Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът на ВМС навършва 140 години

Днес се навършват 140 години от създаването на Представителния духов оркестър на ВМС. Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи. Общо 18 души са държали диригентската палка. Първи диригент е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев. В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов, а помощник-диригент е капитан-лейтенант Георги Зайранов. Годишнината е повод за разговора с диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов.

Тази година оркестърът отбелязва своята 140-та годишнина. Разкажете повече за създаването му и за неговите първи диригенти.

Представителния духов оркестър на ВМС е създаден в Русе на 28 февруари 1884 година, въпреки че три години по-рано има оркестър, който не е щатен. Той е бил създаден по предложение на руските офицери, които тогава са командвали новосъздадената Дунавска флотилия. Така или иначе духовият оркестър е създаден през 1884 година, той е вторият в България, след оркестъра на Гвардейския конен полк в София. На 28 февруари е назначен и първият щатен капелмайстор – Франц Минарик. 36 години нашият оркестър се води от чехи, интересното е, че малкото име на почти всички тях е Франц... Последният чех, който води оркестъра до 1920 година е Венцислав Павел – също един бележит диригент и музикант. Според Ньойският диктат всички чужденци са изведени от армията и тогава е назначен първият български капелмайстор на оркестъра.

Как се промени репертоара на оркестъра през годините? Вече свирите и по-нови композиции...

Оркестърът на ВМС е с огромен репертоар. В нотния ни архив има запазени над 2500 заглавия, което не е никак малко. Класическата музика винаги е била в репертоара ни, но от доста години навлезе и съвременната музика. Аранжиментите на тия композиции си ги правим ние или ги намираме по различни начини, включително и от приятели. Стараем се еднакво добре да интерпретираме и Моцарт, и Майкъл Джексън.

Чуйте цялото интервю с капитан Трифонов, който разказва интересни случки от историята на оркестъра на ВМС:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1 юли ваучерите за храна само по електронен път

От 1 юли работещите ще получават ваучерите си за храна само по електронен път. По-малко от месец остава до изтичането на преходния период, в който ваучерите се ползват и на хартия, и в електронен вариант, припомня БНР.  Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат..

публикувано на 03.06.24 в 12:04

Разкриха две наркооранжерии в Добрич, задържани са трима

Две наркооранжерии са разкрити при специализирана операция, реализирана по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев на територията на област Добрич. Задържани са трима мъже, установено е и оборудване за изграждане на още една оранжерия. Операцията за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е..

публикувано на 03.06.24 в 11:52

Сигнал за купуване на гласове в община Каварна

Сигнал за купуване на гласове в община Каварна за предстоящите парламентарни избори е подаден до МВР. Автор на сигнала е кандидат за депутат. В него се настоява за проверка на 16 лица, а подозренията са, че срещу осигуряване на гласове се опрощават заеми от фирми за бързи кредити. В сигнала, изпратен до МВР, се посочва, че при обиколка в област..

публикувано на 03.06.24 в 11:47

Откраднаха 50 картини от ателие в центъра на Варна

50 картини, ръчни и електрически инструменти, са откраднати от ателие в центъра на Варна. Криминалисти от Първо районно управление са задържали за престъплението  двама мъже за срок до денонощие.  Те са на 29 и на 35 години, известни на полицията. Озовали са се в ареста, след като проникнали в ателие в централната част на града след счупване на стъкло...

публикувано на 03.06.24 в 10:33

От август: Редовни полети от Варна до Франкфурт-Хан, Прага, Тел Авив и Виена

Летище Варна добавя нови маршрути към портфолиото си от полети, съобщиха от аеропорта.  Един от най-големите нискотарифни превозвачи ще базира  свой втори самолет, с което ще се изпълняват редовни полети до: Франкфурт-Хан (Германия) – 2 пъти седмично; Прага (Чехия) – 2 пъти седмично; Тел Авив (Израел) – 3 пъти седмично; Виена (Австрия)..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Заради опасен химикал: Забраниха козметика на световни търговски марки

Партиди от продукти на световноизвестни козметични марки ще бъдат изтеглени от пазара и от потребителите заради наличие на опасното съединение пропионалдехид, съобщи регистърът на европейската система за бърз обмен на забранени нехранителни опасни стоки Safety Gate, цитиран от платформата "Ние, потребителите". Повечето от тях са произведени в..

публикувано на 03.06.24 в 10:07

377 са свободните места за второ класиране в детските ясли във Варна

377 свободни места са обявени за второ класиране за целодневен прием в самостоятелните детски ясли във Варна. В срок от днес - 3 юни до 10 юни, включително , електронната система за прием ще бъде отворена за регистрация на нови заявления. На 11 юни системата се затваря. Класирането ще бъде обявено на 12 юни до 17:00 ч. Срокът за потвърждаване на..

публикувано на 03.06.24 в 09:58