Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Припек

| обновено на 12.05.18 в 18:17

Село Припек е красиво населено място само на 15 километра от Варна в посока София от дясната страна на магистралата. Малко село, където за 20-тина минути може да стигнеш пеша от единия до другия край. От едната страна има оранжерии, в другата е частния параклис, който обаче може да се посети от всеки. Почти на всяка  къща е поставен националния флаг. Дори и на по-старите, които в момента няма признаци на живот. Всъщност, в Припек няма пустеещи домове. Има няколко сгради, които са леко изоставени, но градините са засадени.

Тук всичко се знае. Разказват, че познават и ореховите дървета какви плодове дават и откъде е добре е да минеш сутрин есенните дни, за да си похапнеш от полезните ядки. Земята е плодородна, макар според местните да е глинеста, кисела или нещо друго.... Всеки е открил какво да отглежда на нея и не спира да опитва. Както с овошките, така и с цветята. Във всеки двор има поне няколко вида цъфнали - божур, рози, градински карамфили, метличини, дори алпийски мак. Оказва се, че има и много билки. Купили си преди време жените по някое стръкче, след това го засадили в двора и сега раздават коренчета на съседите.

Черният бъз е от популярните билки в народната медицина. В момента е подходящо да се набере цвят, който след изсушаване се съхранява на проветриви места.

Припек е разположено на 100 метра надморска височина. Релефът е хълмисто-равнинен. Установено е, че по време на похода на полския крал Владислав III Варненчик един от рицарските отряди е станувал в района. Заселването става обаче доста по –късно. Основателите идват от съседното село Калиманци, което е само на около 5 километра разстояние. Те пък са от Еркеч и Голица. От някогашния поминък - животновъдство, предимно отглеждане на овце, сега са останали само спомени. Днес в дворовете най-много да има зайци и кокошки.

Няколко са обявените къщи и парцели за продажба. Брокерите изтъкват близостта до Варна, прекрасната панорамна гледка, широк асфалтов път. От Игнатиево той е в добро състояние, но повечето хора предпочитат да използват този към Слънчево, защото така се качват на автомагистралата и разстоянието се взема по-бързо. Редовна автобусна линия свързва селото с  Варна и Аксаково.

В село Припек няма лекар, да не говорим за аптека. Единствената обществена сграда е тази на кметството, където се намира и читалището. Строена е преди повече от 70 години. Селото е малко и има кметски наместник, който пътува от Аксаково. И макар че е на 4 часов работен ден, се грижи и за градинката пред кметството. От Община Аксаково обещали в следващите дни да окосят тревата по улиците, което в селото се случва един път в годината.

Големият род – така в Припек наричат първите, дошли на новото място. Така се нарича и една от двете издадени книжки за историята. Секретарят на читалището Живка Тодорова е техен наследник.

Три села в България носят името Припек. Това в област Варна е от малките селища в страната. Знамена на почти всяка къща, чисти улици, добре подредени дворове - това е първото впечатление. И много цветя - рози, карамфили, алпийски мак.

Какво още има или няма в Припек? – разказът на неговите жители пред Габриела Гаврилова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#770 ТОП 20 (05.07-12.07.2024)

публикувано на 05.07.24 в 18:53

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юли със Светлана Вълкова

Художникът Атанас Хранов с „Дирижабъл“ в Галерия „Папийон“ 18 художници в традиционния художествен пленер „Русалка 2024“ Съвременно изкуство в Ре Бонкърс – „HOME 2124“ Християн Облаков представя новата си книга „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ „Бохеми“ на сцената на Опера в Летния театър „Тайните на..

публикувано на 05.07.24 в 12:06

НОВИЯТ ДЕН на 5 юли с Иван Барбов

Ако рано сутринта се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското първенство по футбол и ви се спи, побързайте да превключите на честотите на Радио Варна. Във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви „ободрим“ с много и интересни ефирни срещи, актуални новини и хубава музика. Проследете събуждането на новия ден в компанията на..

публикувано на 05.07.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме  върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век. Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти? Разгледахме документи по темата, чухме и..

публикувано на 01.07.24 в 16:23

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS). Специално интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL). Разговор с Мартин Събков за новия сингъл на ROADWIRE "Back on Track". Йордан Караджов за варненската премиера на "СИГНАЛ Symphonic" (8 юли, Летен театър). В предаването ще..

публикувано на 01.07.24 в 14:25