Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Master of Art и във Варна

| обновено на 12.04.18 в 09:36

За пръв път третото издание на Фестивала за документални филми за изкуство ще се проведе едновременно в три града - София, Пловдив и Варна. Ще бъдат представени 77 заглавия от цял свят, 10 от които са български. Прожекциите са от 12 до 30 април 2018 г.

Master of Art е посветен на големите имена в световното изкуство и култура и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създател на фестивала е журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин. Партньор на събитието във Варна е Крео култура, Светлана Вълкова разговаря с Васил Даскалов:
Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци като: Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик, Антонио Сеги и много други.
Сред филмите във фестивала има носители на награда за най-добър документален филм на фестивала в Кан – „Лица, места” (2017), номинираният за Оскар за Най-добър
документален филм 2017 – „Животът като анимация” (2016), и други филми, селектирани по най-престижните кино фестивали като Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.

Място на провеждане - Фестивален и конгресен център - Варна, бул. "Сливница”, № 2 и Contemporary Space, Cinema Room на ул. "Марко Балабанов" № 23.

Официалното откриване на Филмов фестивал Master of Art 2018 - Варна е на 12 април от 20 часа с продукцията „ДА ТАНЦУВАШ БЕТОВЕН“. В 18 часа е първата прожекция на „АНТОАН ДЬО СЕНТ-ЕКЗЮПЕРИ, ПОСЛЕДНИЯТ РОМАНТИК“.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха отличията на лауреатите от НК "Българските архитектурни паметници в макети", Варна 2024

При ученици от Варна, Мадан и Велико Търново отидоха специалните награди от Националния конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, Варна 2024 Специалните награди от XIII издание на Националния конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“ отидоха при ученици от Варна, Мадан и Велико Търново . Официалната церемония по награждаване..

публикувано на 02.03.24 в 16:53

Концерт на ансамбъл "По пътя на музиката" представя класически композитори от XIX век

В търсене на нови музикални преживявания няколко инструменталисти от Варна решават да отворят нова страница в културния живот на града. Това са Симона Донова (флейта), Филип Тахмисян (обой), Радостин Златинов (кларинет), Константина Тодорова (фагот), Илия Колев (валдхорна), Симона Велкова (цигулка), Ивайло Ангелов (виола), Нора Калчева..

публикувано на 02.03.24 в 15:40

С изложбата „Родена край Одрин“ при голям интерес се откри творческият сезон в обектите на ИМ - Балчик

На 1 март беше открита първата изложба в обектите към Исторически музей – Балчик. „Неслучайно сега, в  навечерието на Националния ни празник Трети март“ – покани жители и гости директорът на балчишкия музей Радостина Енчева да се възползват от възможността до 22 април да разгледат изложбата от снимки и макети, свързани с историята на Българската..

публикувано на 01.03.24 в 17:11

"Непознатите писма на Райна Попгеоргиева" представя д-р Ивета Рашева във Варна

Книгата "Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ на д-р Ивета Рашева ще бъде представена навръх Националният празник на България, 3 март, от 14:00 ч. в Музея на Възраждането във Варна. Това е втора книга за авторката, която отново решава в паметен за историята ни ден да направи предствяне на новия си проект.  В книгата са представени 34..

публикувано на 01.03.24 в 15:37

Пътеводител „Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ представят във Варна

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Каталогът-пътеводител, както го нарича д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския мусей във Варна, е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея...

публикувано на 01.03.24 в 15:12

"Дълбоки знаци от премълчаваната летопис" от Иван Момчев - една разходка в миналото...

В Арт салона на Радио Варна от 18 часа днес ще бъде представянето на книгата "ДЪЛБОКИ ЗНАЦИ от премълчаваната летопис" от Иван Момчев.  "Давам си сметка, че това не е академичен труд, не е и еретическа проповед. Книгата е по-скоро една разходка в миналото, резултат на проникновение, вдъхновение. В крайна сметка става дума за един разказ. Защото..

публикувано на 01.03.24 в 12:25

Военноморският музей с нов каталог

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в..

публикувано на 29.02.24 в 16:00