Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неграмотността - проблемът на ромските семейства


Високият процент неграмотни в малките населени места е причина да има особена нужда от социални работници. По неофициални данни, в община Вълчи дол хората, чийто майчин език не е български, са половината от населението. Повечето деца посещават учебни заведения, но семействата имат много ниски доходи и голяма част живеят при изключително мизерни условия.

Работата с тези семейства е част от ежедневието на Йорданка Колева. Тя  е социален работник от 2 години, преди това е била медицинска сестра. Работи в Общностния център във Вълчи дол. И двете й професии имат ниско заплащане, но тя е доволна от това, което прави, защото помага на хората. В момента е част от екипа, който се грижи за интеграция на деца.

Това съм си избрала, това ми доставя удоволствие. Макар че откъм заплащане, и двете професии не са добре оценени.

Но Вие сте добре ценени в Европа. Защо сте още в България?

Може би защото съм вече на възраст, когато не искам да ходя в чужбина. Предпочитам да съм си в България, нали трябва и тук да останат такива като мен...Някой трябва да работи, някои трябва да помага. Нашето население в общината е застаряващо. Населението ни е болно...

Снимка

В какво се състои Вашата работа на социален работник?

Помагаме за ранната интервенция на деца с увреждания. Посещаваме ги в домовете, следим развитието на детето... Това са деца от рискови групи, с много ниски доходи, малолетни или непълнолетни бременни...Помагаме с консултации, имаме психолог, добре работим с институциите и се опитваме да решим проблемите ...


/.../

Нямаме отказали се от децата си, само едно дете е изведено от семейството си, но средата беше много лоша...Работим много добре с "Отдела за закрила на децата".


Често ли Ви търсят с идеята да се откажат от детето си?

Не, нямаме такива тежки случаи. Помагаме, консултираме ги, търсим начини за съдействие...Въпросът е да стигнем до хората. И докато в началото си търсехме потребителите, сега те вече нас търсят....Непрекъснато се увеличават потребителите ни и доверието между нас се увеличава.


Като човек, който живее във Вълчи дол, какво искате Вие?

Откровено казано, по-малко хора да се нуждаят от нашата подкрепа. Но за съжаление, тенденцията не е добра. Засилва се процента на хората, които се нуждаят от такъв тип помощ. Безработните са много. Това е характерно за всички малки общини, не е само за нас.... Трябва институциите да работят "ръка за ръка".  И родителите. Те са най-важния фактор при формиране характера на детето. Семейството е много важно и всичко тръгва от него.


А когато това семейство няма достатъчно средства?
Това е големият проблем. Неграмотността.


СнимкаКакъв процент от хората в общината имат този проблем?

Много висок и този процент се увеличава. Това го показва практиката, етническия състав на населението...

Какъв процент от хората в община Вълчи дол майчиният език не е български?

Не зная какви са официалните данни, но това, което аз виждам в училищата и детските градини - около 50 процента.

Колко от децата посещават учебни заведения?

Посещаемостта в училище е добра, защото населените места са малки и успяват да ги обхванат...Ние познаваме добре състоянието на семействата в риск.
/..../
Родителите като основен аргумент подчертават, че не могат да изпратят на училище децата, защото нямат дрехи, защото нямат пари...Част от тези семейства работят в чужбина, други са по 14-дневките, разчитат на детските, семейните помощи за деца...
На по-проблемните семейства се стараем да помагаме повече. Едно такова е на Бахтишан в село Радан войвода. Семейството няма течаща вода, не зная дали има ток, защото сме ходили през деня...Работи само бащата.. В момента има 3 деца, едното е изведено в приемно семейство, едно почина миналата зима... Малкото момиченце на 3 годинки не беше виждало кукла...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20