Атанас Скатов е на 40 години. От Сливен. Намира спокойствието в планината. Вярва в силата на човешките възможности.
Той е първият веган в света, изкачил най-високата точка на земята: Еверест. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на земята без консумация на животинска храна.
Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и в световния алпинизъм. До 2010 година никога не е катерил планински върхове, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм, е първият българин изкачил 7 континентални първенци ((най- високите върхове на седемте континента на планетата) за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първият българин, участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите. Покорява два осемхилядника в алпийски стил само за седмица. През май тази година Скатов изкачи поредния осемхилядник - Чо Ою, 8 201 м., намиращ се в Тибет, Китай, без кислород и шерпи.
- Как решихте да се занимавате с алпинизъм?
- Бях на 34 години, не с алпинизъм, със спорт реших да се занимавам. Първо започнах с планински разходки. Постепенно започнах да се катеря, да карам колело и започнах да ходя по-високо и по-високо.
- И така до високото - на 8 хиляди метра и повече?
- Е, най-високо е Еверест. Два пъти съм го качвал.
- А защо два пъти, един път не е ли достатъчно, или е различно?
- Беше по различни причини. Първия път го качих заедно със седемте континентални първенци от Тибет по северния ръб. А миналата година го качих по южния ръб.
Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:
Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...
След трагедията край Созопол експертите настояват за спешни мерки и реален контрол върху автошколите. Днес Европейската комисия обяви последните данни за пътната безопасност, според които България отново е сред държавите с най-много жертви по пътищата – 74 загинали на милион жители, веднага след Румъния (78). На този мрачен фон страната бе разтърсена от..
Тази вечер от 19,00 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна ще оживее един свят, създаден от спомени, музика и човечност. Мултижанровият спектакъл "Невидимо дете", посветен на живота и творчеството на покойния Димо Стоянов от група P.I.F., ще бъде представен за първи път пред варненската публика. Продукцията..
На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията освен професия е и хоби, празнуват Международния ден на готвача. Шеф Иво Жечев разказа пред репортера ни Ваня Славова за пътя към професията: Празникът е инициран от Световната Асоциация на Готварските Общества (WACS). Денят се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като..
Максим Ялнъзов е един от младите таланти на Варна, който от 11 години се занимава с музика и изкуство (а в момента е почти на 17). Носител на над 100 (!) награди от вокални конкурси в България, Румъния, Молдова, Казахстан, Беларус, Унгария, Малта и Германия, Максим пее, свири на пиано и китара, посещава школи по танци и по актьорско майсторство,..
Идеята достъпът до социални мрежи на деца под 15 години да бъде ограничен предизвика оживен обществен дебат, който продължава и днес. Повод за него станаха изявленията на образователния министър Красимир Вълчев, че социалните мрежи създават сериозни рискове за психичното здраве и развитието на децата. Мнението му беше подкрепено от председателя на..