На Велики четвъртък се боядисват яйцата и замесват козунаците за празника. Връщайки се назад към традицията на нашите баби пък, знаем, че вместо мая те са използвали квас и козунаците се престоявали 2-3 дни, за да втасат хубаво. Семейство Митеви, превръщат тази традицията в бизнес, като залагат и на концепцията за здравословно хранене. Създават верига пекарни и магазини. „ Много вълнуващо е да наблюдавашкактестото бавно набухва, а ти трябва да уцелиш правилния момент на изпичане. После гледаш какво се случва в печката и накрая с нетърпение отчупваш и опитваш...“., споделя един от собствениците - Мария Митева. Вяра Николаева я попита, как празнуват Великден, каква е тайната на хубавите козунаци и как боядисват яйцата за празника:
Ето ги необходимите продукти за един средно голям козунак:
1 яйце
140 мл прясно мляко
1 с.л. масло
1-2 с.л. олио или друга растителна мазнина
100 гр захар, ако използвате кафява малко повече
1/2 ч.л. сол
около 100 гр активна квас
около 400 гр. брашно-бяло или пълнозарнесто от лимец
ванилия, лимонови или портокалови кори, други аромати по желание
Пълнеж по желание: сладко, стафиди, орехи, бадеми, локуми и каквото друго ви харесва. Преди да го сложите да се пече, може да го поръсите с малко захар, сусам, орехи и др. Печем в предварително загрята на около 200 градуса фурна за 10 мин, след което намаляваме фурната на 160-170 градуса и печем около 40 мин. След като го извадим от фурната го оставяме да се охлади върху решетка. Най-добре е да се консумира на следващия ден.
Стогодишнината на железопътната гара във Варна беше отбелязана днес с тържество и представяне на музейна експозиция с архивни документи, снимки и предмети. Събитието се проведе в чакалнята на жп гарата във Варна. Беседа за историята на емблематичната сграда изнесе Емилияна Димитрова от Държавния архив във Варна. Експозиция от стари железничарски..
Социалните плащания за българите няма да бъдат намалени, нещо повече - ще бъде съхранена и програмата "Топъл обяд", чийто срок изтича през септември. Това съобщи във Варна социалният министър Борислав Гуцанов , който участва в тържествата, посветени на националния празник. Гуцанов каза, че е удовлетворен от съдействието и на партньорите в..
По повод Националния празник на България Трети март, историкът Траян Димитров сподели своето мнение за значението на датата и нейното място в българската история. Той изрази убеждението си, че Трети март не е просто ден за почивка, а символ на свободата, която българският народ е извоювал чрез тежки битки. Димитров подчерта, че въпреки значението..
С тържествено издигане на националния флаг на Република България на площад "Св. св. Кирил и Методий" във Варна започнаха честванията на 147 години от Освобождението на България. На мемориалните паметници на воини-освободители в Морската градина с военен ритуал бяха положени венци и цветя. Актьорът Станислав Кондов, водещ на..
Колоезденето е четвъртият спорт, включен в 62-рата Щафетна обиколка на Радио Варна. Началото на състезанието беше дадено на входа на Морската градина от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. И тази година плуването, колоезденето и катеренето са включени в Щафетата. Спортното катерене се проведе за трета поредна година, а началото на..
Днес за 62-ри път се провежда традиционната Щафетна обиколка на Радио Варна, посветена на Националния празник - 3 март. Това е най-голямата аматьорска проява в региона. Интересен факт е, че само веднъж от 1962 г. насам обиколката не се е състояла заради заледено трасе и изключително ниски температури в региона, въпреки че десетина атлети са дошли за..
Музеят на мозайките в Девня ще работи със свободен вход на Трети март. Посетителите ще могат да видят най-новата витрина с ценни находки от края на II век и началото на III век, открити в зидана гробница в квартал „Химик“ през 1993 г. Те са реставрирани и експонирани в специално пространство чрез проект на музея и Община Девня, финансиран от..