Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

3
Снимка: Архив БНР

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си екскурзовод Елка Цветанова, владееща няколко чужди езика и пътуваща до дестинации в целия свят. 

Какви са предизвикателствата на професията?

На "stand by" си, защото не знаеш утре какво ще правиш. Много често ти звънят вечерта, така че е много трудно, ако имаш семейство и деца или ако няма кой да ти помага. Нон стоп се учи, и трябва така да се подбере беседата, че не само да знаеш, но и да умееш да привлечеш вниманието на хората и да го задържиш. Или казано с думи прости - да направиш беседата интересна и "сочна".

Имаш ли тактика как да направиш това?

От време на време пускам някой майтап, за да усетя публиката. Карам туристите и те да участват. Задавам им въпроси.

Кое е "сладкото" в работата на екскурзовода?

Обичам професията си, защото няма повторяемост! Мен ако ме затворят в един офис се разболявам, "мухлясвам", карам се с околните. А така аз нямам шеф, сменям всеки ден различен шофьор, но това е и много уморително.

Как разпускаш?

В тишина, сред природа. Но във Варна да намериш тишина, природа, зеленина става все по-кът (смее се). Ако съм някъде на обиколка и хотелът е сред природата, излизам и просто оставам сама и мълча сред природата.

Любими дестинации?

Много харесвам Източните Родопи. Сега с едни японци, които имат интерес към археологията, ходихме в Нимфеума в Каснаково, макар че не е кой знае какво, но екскурзоводът трябва да оживи дадения обект. Перперикон, Татул... Харесвам дестинации, където много, много не ходят хора или са много стойностни. Любима църква ми е "Рождество Христово" в Арбанаси, Роженският манастир. 

Какво мислиш за идеята и в България да стане задължително наемането на местен екскурзовод за чуждестранните групи?

Смятам че, това е задължително! Преди година бях в Камбоджа, там е забранено категорично, да речем българин, да говори и да води група.

Най-хубавият комплимент?

Най-трогната съм останала от едни французи от област Лонгедок. В групата имаше интелектуалец, който искаше да запази традициите на този стар език "окситан", който се говори в областта. Той ми написа стихосбирка на "окситан". Това е много "пеещ" език, малко прилича на италианския. А един художник ме нарисува като икона. Но това беше много отдавна, когато бях слабичка и с удължено лице, сега това би била икона - пародия (смее се).

Случвало ли се е да излезете от първоначалния план, поради някакви причини и как се справяте в такава ситуация?

О, разбира се! Какво ли не се случва! Сещам се, по комунистическо, имаше порой, а аз бях на Етъра с група. Реката преля. Нямаше мобилни телефони, успях само да се обадя в офиса, че напълно сменям програмата. Уредих одеяла, защото нивото на водата започна да се качва и в страноприемницата. Един полицай, милиционер тогава, дойде и прехвърли последната жена от групата. Тогава разполагахме с доста големи лимити и поръчах на всички по един коктейл "Облак", качих се на една маса и запях "Не съжалявам за нищо" на Едит Пиаф. Ако някак "леко" ги накараш да почувстват случващото се като авантюра, тя си остава за цял живот и даже я разказват.

Запяха ли с теб?

Запяха.

Цялото интервю с Елка Цветанова можете да чуете в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46