Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аварийни ремонти на Римските терми

10
Снимка: Радио Варна

Влошава се състоянието на Римските терми във Варна. Архитектурният паметник  не е  реставриран повече от четвърт век. По оградата  растат къпини, които са оставени нарочно с цел да ограничат достъпа на некоректни туристически фирми. В последно време нараства броя на туроператорите, които водят посетители да разгледат обекта без да плащат билет.

Римските терми във Варна са най-голямата римска баня на Балканите. Те са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в страната. Строени са през II век и са използвани повече от столетие.

Сега плевели продължават да разрушават конструкцията. През миналата година аварийно са ремонтирани три свода. През юни аварийно ще се ремонтира още един свод. Средствата за ремонти на Историческия музей не са достатъчно - 20 000 лева за цялата година за всички обекти, но разчитат да съберат приходи, тъй като туристическият сезон започва, каза за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Варна главен асистент д-р Игор Лазаренко.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на..

публикувано на 21.08.24 в 18:34

Пожарът около Военна болница е загасен

Пожарът, който се разрази днес в района на Военна болница във Варна, вече е потушен, съобщиха от полицията. Щетите от инцидента са само материални. На място ще остане екип на пожарната. Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

публикувано на 21.08.24 в 18:04

Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

Временно бе ограничено движението в участък от бул. "Христо Смирненски" заради пожара в района на Военна болница днес, видя репортер на Радио Варна. Полицаи все още насочват трафика по вътрешни улици. Припомняме, пожар възникна в   строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и..

публикувано на 21.08.24 в 17:49

Повече от 350 самодейци при централното читалище в Балчик очакват енергийното обновяване на сградата

В момента тече подготовката на тръжната процедура за избор на изпълнител,като се очаква работата да започне през пролетта догодина, за да не се попречи на творческия сезон, коментира читалищният секретар Веселин Павлов. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Народно читалище "Паисий Хилендарски- 1870" на Община Балчик..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

Пожар гори в района на ВМА (ОБНОВЕНА)

Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна потушават пожар, възникнал в строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев - директор на ОДПБЗН.  Няма пострадали хора, информира комисар Тотев.  Липсват пожарни кранове в района заради ремонта на бул...

обновено на 21.08.24 в 15:35

Разбиха организирана схема за укриване на данъци

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), предаде БТА.  За..

публикувано на 21.08.24 в 15:29

Другия месец започва авариен ремонт на участък от пътя до корабостроителницата във Варна

Авариен ремонт на участък от пътя до корабостроителницата във Варна ще бъде извършен следващия месец, съобщи директорът на ОП "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Тихомир Тимов. За рехабилитацията на отсечката ще бъдат използвани средства от бюджета от перото за текущи ремонти на пътна и улична мрежа в район "Аспарухово", каза той и допълни, че..

публикувано на 21.08.24 в 15:10