Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

97 години от първото представление на първия професионален театър във Варна

Снимка: Ивелин Коцев

На днешния ден преди 97 години е открит първя творчески сезон на Варненския Драматичен театър. Началото е поставено с пиесата “Инстинктът” от Анри Кестмекер. Спектаклите се играят в зала “Съединение”, сега сцена Филиал - дървена пристройка към часовниковата кула, изпълнена по общинска поръчка от архитект Сава Димитриевич, където освен театрални представления се изнасят литературно-музикални вечери и концерти. 97 години по-късно варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” продължава да е културна емблема не само на местно, но и на национално ниво.


Снимка

Няма смисъл да изброяваме постиженията на трупата на Варненския драматичен театър през годините – броя на премиерите, номинациите и наградите, великите актьори, които са стъпвали на сцената му. Фактът, че 97 години след първия творчески сезон театърът функционира и то по-силен от когато и да било, е напълно достатъчен. Но тези 97 години на падения и върхове, задължават. Задължават в името на предшествениците, основателите, хората, които са преминали през него и са оставили своя отпечатък в историята му, споделя актрисата Веселина Михалкова. 

"Върхов момент е винаги, когато има любопитна среща между актьор, режисьор и разбира се среща с публиката. В театъра нещата живеят докато се спусне завесата."

Чуйте повече за 97-годишнината от първото представление на първия професионален театър във Варна в репортажа на Мартин Николов.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Започна кърпенето на дупки по улиците на Варна

Дейностите по рехабилитацията на пътните настилки във Варна започнаха в районите „Приморски“ и „Младост“ днес. Това съобщиха от общинската администрация. В район „“Одесос“ работата е възложена на пътностроителните фирми, които са заявили готовност да започнат работа по над 5 000 кв. м. пътна настилка. В централния район, както и в районите „Владислав..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Част от село Константиново остана четири дена без вода

Четири дни част от варненското село Константинов остана без вода. 20 къщи са били засегнати от проблема, оплака се Марин Урумов, който също е потърпевш. Към момента водоподаването е възстановено.  Припомняме, заместник-кметът на община Варна Илия Коев след разговор с ръководството на ВИК-Варна съобщи в събота, че причината е в намаленото количество..

обновено на 27.05.24 в 15:20

Предизвикателствата пред висшето образование обсъдиха на форум в ИУ

Качеството и развитието на висшето образование в България са основен акцент в провеждащия се в Икономическия университет във Варна семинар, органзииран съвместно с Националната агенция за оценяване и акредитация. Форумът беше открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректора на Икономическия университет проф. Евгени..

публикувано на 27.05.24 в 14:37

Екскурзоводи против становище на КЗК, според което всеки може да упражнява професията с информация от нета

Организациите на екскурзоводите у нас са готови да обжалват решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което отпада регулацията и необходимостта от лиценз на професията и   позволява чуждестранни екскурзоводи да изнасят беседи у нас. Това каза Христина Неделчева от Съюза на българските екскурзоводи за Радио Варна. По думите й становището..

обновено на 27.05.24 в 11:06

55 000 четвъртокласници на НВО по БЕЛ и по математика

Националното външно оценяване в края на 4-ти клас по български език и литература и по математика ще се проведе днес.  Децата трябва да покажат наученото чрез решаване на тест в рамките на 60 минути.  Решаването на теста предполага отбелязване на избран верен отговор или записване на свободен отговор в отделна бланка.  За учениците със специални..

публикувано на 27.05.24 в 07:08

Адресите без ток днес

·   На  27.05.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Славянска, ул. Македония, ул. Стефан Караджа,..

публикувано на 27.05.24 в 06:19
Яйлата

Постепенно увеличение на облачността и слабо захлаждане в понеделник

Денят ще започне с предимно слънчево време, но от север облачността постепенно ще се увеличи и на места, главно по Северното Черноморие ще има валежи от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа предимно умерен вятър от север, който до вечерта във вътрешността на района ще отслабне. С него ще проникне по-хладен въздух и дневните температури ще се..

публикувано на 27.05.24 в 06:18