Преди 14 години Трейси открива България и втория си дом. Първият й съпруг идва на Българското черноморие и й казва по телефона да събира багажа, защото е намерил истинско райско кътче на земята. 36-годишната жена тогава живеела в Лондон и до момента дори не знаела къде е България.
Оказало се обаче, че съпругът й бил прав – веднага след като се отбиеш от пътя за село Болярци община Аврен, пред погледа се разкрива невероятна панорама на цялото село, а в далечината се вижда морето.
Само няколко месеца по-късно съпругът на Трейси починал, но тя останала в къщата на село. Не знаела български, а местните хора не говорели английски...
Животът й за пореден път се променя, когато среща любовта – българин, капитан на кораб, също от Болярци. И така вече няколко години тя го чака на брега. Междувременно се е научила да отглежда всичко в градината – домати, краставици, патладжан, пипер, да реже овошки и лози. А местните хора я похвалиха, че ги е научила да правят и те истинско вино, нищо, че преди това не го е правила. В родината си не е отглеждала и животни, а сега има зайци и кокошки.
Докато съпругът е на кораба, тя не само се грижи за двете къщи – нейната и неговата, за голямата градина от няколко декара, но помага и в общата работа на селото – коси тревата пред параклиса. Има много машини и върши всичко, защото не може да чака съпругът й да се върне от кораба, тъй като работата не чака...
Трейси споделя, че много обича всички в Болярци и не ги разделя по възраст, професия или финансово състояние, за нея всички са приятели. Мечтае да има почивка, защото работата никога не свършва, а особено лятото, когато непрекъснато има гости от Англия. Не обича да ходи на плаж, защото винаги има какво да се свърши, а може да си почине и край басейна в двора. Съпругът Кирил Савов идва ден след Свети Валентин, но за тях всички дни са празници на любовта.
Най-красивото село за мен е Болярци, това е рай! Аз обичам това село... Виждам къщи, поляна, морето....
Какво правите в Болярци?
Омъжих се преди 7 години за Кирил Савов, той е капитан на кораб и в момента е в Малта.
Аз не ходя на работа, но имам две къщи. Живея в къщата на моя съпруг, който е българин и е от Болярци, но имам и моя къща. Градината ни е няколко декара. Аз имам кокошки, миналата година гледах 22 зайчета. Приятели донесоха двойка зайци за рождения ден на съпруга ми и така се започна...

А преди това имали ли сте животни?
В Англия - не! Сега правя разсад - краставици, домати, пипер, патладжан... Всеки ден съм в градината. Грижа се и за животните... есента направих вино. От нашето лозе - то е с местни сортове, но купих и 450 килограма грозде мерло.
Аз обичам червеното вино, правя и ракия за моя съпруг...
Сама режете лозето?
Да, разбира се!
Зарязахте ли вече?
Не, още е рано. Обикновено го правя след февруари. Да мине Трифон Зарезан, времето сега не е подходящо....
Имате ли много гости?
От Англия - да! Имам и още една къща и обикновено цяло лято е пълно с хора. Аз вече съм баба и идват внучките ми....
Миналото лято идваха 7- 8 семейства, така мечтаех да си почина...
И това лято ще има много гости, защото в средата на годината ще имам юбилей и ще има много приятели и роднини...
Обичам българската кухня, правя всякакви туршии, питки, баници... Научих се да приготвям и заек по ловджийски...
Тази година си направих истински червен пипер на прах и много се гордея с това....
Остава ли време да ходите на море?
Аз не обичам да лежа с часове на плажа, винаги има нещо какво да се свърши... А мога и да си почина край басейна.
И съпругът ми не обича да ходи на море, той по цял ден само него гледа, нали е капитан на кораб!
Много обичам своя съпруг, той няма да си дойде точно за Свети Валентин, но ще сме заедно на другия ден, на 17 ще празнуваме с хората в селото и Трифон Зарезан....

Какво още разказва Трейси Савов може да чуете от интервюто на Габриела Гаврилова:

Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..
Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..
Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...
След трагедията край Созопол експертите настояват за спешни мерки и реален контрол върху автошколите. Днес Европейската комисия обяви последните данни за пътната безопасност, според които България отново е сред държавите с най-много жертви по пътищата – 74 загинали на милион жители, веднага след Румъния (78). На този мрачен фон страната бе разтърсена от..
Тази вечер от 19,00 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна ще оживее един свят, създаден от спомени, музика и човечност. Мултижанровият спектакъл "Невидимо дете", посветен на живота и творчеството на покойния Димо Стоянов от група P.I.F., ще бъде представен за първи път пред варненската публика. Продукцията..
На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията освен професия е и хоби, празнуват Международния ден на готвача. Шеф Иво Жечев разказа пред репортера ни Ваня Славова за пътя към професията: Празникът е инициран от Световната Асоциация на Готварските Общества (WACS). Денят се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като..