Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Във Варна ще отказват разрешителни на заведения за удължено работно време, ако са сервирали алкохол на деца

Община Варна няма да издава разрешителни за удължено работно време на заведения, за които проверки са установили, че сервират алкохол на деца, каза зам.-кметът на Варна Илия Коев. Той уточни, че по темата се водят разговори с дирекцията на полицията. По думите му вече има един случай, в който Общината може да премине към такава санкция, защото има..

публикувано на 28.07.25 в 20:41

Евродепутатът Станислав Стоянов: Очаква се недоволството на земеделците в Европа, ако бъдат орязани субсидиите им

През есента в Европейският парламент ще има бурни дебати заради рестрикциите, свързани с плана за превъоръжаване. Оказва се, че предвидените над 800 милиарда евро няма да влязат в европейската военна индустрия, а ще купуваме от трети страни. Това коментира във Врана Станислав Стоянов-евродепутат от "Възраждане", председател на парламентарната група..

публикувано на 28.07.25 в 20:26
архив

Възобновиха работата по тръбопровода във Варненското езеро

Възобновена е работата по тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро, след като държавата е отпуснала 5,9 милиона лева за разплащане с фирмата изпълнител. Това каза на пресконференция зам.-кметът на Община Варна Пламен Китипов. Досега фирмата е получила само 20-процентов аванс от цялата сума, а 80% от работата по проекта вече са изпълнени,..

публикувано на 28.07.25 в 16:45

Община Варна ще заведе насрещен иск срещу главния архитект Виктор Бузев

Община Варна ще заведе насрещен иск срещу главния архитект  Виктор Бузев, тъй като заради негов мълчалив отказ, не е реализиран проект на строителна фирма за жилищен комплекс, което е нанесло финансова вреда на общината в размер на 2,7 млн. лева. Община Варна е задължена да изплати на собствениците на поземлен имот сумата от 2 745 891,81 лв. заради..

публикувано на 28.07.25 в 16:40

Балчик: Бюджет 2025 върви по-добре от миналогодишния 

48, 929 млн.лв. е бюджетът на община Балчик за миналата година, изпълнени са 88 процента или 43.256 млн.лв., обобщи главният счетоводител Михаил Димов на общественото обсъждане на отчета. Спрямо отчета за предходната година сумата е с над 3.3 милиона повече. Изпълнението на собствените приходи е близо до сто процента. Неизпълнението идва основно от..

публикувано на 28.07.25 в 16:05

Глобиха търговци за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци край Зеленчуковата борса

Масирани проверки се извършват в района на Зеленчуковата борса във Варна във връзка с нерегламентирано изхвърляне и струпване на отпадъци. Вече са съставени актове на търговците за струпване на голямо количество смет от обектите им. Проверките на търговците ще продължат, докато не се научат, че трябва да спазват правилата,  съобщи на брифинг днес..

публикувано на 28.07.25 в 15:20

Запорираха сметките на Община Варна заради иск за 2,7 млн. лева (ВИДЕО)

Запорираха сметките на Община Варна, докато не бъдат извършени плащания по предявен иск от собственик на имот за 2.7 млн. лева за пропуснати ползи. Да бъдат забавени плащанията по заведения иск срещу Община Варна за над 2,7 млн. лева от собственик на имот са направили опити от общинската администрация, обясни още Китипов. Припомняме,   Върховният..

публикувано на 28.07.25 в 13:54