Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

5
Пламен Климов до потребител на "водоното конче"
Снимка: Пламен Гутинов

Създателят на първата в България рампа за достъп до морето на хора в инвалидни колички Пламен Климов е някогашен национален състезател по конна езда. В Германия дълги години работи в база за терапевтична езда и днес той се е посветил на рехабилитация за хора с увреждания чрез хипотерапия в родината. На него Варна дължи два пъти златния медалист в ездата от Спешъл олимпикс геймс в Лос Анжелис'2015 Велико Великов. Г-н Климов защо Варна остана без уникалното съоръжение "Водно конче"?

Не мога да отговоря на този въпрос, защото това което се изискваше от нас, нашата идея, нашата амбиция и отдадеността да просъществува тази инициатива, ние го направихме. Оттам нататък то беше подложено на няколко вандалски действия и разрушено. Не разбрахме по каква причина, не получихме и подкрепата на организации занимаващи се с хора със специални потребности. Единствената подкрепа, за която съм безкрайно благодарен и която ми дава надежда, че в България нещата не са толкова зле, бе от областната администрация.

Сега предстои кампанията „Достъпна България” на Комисията за защита от дискриминация и областните администрации ще трябва да задължат концесионерите на плажове да осигурят достъп на хората с увреждания до морето. Какъв е пътят за устойчивост на такива инициативи, според вас?

Тази интеграция се случва само и единствено по време на мероприятия, по някакви поводи, а през другото време мисля, че това изостава. Не искам да бъда саркастичен и да отправям упреци към който и да е. Докато всеки, който се занимава с подобни неща не ги приеме за своя кауза, не мисля че някой може да го застави. И след това те ще бъдат унищожени... Не знам. Тъжно е.

Сега, като бъде възложено на концесионерите да създадат тези съоръжения на плажа, дали няма да просъществуват по-дълго във времето?

Дай боже, нещата да имат напредък в тази насока. Варна има много на брой концесионери, достатъчно места, където да бъдат изградени и такива и други подобни съоръжения.

„Водното конче” просъществува точно една седмица – беше открито на 20-ти юли и на 27-ми (2015 г.) откраднаха соларния панел, който го захранваше. Видеонаблюдение ли е възможната охрана?

Дори и това. Макар че, мисля че нещата са по-дълбоки. Не знам дори как да разсъждавам на тази тема. Може да се опази, но ако има воля.

А вие как продължихте?

„Водното конче” беше една част от поставените цели на фондацията  „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“. Продължихме работата си с терапевтичната езда и хипотерапията, защото помагат на много хора.

Вече сте в София, от 2016 г. 

Да, Варна не можа да отговори на изискванията, пак е трудно. Навсякъде нещата се случват трудно и аз не искам да обвинявам един или друг град. Във Варна де факто подготвихме и излъчихме два пъти златния медалист в ездата от Спешъл олимпикс геймс. Просто в София мащабите са по-големи. Продължаваме с ездата за любители да сбираме средства за да продължава работата ни в хипотерапията.

Очертава ли се нов шампион от работата ви в столицата?

В момента подготвяме трима души за участие в параолимпийските игри в Токио 2020 г. Но всеки човек в подобно положение, който е започнал заниманията си и е върху коня е вече шампион!


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) започва кампания под наслов "Достъпна България", чиято цел е да се осигури масова достъпна среда за хората с увреждания. Кампанията започва в Международния ден на хората с увреждания и ще остане отворена до достигане на поставените цели. В България по данни на Националния статистически институт с призната трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане са около 500 000 души, от които 10 000 са деца. Значителна част от проблемите на тези хора са свързани с недостъпната архитектурна среда. Като част от подкрепа на кампанията би била подаваната информация от граждани от цялата страна за недостъпна архитектурна среда, която може за бъде пращана на email: kzd@kzd,bg, и по тел. 02/807303.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50

Ihsahn (EMPEROR): Артистът създава изкуство, което ни помага да разберем себе си по-добре

Интервю с Ihsahn (EMPEROR) „Music Of The Ages 2024“ е музикален форум, кайто на 20, 21 и 22 септември в Античния театър в Пловдив ще предложи три специални концерта – на MONO INC., на PAIN OF SALVATIONи на Ihsahn – лидерът на EMPEROR. Със съдействието на организаторите на този тридневен тежък празник „Blue Hills Events“, отново разговаряхме с..

публикувано на 20.09.24 в 06:25

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20