Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват ДГ "Приказка", където 39 деца са със стомашно неразположение

На всички деца, които тази седмица са посещавали ДГ №39 „Приказка" в квартал „Владислав Варненчик“, както и на целия персонал на детската градина ще бъдат назначени микробиологични изследвания за възможните причинители на стомашно-чревни неразположение. Това съобщиха от общинската дирекция „Здравеопазване“ по повод случая от четвъртък – 24 юли, когато..

публикувано на 25.07.25 в 11:12

Доц. Мая Иванова: Трябва да продължат да се откриват повече авиолинии до Българското Черноморие

Нискотарифните компании трябва да се стимулират в това да продължават да откриват повече линии до Българското Черноморие, за да може да се поддържа достъпността до всяка една дестинация. Това коментира за Радио Варна д оц. Мая Иванова Висшето училище по мениджмънт. По думите ѝ Северното и Южното Черноморие могат да бъдат обединени в една обща..

публикувано на 25.07.25 в 11:03

Катастрофа след кръговото на "Почивка" предизвика задръстване в района

Катастрофа е възникнала в района на кръговото кръстовище на "Почивка" във Варна. Три коли са се сблъскали до светофара на бул. "Княз Борис I", видя репортер на Радио Варна.  Задръстването е до бензиностанцията на местността Евксиновград.  На място има екипи на Областната дирекция на МВР. 

публикувано на 25.07.25 в 10:14

Възстановиха телефонните линии във Варненска област

Абонатите на А1 във Варненска област отново могат да извършват повиквания от стационарните телефони.  Припомням, че тази сутрин услугата беше спряна за неопределено време поради обща авария.  За няколко часа не бяха възможни входящи и изходящи обаждания.  Нямаше връзка с ефирните телефони и с редакцията на Радио Варна.

обновено на 25.07.25 в 09:52

Ден на отворените врати на борда на кораба "Св. св. Кирил и Методий"

Ден на отворените врати на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе от 11 до 13 часа днес, 25 юли. Събитието е по повод навършването на четири години от влизането на плавателния съд в състава на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".  Посетителите ще имат възможност да разгледат кораба, да се запознаят с неговите..

публикувано на 25.07.25 в 09:30

Фар Шабла отваря врати за посетители

Ден на отворените врати на Фар Шабла ще се състои днес. Морското навигационно съоръжение е най-старото действащо по Българското Черноморие. Фарът на нос Шабла е най-високият в България и се намира на най-източната точка на страната. Светлинните му сигнали са с обхват от 17 морски мили и са видим на 270 градуса. Тяхната цел е да се..

публикувано на 25.07.25 в 08:35

Горещо време днес, до 41 градуса у нас и до 45 на Балканите

Оранжев код за опасно високи температури е в сила в цялата страна. Максималните стойности у нас ще достигнат 41 градуса , а на Балканите термометрите ще показват до 45 . Очаква се слънчево и горещо време, с незначителна купеста облачност в планинските райони. без оранжев код са само някои крайбрежни зони във Варненска, Бургаска и Добричка..

публикувано на 25.07.25 в 07:44