на водопровод и канализация в участъка от Ботаническата градина до "Евксиноград", започна със затварянето на северното платно на булевард  "Княз Борис I", посока центъра на Варна. Трафикът е прехвърлен в едното платно, обясни инженер Николай Жеков, главен инженер на..

публикувано на 21.10.24 в 15:46

Ученичката, влетяла с кола в подлез във Варна, с отрицателна проба за алкохол

17-годишната неправоспособна водачка на лек автомобил, която самокатастрофира в подлез във Варна, е с отрицателна проба за употреба на алкохол. Резултатите от пробите за наркотици все още не са готови, съобщават от полицията. Припомняме, инцидентът се случи миналия четвъртък около 07.30 часа сутринта, когато ученичката губи контрол над управлението и..

публикувано на 21.10.24 в 15:32

Откриха несъответствия в менютата и крайните цени за ученическото хранене

Одитът в общинското дружество „Ученическо и столово хранене“ ЕАД показва несъответствия и нарушения в крайните цени, менютата, енергийните стойности , във формирането на разходите за приготвяне и доставка, както и  начисляване на  разходи за акцизи, такси и мита, като за услугите се дължи само ДДС, без мита, акцизи и прочие. Това стана ясно от одита в..

публикувано на 21.10.24 в 15:14

Ще има или не местен референдум за ВЕИ-парковете в Добрич?

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия. В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше излязла с..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Звездица

Кръщават още две улици в Звездица

Две улици в село Звездица ще получават имената "Лира" и "Плеяди" по предложение на кмета Станислава Христова. Кръщаването им е необходимост, тъй като те вече са населени, а живеещите на тях трябва да получат точен адрес. Улица в местност Малка чайка в район "Аспарухово" ще бъде именувана с името "Добри Динев". Динев е виден представител на спортната..

публикувано на 21.10.24 в 14:44

В Балчик започва изграждането на нов екопарк

В Балчик започва изграждането на нов екологичен парк в кв. "Хоризонт". Проектът ще бъде финансиран с евросредства. Теренът, с обща площ от 117,4 дка, се намира в близост до границата между горната, равнинна част на Белия град, и долната - стръмна част на града.  В северозападната му част се намира старият стадион (нефункциониращ). На югоизток..

публикувано на 21.10.24 в 13:40

Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер, съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов. Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти, предаде Радио Шумен. „Освен че не могат да..

публикувано на 21.10.24 в 13:17