Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

| обновено на 22.02.18 в 14:53

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов. Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му години.  В очакване на премиерата на 23 февруари от 18 часа в галерия "Арт Маркони" Марин Урумов разказа за Радио Варна:

Първата ви книга е лирика, сега в "Бакъреният кон" публикувате разкази. Какво ви провокира да ги напишете?

Може да прозвучи малко смешно, но когато издадох първата книжка и си я продавах сам. Тогава бях студент. Мина Валери Станков, големият Валери Станков, и пита точно мен познавате ли Марин Урумов? Отговорих му аз съм. Каза ми, че ще вземе стихосбирката и ще ми каже мнението си след това. И действително мина след около седмица и каза - пробвали ли сте да пишете проза? За мен това беше като ерес тогава, аз се имах за поет, а той ми казва да пиша проза. След около пет години прописах и проза.

"Бакъреният кон" ли е резултатът?

Да, първият резултат е "Бакъреният кон".

Книгата е разделена на две части сега и преди време. Защо направихте този вододел?

В някои от разказите действието се развива в миналото. Сега са разказите от съвремието.

 Това ваши преживявания ли са?

До голяма степен, да. Поне основният сюжет.

Героите в тях реални лица ли са?

Болшинството да.

Освен най-близкото ви обкръжение, тази книга успял ли е някой друг да я прочете, до момента?

От 18-ти е в продажба. Имам отзиви вече.

Някой разпознал ли се е?

Някои от най-близките ми хора, да.

Това е книга близо до човека, до реалността, до това което ни се случва. Може ли една такава книга да ни направи по-добри?

Искрено се надявам. По принцип мисията на изкуството е да ни накара да помечтаем, да станем по-добри. Не знам, може би по някакъв начин да се научим да обичаме, да се научим да бъдем честни.

Разказите се въртят около човешките взаимоотношения, любовта на първо място.

Да, смятам че тя е солта на земята. Без нея всичко останало и ще е празна работа. Св.апостол Павел е казал има три неща надежда, вяра и любов, но любовта е най-важната!

Често се споменава и Бог...

Аз съм вярващ християнин, православен. Цялото изкуство през последните 2 хил.години, поне европейското, смятам, че е направено на тази база, християнската. Няма начин да пиша за нещо по-различно и аз. 

Защо избрахте да пишете за живота такъв, какъвто е, а не наблегнахте на историята или фантастика?

Това познавам, затова пиша.За някои от разказите доста съм се ровил в исторически източници. Опитвам се да бъда докрай правдив и доста се ровя в документи, в историята за неща, в които не съм сигурен. 

Попаднах на един разказ "Среща". Мислите ли, че вторият шанс съществува?

Абсолютно съм убеден в това. Човек винаги има шансове. Аз лично съм имал втори шанс за доста неща и поне последния път смятам, че се възползвах от него.

Има разкази, които не са влезли в сборника. Трудно ли ги подбрахте?

Не, има разкази, които не ги харесвам, въпреки че докато съм ги писал също съм вложил доста емоции. Благодарен съм и на издателството, че остави изцяло на мен да преценя, кои разкази да влязат в книгата.

Обичате многоточията... какво остава неизказано?

Не винаги става въпрос за нещо неизказано. Отначало публикувах в сайта "Хулите", оттам ми направиха забележка, че използвам много многоточията. След това ходихме със съпругата ми в музея на Йовков в Жеравна. Там имаше негови ръкописи, в които видях че и той е писал с доста многоточия. Така се успокоих.

Какво е бъдещето на тази книга?

Живо се надявам да достигне до сърцата на повече хора. Това вече е извън моите възможности.

А бакъреният кон съществува ли?

Това е една алегория в заглавния разказ. За мен съществува, да. Идеята е,че ако искаш да забравиш нещо преди това трябва да стигнеш до дълбочината му. Да го изтръгнеш от себе си, да му се отдадеш докрай. И едва след това можеш да го забравиш. В противен случай съдбата ти остава неизживяна. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47