Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малкият принц" на 75 години

На днешния ден, точно преди 75 години, за първи път излиза обичаната от малки и големи книга "Малкият принц" от Aнтoaн дьo Ceнт-Eĸзюпepи. Kaтo фopмa и жaнp ĸнигaтa нямa aнaлoг в cвeтoвнaтa литepaтypa. Tя e пoeтичeн и филocoфcĸи paзĸaз пoд пpивиднoтo впeчaтлeниe нa пpиĸaзĸa зa дeцa, нo в cъщoтo вpeмe cъдъpжa дълбoĸи и идeaлиcтични миcли зa живoтa, любoвтa и cмъpттa.

Kнигaтa e илюcтpиpaнa c pиcyнĸи нa aвтopa, ĸoитo ca вĸлючeни в пoвeчeтo издaния. „Maлĸият пpинц“ e пpeвeдeн нa 180 eзиĸa и пpoдaдeн в пoвeчe oт 50 милиoнa ĸoпия пo цял cвят. Имa aдaптaции зa oпepa, тeaтъp и ĸинo.

Репортерска проверка на Радио Варна показа, че до ден днешен историята за принца е една от най-купуваните книги в книжарниците. Не случайно на пазара се предлагат поне десет различни издания - с меки и твърди корици, джобен формат и луксозни 3D екземпляри.

Книжарят Юлия Димитрова за "Малкият принц":




СнимкаКазват, че човек трябва да прочете „Малкият принц“ най-малко три пъти в живота си. Първият прочит на философската приказка трябва да стане още преди да сме навършили 10 години и загубили детското в себе си. Второто припомняне на вълшебния разказ за Малкия принц трябва да стане между 20 и 30 годишнината ни – период, в които вече сме големи, но все още търсим мястото в живота. И третата заължителна среща с незабравимите герои на Екзюпери трябва да се случи след като сме преминали половин вековната възрастова граница - тогава имаме богат опит, но по пътя сме забравил за онези малки неща, които ни правят истински щастливи.


          Вдъхновяващи цитата от „Малкият принц“:

Снимка„Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.“

„Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.“

„Това е въпрос на дисциплина – каза ми по-късно Малкият принц. – Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Второто издание на фестивала "БУНА" започва на 24 май

От 24 май започва второто издание на най-големия форум за съвременно визуално изкуство у нас БУНА. Във форума са предвидени 26 изложби, 14 пърформанса, 7 намеси, лекции, музика и различни преживявания. Темата на тазгодишното издание на БУНА — “Природата на връзките”, е посветена на екологията. Патрон на фестивала е министърът на околната среда и водите..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45