Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Йоан: Имаме крещяща нужда от духовници

Снимка: Радио Варна

"Гласът на църквата беше чут за конфесионално обучение на християнство", каза за Радио Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Преди дни МОН съобщи за нова програма, която дава възможност в училище да се изучава религия неконфесионално. Дори и това да стане официално, ролята на митрополията за подпомагане изучаване на християнството ще бъде важна, защото е трудно да се сформира пълен норматив от часове на богословите в училище.

Все повече деца се включват в неделните училища във Варна, проблем има за Добрич, разказа митрополит Йоан. 10 са новите свещеници, които са влезли в храмовете след като той стана Варненски и Великопреславски митрополит. Според него е много важна отговорността на кръстниците, които трябва да носят духовната отговорност за младенците.

Интервю на Габриела Гаврилова :

Важно е да познаваме учението на Христос и правилно да изградим нашата вяра.

Какво се случва с въвеждането на религия в училище?

В момента обучението по религиозно образование е под формата на СИП и ЗИП.  Светият Синод настоява за редовен предмет. За нас е важно предстоящото одобрение на конфесионалната програма за предмета религия православие.

Слава Богу, че беше чут гласа на църквата за конфесионално обучение. То ще позволи спокойно и дълбоко запознаване с вярата и доктрината на православието, което е прекрасно. Трябва да има още едно събиране, за да се реши дали програмата се приема и тогава ще се пристъпи към разработване на помагала.

От кой клас ще има такова обучение?

Програмата е разработена от 1 до 12 клас. Най-много са групите от първи до четвърти, по-малко са до седми клас и няма в горна степен.

Програмата беше разработена  от сериозен научен екип от богослови. Рецензията направи деканът на Богословския факултет на СУ„Св. Климент Охридски” проф. Александър Омарчевски.

Мисля, че програмата е балансирана.

Има ли достатъчно богослови във Варна, които да влязат в клас?

Имаме. Но трябва да имаме съгласието на директорите и след това да си направят норматив от часове....Митрополията трябва да помага, няма начин...

Във Варна сякаш се увеличава броя на неделните училища?

Това сме го дали като цел – всеки храм да има неделно училище. Не само за малките. Много зависи от нашето свещеници. Ако има свестни председатели, добра вътрешна организация и желание за работа, има винаги успех.

Колко свещеници вече влязоха в църквата?

Аз съм ръкоположил 10 човека. Заварих трима като дякони. Не мога да кажа, че има много кандидати. Сега се подготвят още двама.

Тази подготовка за приемане на духовен сан трябва да бъде и осмислена. Хората да са подготвени. Това не е нещо, с което човек трябва да се заеме, ако вече не харесва предишното.

Имаме крещяща нужда от свещеници, това е абсолютен факт. Важна е числеността, но е много важна сърдечната вяра и подготовка. Всеки не може да бъде духовник, трябва да може да си понесе кръста и да работи с желание с хората.

Още за новия начин на преподаване на християнство и отговорността на свещениците - от интервюто с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20