Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил: Руският и българският народ са с дълбока духовна връзка

Автор:
Снимка: БГНЕС

Руският и българският народ са в дълбока духовна връзка. Изразител на тази връзка е църквата. Това каза на летище "София" Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който, заедно с църковна делегация, пристигна на тридневно посещение в България. По думите му много неща се променят, променя се и политиката, но тези връзки, чрез които църквата свързва народите, преодоляват времето. "Аз с радост засвидетелствам, че тази духовна роля, която обединява народите, днес напълно я поемат българската и руската църква, които поддържат братските отношения и изпитват чувства на солидарност. Патриарх Кирил заяви, че е много радостен да стъпи на гостоприемната и близка до сърцето му българска земя и да се срещне с неговите събратя - патриарх Неофит, братята архиереи, духовенството, както и с вярващия български народ. Затова, по думите му, той пристига в България с много светли чувства и радост от предстоящите му срещи. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че за нея е голяма чест присъствието на патриарх Кирил именно на Националния празник на България 3 март, както и в честванията на 140-годишнината от края освободителната Руско-турска война. "Ще кажа на патриарх Кирил след малко, че ние българите добре помним своята история, добре познаваме нашата история и добре съзнаваме голямата роля на руското духовенство, на руската православна църква през онези тревожни събития през 1877-78 г., когато благодарение на православната църква беше подготвен руският народ за участие в тази Освободителна война", каза Илияна Йотова. По думите й свободата е дошла на крилата на духовната подкрепа на руската църква и героите от бойните полета по време на войната.  Посещението на руския патриарх е по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква.
Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 г. Тогава, начело на Българската православна църква, беше патриарх Максим. Сегашното посещение у нас на патриарх Кирил и на църковната делегация от Русия е по повод на 140 години от освобождението на България от турско робство и ще продължи до 4 март. Църковната делегация, водена от патриарх Кирил, беше посрещната на летище "София" от митрополити от Светия синод на БПЦ. Това бяха Старозагорският митрополит Киприан, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий. Руският патриарх беше посрещнат също от вицепрезидента Илиана Йотова, от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и от директора на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.
Патриарх Неофит и членовете на Светия синод ще посрещнат патриарх Кирил в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където руският патриарх ще отслужи молебен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите рязко се понижават, дъжд и вятър в понеделник

Под влияние на преминаващ добре изразен студен фронт от тази нощ времето чувствително ще се влоши. С умерен, временно и силен вятър от северозапад ще нахлува много по-студен въздух. Ще е облачно и дъждовно, временно с гръмотевици и рязко усилване на вятъра. Не са изключени и локални градушки. На много места, главно в Североизточна България и по..

публикувано на 29.09.24 в 16:55

Започва подготовката за поетапна евакуация на български граждани от Ливан

Започва подготовката з а поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан . Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията..

публикувано на 29.09.24 в 15:53

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на община Варна.  След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен..

публикувано на 29.09.24 в 15:00

А.Александров: Държавата да организира курсове за кандидатите за директори на училища

От обявените 476 места за директори на училища в страната, едва около половината се заеха в началото на учебната година. Това съобщи пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и директор на столично училище. Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите..

публикувано на 29.09.24 в 14:45

Главчев свиква среща за мерките на държавата за извеждането на сънародниците ни от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите. Тема на срещата са мерките на българската държава за безопасното извеждане на сънародниците ни от..

публикувано на 29.09.24 в 11:06

Туристи прекратяват почивките си в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове., предаде кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат..

публикувано на 29.09.24 в 10:55

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да..

публикувано на 29.09.24 в 10:34