Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броим врабчетата в България

Най-разпространените три вида врабци у нас – домашното, испанското и полското врабче (отляво надясно).
Снимка: Светослав Спасов

Кампания „Ние броим врабчетата” организира за втора година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В нея могат да се включат деца и възрастни, като единственото условие е да се регистрират на сайта vrabcheta.bg.

Броенето ще се проведе на 12 май от 9 до 12 часа, а всеки доброволец трябва да отдели не повече от 10 минути  за преброяване и вписване на данните в сайта посочен от дружеството.

Причина  да броим врабчетата е очевидното им намаляване, коментира за радио Варна Ивайло Иванов, орнитолог в БДЗП-Варна. Той посочи, че увеличаващата се градска среда и дейността на хората са причината за намаляването на врабчетата.

Много е важно в кампанията да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места, каза още Иванов и обясни как се броят врабчета така, че да не се повтарят едни и същи:





На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета.

Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим дали съществуват закономерности в разпространението им, казват орнитолозите. 

От миналогодишното броене е станало ясно, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за гнездене и хранене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашния социален патронаж в община Добричка ще получи ново кухнеско оборудване

Кухненското оборудване на Домашния социален патронаж в община Добричка ще бъде обновено. По-голямата част от средствата са осигурени по проект от Фонд „Социална закрила“, предоставени са пари и от общинския бюджет, като общата сума е малко над 58 400 лв.  Проектът предвижда подобряване на материалната база чрез доставка и монтаж на..

публикувано на 18.05.24 в 16:39

Облачно, на места с дъжд в неделя

Облачността ще е променлива, през деня значителна. Тогава на места ще превали краткотраен дъжд. Почти без валежи ще остане в Добруджа и по Северното Черноморие. Ще духа слаб югоизточен вятър, по Черноморието следобед до умерен от източна четвърт. Минимални температури от 9° до 14°, максимални между 18° и 23°, по Черноморието от 16° до 19°, за Варна..

публикувано на 18.05.24 в 14:28

Язовир "Елешница" е потенциално опасен и застрашава села във Варненска област

Има реална опасност от преливане на язовир "Елешница", ако валежите са по-продължителни и обилни. Едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт. Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са застрашени. "Елешница" е един от големите язовири във Варненска..

публикувано на 18.05.24 в 13:54

Започнаха ремонтните дейности по пътя в Дюлинския проход, те ще се извършват без спиране на движението

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето. Това видя репортер на Радио Варна. До края на юни се очаква, че ще стартира ремонта и на останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва..

публикувано на 18.05.24 в 12:01

Работещите в Агенцията за социално подпомагане обявиха стачна готовност, настояват за среща със социалния министър и повишение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и..

публикувано на 18.05.24 в 11:50

Два влака се сблъскаха в Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39