Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърце в скалата и лековита вода привличат туристите на Побити камъни

| обновено на 25.05.18 в 08:59
10
Снимка: Радио Варна

Четвърт век туристи на Побити камъни посреща екскурзоводът Стилиян Марков. Разказва легендите на пет езика, но в комплекса има поставени табели на още няколко, защото туристите са от цял свят.

Побитите камъни са разположени на 18 километра западно от Варна и присъстват в много международни каталози. Те имат статут на защитена местност повече от 20 години. Варовиковите колони са без твърди основи и са запълнени с пясък. Оказват се любимо място за снимки и селфита.

Скалните образувания Побити камъни са разпределени на 18 големи и малки групи на площ от 7 квадратни километра. През лятото може да се види и Камъка на сърцето, който преди години случайно е открит от турист. Не се вижда по всяко време, защото е необходимо специално разположение на слънцето.

Интервю на Габриела Гаврилова :

Това не са просто камъни. За да го няма никъде по света и за да го е създала природата, тя е искала да ни покаже, че тук е необичайно място. Много от камъните имат изключително интересни форми. Преобладава мнението, че това е природен феномен. Напоследък има и предположение, че са ръкотворно дело. Още първият изследовател, който ги описва през 1828 година, не изключва възможността те да са останки от древни сгради, тоест да има човешка намеса.
СнимкаТук показвате фотоси на много интересни камъни. Камъкът на Божествената любов?
За мен е може би най-специалният камък в България. Аз лично го забелязах на 17-тата година от своята работа.
Беше открит от наблюдателна туристка от София. Тя вижда, че това е малка куха колона, която е паднала.
Има един момент през лятото, когато слънцето достига голяма височина. Слънчевият лъч прониква в кухината и се получава уникална комбинация с формата на сърце.
Това е свързано с най-прекрасната легенда за Побитите камъни.

Влюбеният момък прегърнал своята любима и от под краката им бликнал извор с чудодейна вода. Най-лековитата изворна вода тече на 2 километра оттук на територията на цялата Варненска област. Тя е уникална за камъни в бъбреците. Самият аз преди 22 години изхвърлих два камъка с нейна помощ...

СнимкаКамъкът със сърцето лесно ли се открива?
Сега и да минете до него, няма да го видите, защото не е лято и слънцето не достига нужната височина. Нещо повече - времето е облачно!
В беседата разказвате и за Кръга на желанията. Къде се намира той?
Той е най-накрая. Това е единственото, направено от човешка ръка. Дело е на проф. Владимир Иванов преди 32 години. Мястото е отдалечено от пътя и не се чува преминаването на автомобили. Създава се усещането, че си на друга планета.
Има традиция когато човек тръгне да се разхожда, да влезе вътре в Кръга и да си пожелае нещо.
Това са писма от благодарни туристи, които са си пожелали нещо и то се е случило.

Легендата за титаните, човешката любов и избора между нея и безсмъртието може да чуете от  Стилиян Марков :


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48

Деян Статулов представя книгата "Между два кадъра" в Социалната чайна

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.  Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на..

публикувано на 22.09.24 в 12:44

Иван Църов: С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа

С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава - това каза в интервю за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той припомни, че Берлинският договор прави Българското княжество васално на Османската империя. Независимостта е плод на множество..

обновено на 22.09.24 в 08:14