Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите пожарникари във Варна назначени срещу една връхна дреха

| обновено на 01.03.18 в 15:13
Снимка: Радио Варна, Вяра Николаева

Във връзка с честванията на 140 годишнината от основаването на пожарното дело в гр. Варна, РДПБЗН – Варна планира да попълни и обнови музейната сбирка в сградата на бул. „Сливница” № 159. Същата ще бъде отворена за посещение от деца, ученици, граждани и гости на града в навечерието на празника. През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се предават във владене съораженията от турската община, за да могат да бъдат ликвидирани възникнали пожари. На 19.ХІІ същата година с решение на Общинския съвет назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба във Варна. Интересен факт е , че това става срещу една връхна дреха, а не срещу заплата. Имали са задължение то да наблюдават за пожари в града от високо място и да събират пристанищните работници за съдействие, ако има пожар. Това е в далечната 1878 год., разказва  комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна. Вяра Николаева разговаря с него:

Снимка- Какво може да бъде видяно в експозицията към днешна дата?

-Музейната сбирка на втория етаж в сградата ни на бул. „Сливница” № 159 на втория етаж се реализира по идея на пол. Сашко Грудев, тогавашен  началник на Областна дирекцияПожарнабезопасност и защита на населението”-Варна. Идеята беше да съберем материали, зрънце по зрънце историята на пожарното дело. Тук да идват ученици, деца, наши колеги, които да се възпитават в традициите на огнеборците. Включихме се доста хора . 

СнимкаВсички се обединихме, за да създадем тази изложба. Имаме над 200 експоната. Тук може да се види първият телефон, който е бил монтиран в тази сграда. Не първият въобще. Има интересни факти за първите телефони в града. Првият е бил между пощата и общината. Вторият между пощата и пожарната охрана. После идват околийското, полицията и т.н.. Имаме учебници, помагала, нормативни актове от 40-те години и преди това. Имаме съоражения, каски, униформи, награди, снимки и др.. Стана ясно, че за жалост, че някои от нещата, които сме имали не сме запазили. Това е и причината сега, когато сме на прага на 140 годишнината от основаването на пожарното дело в гр. Варна, да се обърнем към нашите колеги, към гражданите, които имат запазени вкъщи снимки, униформи, пагони, материали за пожарната, ако имат желание да ни ги дарят.

Снимка  Снимка  Снимка

- Кога се надявате да можете да посрещнете първите посетители?

- Условно казано, мислим да направим две зали. Едната да е във фоайето на втория етаж, а другата на третия. Идеята е да представим и развитието на „Гражданска защита”. Както знаете през 2010 година двете структори се обединиха в една и работят заедно. Вчера ми донесоха плакати, които са се ползвали с учебва цел. Може да се види как се поставят противогази. Смятам, че ще можем да реализираме и тази идея. Планираме да отворим музейната експозиция около 14 .ІХ. , тогава е празника на пожарната. Това е и в навечерието на новата учебна година. Ще започнем с организирани посещения на деца и ученици. Ще могат да идват и граждани. Стига да имат интерес.

Снимка  Снимка  Снимка

- Много деца проявяват интерес към професията на огнебореца. Факт е, че организирате множество инициативи.  Доколко искат да станат като вас?

- Наистина имаме много инициативи. Работим с децата от детските градини и училищата. Много обичат да сеснимат с нас и пожарните автомолили. Масово момчетата казват, че искат да станат полицаи или пожарникари. По-късно мечтите им се променят. Когато се обави конкурс от Министъра на вътрешните работи за попълване на щата на варненската пожарна служба за едно място се явяват 5-6 човека. Това показва, че все още има интерес към нашата професия. Не е отминал.

Снимка  Снимка  Снимка

Цялото интервю с ком. Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна можете да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30