Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетият национален събор на читалищата в Бяла набира участници

Няколко читалища вече са заявили желанието си за участие в юбилейното издание на Събора в Бяла.

Предвид увеличаващата се популярност тази година Съборът ще се състои в рамките на 5 дни от 19 до 23 юни. Мястото на провеждане отново е централният площад в Бяла.

През 2017 година в събитието участваха близо 70 читалища с над 1 400 самодейци от цялата страна. Тази година се очаква броят на участниците да бъде по-голям от всякога.

„Съборът е място за среща на читалищни дейци от всички краища на България. Всяка година посрещаме нови участници, които с времето стават наши приятели. Освен концертната програма, в рамките на Събора провеждаме дискусии, с участието на представител на Министерство на културата, на които обсъждаме важни теми, свързани с дейностите на читалищата. Каним всички читалища да станат част от Националния събор на читалищата, като доведат своите  танцови и певчески състави. Приветстваме и по-нестандарните форми на изява, скечове, възстановки на обичаи от различните области на страната. Отново ще организираме изложението „Читалища - Произведено в България“, за всички читалища, които развиват клубове по приложни изкуства. Надяваме и тази година съборът да се превърне в празник на българското самодейно изкуство, както в предишните години. Във връзка с десетата годишнина на Събора подготвяме много изненади за нашите участници. И нещо много важно тази година Националният събор на читалищата ще бъде под патронажа на Министерството на културата.“ споделя Снежанка Фотева секретар на читалището организатор.

Читалищата, които желаят да бъдат част от събитието трябва да изпратят попълнена заявка за участие до 31 май 2018 година на електронна поща: chitalishte_1928@abv.bg или на адрес 9101 гр.Бяла, обл.Варна, ул.”Андрей Премянов”№14, Читалище”Пробуда- 1928” За събора на читалищата. Заявката за участие може да бъде изтеглена от официалния сайт на Община Бяла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Силвия Благоева

Над 1000 първокурсници очакват в Икономическия университет във Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Икономическия университет във Варна. Приемът на документи започва на 20 юни и ще приключи на 5 юли. Първото класиране ще е на 9 юли, а второто – на 16 юли. Това съобщи, в интервю за Радио Варна, доц. Силвия Благоева – зам.-ректор по Учебната дейност и осигуряване на качеството. Над 1000 са..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Първото заседание на новото Народно събрание ще е в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното..

публикувано на 17.06.24 в 08:50

От днес се въвежда нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка...

публикувано на 17.06.24 в 08:12
Минерален извор, с. Царевци

В Аврен се вижда края на проблема с водата

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен, съобщи за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода.  В десетки населени места в страната, с..

публикувано на 17.06.24 в 08:10

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  17.06.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр...

публикувано на 17.06.24 в 06:22
Залив в Балчик

Слънце и облаци в понеделник

Днес ще е предимно слънчево, в следобедните часове с купеста облачност. Ще духа слаб вятър от запад и югозапад, следобед по Черноморието – бриз. Максимални температури между 29° и 34°, по крайбрежието 26°-29°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 31..

публикувано на 17.06.24 в 05:59

Затварят Южния вход на мол във Варна заради ремонтни дейности

В понеделник, 17 юни започва ремонт на подхода к ъм паркингите на търговския център на ул. "Андрей Сахаров" във Варна, от страната на Автогара Варна.  Поради тази причина в ременно ще бъде затворен Южният вход на търговския център.  Ремонтните дейности ще започнат на 17 юни (понеделник) и ще продължат до 15 юли 2024 г.  Отворени за моторни..

публикувано на 16.06.24 в 17:55