Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на всички светии

Събор на преподобните светии български

Първата неделя след Петдесетница православната църква почита паметта на Всички светии. Св. мчк. Лукилиан. Св. Маркелин. Преп. Атанасий Чудотворец (Петрови заговезни).

С почитта си към светците пряко и непряко възхваляваме Господа, пише на сайта Православието. По думите на Самия Спасител: „Който приема вас, Мене приема; а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил (Мат. 10:40).Почитаме светците, защото те са приятели на Господа, според свидетелството на Спасителя, Който казва на своите ученици: „Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам“ (Йоан 15:14). Почитаме светците и чрез тях измолваме Неговата помощ, защото „не знаете ли, че светиите ще съдят света?…“ (I Кор. 6:2).

 Тъй като голяма част от мъчениците и преподобните са останали неизвестни за света, Православната църква е наредила веднъж годишно, в първата неделя след Петдесетница да се почитат всички светии – знайни и незнайни, от Христос до наши дни.
Христовата църква е Църква на светиите и мъчениците. Тя е основана с жертвата на Господа на Кръста, върху учението на апостолите и с кръвта на над десет милиона мъченици.
Църквата винаги е раждала светии и на нея винаги са служили светии. Църквата и днес изисква святост, свети пастири и вярващи със свят живот!

За да следваме пътя на светиите, нека се покаем за греховете си и винаги да се молим за помощ с тази кратка молитва: „Всички светии, молете се на Господа за нас!“.




Днес е и Петрови заговезни  - последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни). Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни. Тази година Петровден е в петък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Над 6 000 зрелостници на матура по български език и литература утре

Очаква се 6 396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура по български език и литература, да се явят на изпит утре (22 август 2024 г.). Той ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. Изпитът ще започне в 8:30 ч. И през тази сесия няма промяна във формата и времетраенето на изпита. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор,..

публикувано на 21.08.24 в 18:37

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на..

публикувано на 21.08.24 в 18:34

Пожарът около Военна болница е загасен

Пожарът, който се разрази днес в района на Военна болница във Варна, вече е потушен, съобщиха от полицията. Щетите от инцидента са само материални. На място ще остане екип на пожарната. Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

публикувано на 21.08.24 в 18:04

Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

Временно бе ограничено движението в участък от бул. "Христо Смирненски" заради пожара в района на Военна болница днес, видя репортер на Радио Варна. Полицаи все още насочват трафика по вътрешни улици. Припомняме, пожар възникна в   строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и..

публикувано на 21.08.24 в 17:49

Повече от 350 самодейци при централното читалище в Балчик очакват енергийното обновяване на сградата

В момента тече подготовката на тръжната процедура за избор на изпълнител,като се очаква работата да започне през пролетта догодина, за да не се попречи на творческия сезон, коментира читалищният секретар Веселин Павлов. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Народно читалище "Паисий Хилендарски- 1870" на Община Балчик..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

Пожар гори в района на ВМА (ОБНОВЕНА)

Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна потушават пожар, възникнал в строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев - директор на ОДПБЗН.  Няма пострадали хора, информира комисар Тотев.  Липсват пожарни кранове в района заради ремонта на бул...

обновено на 21.08.24 в 15:35

Разбиха организирана схема за укриване на данъци

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), предаде БТА.  За..

публикувано на 21.08.24 в 15:29