Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Варна спечели награда от Харвардския университет

Валерия Германова

Десетокласничката Валерия Германова е една от седемте български ученици от шест града в страната, които спечелиха престижната награда на Харвардския университет "Book Award 2018". Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард.

Целта на наградата е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

Валерия Германова е възпитаник на ГПЧЕ "Йоан Екзарх", Варна. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България. Президент е на клуб „Интеракт Варна Галатея”.




- Валерия, стимулира ли те тази награда?

- Да, особено много името на "Харвард" в самата награда, понеже най-голямата ми мечта е да уча там. Фактът, че са преценили такава престижна награда да връчат на мен ме радва много, че толкова високо ме оценяват.

- Как избраха именно теб? Ти си единствената варненка с това високото отличие удостоена.

- Едната учителка по английски, която ни тренира в отбора по реч и дебати към фондация "Бест" ми каза за тази награда. Решихме да кандидатствам, написа ми препоръка, която изпрати до фондацията. От всички препоръки, изпратени от там, са избрали само три, които са изпратили до "Харвард клуб България". От там вече ни интервюираха по телефона на английски език с въпроси, относно нашите постижения, извънкласни дейности и интереси. След няколко дни получих имейл, че съм одобрена, с покана за награждаване през есента.

- Къде ще се състои награждаването?

- Нямаме все още информация, но аз и още едно момче, това от Габрово, няма да можем да присъстваме, защото от август заминаваме за САЩ. Там ще учим 11 клас, защото имаме стипендии за едногодишно обучение по програма ASSIST. Това е пак една от мечтите ми и много хубава възможност за мен.

- Как успяваш да съвместяваш отличните резултати в училище, извънкласните дейности и да завоюваш толкова престижни награди?

- Това, което е важно и ми се получава е, че се опитвам да присъствам и тялом, и духом в часовете и да слушам. Така подготовката вкъщи ми отнема много по-малко време. През активната част от годината почти всеки ден имам нещо за вършене след училище и това се отразява на съня ми, постоянно съм уморена, но такива признания ми показват, че си заслужава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00