Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни учени ще развиват наука в помощ на туризма във Варна

Това ще стане в единствения за страната Центъра за компетентност в креативните и рекреативните индустрии към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Според универистетския рейтинг на Министерството на образованието и науката училището е първо по критерии за научни изследвания. Проектът е на стойност седем милиона евро. Разработен е от ВУМ заедно с още седем институции за наука и образование: Технически университет и Институт по океанология "Фритьоф Нансен" от Варна, Русенски университет "Ангел Кънчев" , гр. Русе, както и Национална художествена академия, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Институт за изследване на обществата и знанието от София.

ИНКРЕА ще допринесе за включването на Варна в Националната пътна карта за научни изследвания и най-вече за популяризиране на дестинацията сред световните научни светила, изследователски мрежи и младежи, които желаят да развиват наука в областта на креативните и рекреативните индустрии.

Подробности от разговора на Ваня Славова с ректора на Висшето училище по мениджмънт Тодор Радев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Само „Възраждане“ може да направи стабилно правителство

„Единственото стабилно правителство, което може в момента да бъде формирано е правителство с мандат на „Възраждане“. Всичко друго, на фона на това, което в момента се случва виждате в ДПС, тази разпадаща се етно лигархична мафия, в която виждаме, че има сблъсък между еничари и турци, защото в момента еничарите се мъчат да овладеят властта от..

публикувано на 29.06.24 в 13:32
Бранимир Балачев

Бранимир Балачев, ГЕРБ/СДС: Росен Желязков е една от възможните ни номинации за премиер

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков е една от вероятните номинации за премиер с първия мандат. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна варненският депутат от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев. Той подчерта, че заради тежката политическа и икономическа криза, страната се нуждае от стабилно правителство. Според Бранимир..

публикувано на 29.06.24 в 13:05

Арестуваха хакера "Емил Кюлев"

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки и застрахователни компании. Това съобщават от Софийската градска прокуратура, предаде Силвия..

публикувано на 29.06.24 в 12:44

170 проверки на българските плажове са извършени от Министерството на туризма от началото на летния туристически сезон

Общо 170 проверки са извършени от Министерството на туризма на българските плажове от началото на летния туристически сезон. От 1 юни 2024 г. досега при проверките, извършени от екипите на Министерството на туризма, са съставени 6 писма с предупреждения до концесионери и наематели заради установени нарушения. Нарушенията са: завишени цени на..

публикувано на 29.06.24 в 12:39

РИОСВ – Варна не откри нарушения от тв-продукция в района на Шабла

РИОСВ – Варна не е открила нарушения на екологичното законодателство в района на Шабла, където е било снимано телевизионното предаване „Игри на волята“, съобщиха от инспекцията. Проверка е направена  на 26 юни т.г. по сигнал, в който се посочва, че има увреждане на пясъчни дюни, сеч на дървета и унищожаване на защитени видове растения и животни...

публикувано на 29.06.24 в 11:26

Духовниците се подготвят за избора на патриарх на Българската православна църква

В неделя на 30 юни 2024 г. е изборът на нов български патриарх. Днес започва регистрацията на делегатите в Патриаршеския църковен събор, който трябва да избере новия глава на Българската православна църква. Делегатите са 140, кандидатите за нов патриарх – 3. Сред онези 140, които тряба да вземат важното решение са висшите духовници,..

публикувано на 29.06.24 в 10:26
УКВ

40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра"

Днес се навършват 40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра". По случай годишнината в 18.00 часа баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов, и официални лица, а в неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб. Това каза капитан Денчо Добрев, директор на Българския морски..

публикувано на 29.06.24 в 10:04