Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ОТ ДРУГИ СВЕТОВЕ представя Александър Габровски

| обновено на 14.04.18 в 11:47

На 14 април 2018 година от 14.00 ч. в Арт салона на Радио Варна ще бъде представена първата самостоятелна стихосбирка на Александър Габровски „Истории от други светове”. Събитието се осъществява съвместно с Радио Варна по програмата „Криле за начало”. Стиховете ще бъдат поднесени на публиката от младите актриси от ДЮТ „Златното ключе”.

Александър Габровски е на 15 години. Ученик е в Първа езикова гимназия, 9 клас. От пет години е в Литературен клуб „Касталия” при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, град Варна и от тогава се занимава сериозно с творческо писане, като интересите му са насочени предимно в областта на поезията, но пише и проза. За призовите си класирания в престижни национални литературни конкурси, включени в Националния календар на МОН за изява по интереси на децата и учениците, Александър Габровски е стипендиант на Министерството на науката и образованието по Програма на мерките за закрила на учениците с изявени дарби за 2017 г. за първото му място в раздел поезия от Националния конкурс  „Петя Дубарова”  и за 2018 г. за втората му награда от националния конкурс „Моите детски мечти”. Стипендиант е и на фондация „Комунитас” по Програмата „1000 стипендии” за 2017 и за 2018 година.

„Истории от други светове”, излязла от печат през м. февруари 2018 г., е първата самостоятелна книга на младия автор, но негови произведения са публикувани в алманаха „Докосване до Касталия” през 2015, 2016, 2017 и 2018 година. Негови стихове са представяни във вестник „Литература и Общество”, издание на „Сдружение Литературно Общество-Варна” и във вестник „Добруджанска трибуна”. Само преди броени дни бяха публикувани и четири негови стихотворения в стихосбирката „Прозрение”, с произведенията на отличените участници в конкурса „Димитър Бояджиев”, 2017 за млади поети до тридесетгодишна възраст, инициатива на Община Пазарджик.

Носител е на много награди от Национални конкурси: Специалната награда на Кмета на Община Варна в XIX Национален конкурс „Любовта в нас” (2016); III награда на Националния конкурс „Моите детски мечти”, София  (2016); I награда на Националния конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски”, Русе (2016); I награда на Х Национален конкурс „Морето, морето, морето…”, Варна (2016); I награда на регионалния етап на Националния конкурс на МОН „Бог е любов” (2017); II награда на Националния конкурс „Млади таланти”, раздел Литература, София, НДД (2017); III награда на Националния конкурс „България в картини и слово”, Търговище (2017); I награда за поезия на Националния конкурс „Петя Дубарова”, Бургас (2017); Публикация в сборник с поезия на Националния конкурс „Димитър Бояджиев”, Пазарджик (2017); I награда на Национален конкурс „Дамян Дамянов”, Сливен, ПХГ „Дамян Дамянов” (2017); II награда на Националния конкурс „Моите детски мечти”, София (2018); II награда на Националния поетичен конкурс „Възкресения”, Добрич (2018); II награда на Международния фестивал „Южни слънца”, Петрич (2018).

СнимкаРисувам

Че всичко ще бъде наред,
ни казаха те,
че е за добро, казаха,
когато свалиха звездите и облаците,
когато зазидаха хоризонта
и слънцето скриха,
а на негово място сложиха ново-
от лъскав неон,
когато
покриха небето с цимент,
когато прогониха вятъра.

И ето че днес,
в поредния ден
огрян от лъчите
на флуоресцентното слънце,
огласен от песента
на механичните птици,
рисувам по сивото,
бетонно небе
слънца, луни,
облаци, кучета,
деца и дървета,
реки от звезди
и зелени планети.

Рисувам с цветовете
на своята душа.

Литературен клуб „Касталия” с ръководител Магдалена Маркова е създаден през 2017 година към ЦПЛР-Общински детски комплекс Варна. За 21 години през него са преминали стотици деца, които са проявявали интерес към творческото писане. Те са спечелили много награди от национални и регионални литературни конкурси. Само през учебната 2016-2017 година те са над 170, а за 2017-2018 г. до сега са над 100.

До сега са издадени 9 сборника с творчество на учениците от клуба, 7 самостоятелни стихосбирки, 1 сборник с разкази и 1 роман.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37
архив

Утре затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“

От 8:30 ч. до 17:00 ч. на 4 октомври (петък) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Това стана ясно на седмичната среща на кмета Благомир Коцев и екипа му с представители на ВиК, строителните фирми и „Градски транспорт“, на която..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Сезон 2024 в Балчик: По-сложен и с по-малко туристи

На Балчик му липсва туристически пътеводител, който да разкрие потенциала на целия град, да разходи гостите извън крайбрежната алея и Двореца и така да удължи престоя им тук. Наличието му ще даде благоприятно отражение върху бизнеса не само на хотелиери, но и собственици на магазинчета и обекти на различни места в Балчик. В това е убеден..

публикувано на 03.10.24 в 13:57

Отлагат доставката на новите два медицински хеликоптера за догодина

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо", предаде БНР. От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 13:47

Право да купят общинско жилище в Балчик ще имат живелите в него поне десет години

Изменение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик е одобрено на последното заседание на Общинския съвет в Балчик. Мотивите за осъвременяване на разпоредбите са съобразяване с цените на имотите в общината, осигуряване на средства от..

публикувано на 03.10.24 в 12:52