Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Master of Art и във Варна

| обновено на 12.04.18 в 09:36

За пръв път третото издание на Фестивала за документални филми за изкуство ще се проведе едновременно в три града - София, Пловдив и Варна. Ще бъдат представени 77 заглавия от цял свят, 10 от които са български. Прожекциите са от 12 до 30 април 2018 г.

Master of Art е посветен на големите имена в световното изкуство и култура и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създател на фестивала е журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин. Партньор на събитието във Варна е Крео култура, Светлана Вълкова разговаря с Васил Даскалов:
Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци като: Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик, Антонио Сеги и много други.
Сред филмите във фестивала има носители на награда за най-добър документален филм на фестивала в Кан – „Лица, места” (2017), номинираният за Оскар за Най-добър
документален филм 2017 – „Животът като анимация” (2016), и други филми, селектирани по най-престижните кино фестивали като Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.

Място на провеждане - Фестивален и конгресен център - Варна, бул. "Сливница”, № 2 и Contemporary Space, Cinema Room на ул. "Марко Балабанов" № 23.

Официалното откриване на Филмов фестивал Master of Art 2018 - Варна е на 12 април от 20 часа с продукцията „ДА ТАНЦУВАШ БЕТОВЕН“. В 18 часа е първата прожекция на „АНТОАН ДЬО СЕНТ-ЕКЗЮПЕРИ, ПОСЛЕДНИЯТ РОМАНТИК“.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

На суховея е посветил каменни пластики балчиклията Мариян Цветков

Една от най-мощните природни стихии е вятърът, който така се е вплел в ежедневието ни, че не можем без него – от слабото подухване до силните пориви. Колкото полезен, толкова и разрушителен, но свързан с бита, културата, вярванията ни, суеверията ни, разказва каменоделецът Мариян Цветков от Балчик. От дълбока древност до наши дни човекът улавя полезните..

обновено на 30.05.23 в 19:02

Изложба на рекламите от началото на XX век гостува във Варна

Музеят за нова история на Варна ще бъде домакин на гостуващата изложба „Рекламата е душата на търговията“. Тя ще бъде открита на 2 юни, петък, от 17 часа. Това е  панорама на рекламното дело в България от началото на XX век до края на Втората световна война. Експозицията включва 37 тематични табла с репродукции на около 900 реклами. Те..

публикувано на 30.05.23 в 14:03

Кристина Мюнцнер със самостоятелна изложба във Варна

Своята първа самостоятелна изложба - живопис във Варна представя младата немска художничка Кристина Мюнцнер, която живее в морската столица повече от година. Платната са подредени в галерия „Under one roof“ на улица „Околчица“ 10. 31-годишната авторка решава да остане и твори в морската столица, а преди 10 години се запалва по рисуването...

публикувано на 30.05.23 в 11:03

Специалната награда на Радио Варна - студиен запис е за Виктория Парушева от НУИ "Добри Христов"

Голямата награда на БНР - Радио Варна за „Най-добре представил се участник” в 35-то издание на Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара” – Варна, 2023 получи: Виктория Парушева – 10 клас (17 год.) от НУИ „Добри Христов“ - гр. Варна с преподавател Севдалин Стефанов. Виктория вече е направила своите първи записи в Радио Варна..

публикувано на 29.05.23 в 16:40
Община Варна

Избраха състава на комисията по мониторинг и оценка на фонд „Култура“

„Добри Войников“ и „Бор“ са имената на две улици в село Каменар, на които се намират съответно ОУ“Добри Войников“ и ДГ“Боров кът“. Това решение гласуваха днес съветнисите от ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет-Варна. Предложението беше внесено от кмета на Каменар Светослав Райков. Милослава, Георгиева, Румяна Александрова и..

публикувано на 29.05.23 в 15:15

Хорове от пет държави идват за 11-ия фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе за 11-и път в Балчик и ще открие фестивалното лято от 7 до 11 юни. Състави от пет държави ще бъдат част от 11-ото издание – България, Израел, Нидерландия, Полша, Словакия, обобщи директорът Валентина Георгиева. „Този фестивал е кулминация в творческия сезон на смесен хор..

публикувано на 29.05.23 в 11:52

В Рим по стъпките на светите братя Кирил и Методий

Рим е един специален за българите и изобщо за славяните маршрут. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" посещаваме най-важните места, които са свързани с делото и живота на светите братя Кирил и Методий. Векове назад ни връща Катерина Георгиева, която живее дълги години в италианската столица и поддържа свой канал за..

обновено на 29.05.23 в 11:30