Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Правосъдие за всеки" с пореден протест в столицата

Инициативата „Правосъдие за всеки“ организира протест под надслов „Вън Сарафов, бухалката на Пеевски!“. Той се провежда тази вечер пред Съдебната палата и ще премине в шествие до историческата сграда на Народното събрание и до Орлов мост, съобщава БНР. Протестът е провокиран от решението на Прокурорската колегия да остави безсрочно Борислав Сарафов..

публикувано на 22.07.25 в 21:36
Ози Озбърн

Отиде си Ози Озбърн

Ози Озбърн, легендарният фронтмен на Black Sabbath и една от най-емблематичните фигури в рок музиката, почина на 76-годишна възраст, предаде Гардиън. Семейството му съобщи: „С дълбока скръб, която думите не могат да опишат, съобщаваме, че нашият любим Ози Озбърн почина тази сутрин. Той беше заобиколен от семейството си и любов. Молим за уважение към..

публикувано на 22.07.25 в 21:30

Полицейски автомобил блъсна 19-годишен младеж в центъра на Варна

Тежък пътен инцидент е възникнал снощи около 21.40 ч. на спирка „Севастопол“, посока центъра на Варна, съобщават от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. По първоначални данни, 19-годишен водач на „Опел Астра“ блъснал  спрелия пред него  л.а. „Дачия Лоджи“, който пък от своя страна ударил стоящия пред него л.а. “Тесла“. В резултат на удара..

публикувано на 22.07.25 в 19:29
РД ПБЗН-Варна

Автомобили изгоряха в кв. "Владислав Варненчик"

Два леки автомобила са изгорели и два са с щети, след като в едната е възникнал пожар пред блок 21 в квартал "Владислав Варненчик" във Варна.  Няма пострадали хора, съобщи Николай Костадинов, кмет на района. 

публикувано на 22.07.25 в 17:39

Катастрофа между микробус и автомобил във Варна днес

Катастрофа между лек автомобил и микробус е възникнала около 14 часа днес на бул. "Цар Освободител" във Варна, срещу голям автомагазин, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция.  Лекият автомобил е управляван от 37-годишна жена, която движейки се посока жк „Владислав Варненчик“, в близост до пешеходната пътека, губи управление и навлиза в..

публикувано на 22.07.25 в 16:45

Правителството в очакване до края на седмицата да бъдат приети промените в Закона за еврото

Правителството иска до края на следващата седмица в парламента да бъдат приети промените в Закона за еврото. Това заяви премиерът Росен Желязков, цитиран от БНР, на свиканото от него заседание на Механизма за координация на наблюдението и контрола във връзка с въвеждането на еврото в България.  "Затова до ваканцията на парламента този..

публикувано на 22.07.25 в 16:43

Полицаи помогнаха на пътник с инфаркт, попаднал в задръстване на АМ "Хемус"

Полицаи са помогнали на човек със симптоми на инфаркт, който е бил в задръстване на магистрала "Хемус", съобщиха от МВР.  По първоначални данни около 11 часа в тръбата на тунел "Витиня", в посока Варна, са се ударили камион и две коли, предаде БТА. Цветелин Хубанов и Георги Жеков са получили сигнал, че в образувалото се задръстване в посока София на..

публикувано на 22.07.25 в 16:32