Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Тончева представи нова си книга „Пристрастно. Театърът на Варна“

Инициативен комитет по повод вековния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” беше учреден днес във Варна. В него влизат общественици и театрали, политици и културни дейци. Три години преди 100-годишнината на театъра неговата задача ще бъде да определи акцентите за честването. Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна Даниела Димова определи материалните и нематериалните цели пред инициативния комитет. Първото събитие по повод годишнината беше новата книга на Виолета Тончева „Пристрастно. Театърът на Варна“. През следващите три години предстоят премиери на няколко специални заглавия. Едното под режисурата на Явор Гърдев, който след десет години се завръща на варненска сцена. Разговаряно е и с други големи имена за поставянето на спектакли по повод 100-годишнината на театъра, каза още директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова. Една от целите е ремонтът на сцена "Филиал", за който вече са гласувани 7 милиона лева от бюджета на община Варна за 2018 година.

Повече в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Токът в Северозапада поевтинява с малко под 1%.

Токът в Северозападна България поевтинява с малко под 1%.  За потребителите на "Енерго-Про" цената на електроенергията  пада с 0,9%. Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от следващия месец, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.    Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за абонатите на..

обновено на 04.06.24 в 15:18

Варненски ученици записаха историите на хора в старчески дом

Историите на хора, изживяващи дните си в старчески дом, записаха ученици в личен разговор с възрастните дами и господа. Предизвикателството да вземат интервютата беше за осмокласници и деветокласници от Международния френски лицей „Шарл Перо“ във Варна.  Целта е на първо място да не се прекъсва връзката между поколенията , днес децата имат..

публикувано на 04.06.24 в 15:04

Проверяват случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово

За втори случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово, община Шабла, сигнализира в социалните мрежи свидетел. На място е изпратен екип от Районното полицейско управление в Шабла. Все още не е ясно дали на дрона има прикачено взривно устройство. Дрон на скалистия бряг край село Тюленово, община Шабла, е забелязан днес. За БНР Радослав..

публикувано на 04.06.24 в 14:03

Варненска област - трета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през първите три месеца на годината. Преди нея са областите Пловдив (147 сгради с 357 жилища) и София област (139 сгради с 217 жилища).  108 жилищни сгради са въведени в екплоатация  в област Варна през януари, февруари и март 2024-та. 394 са новопостроените жилища в тях...

публикувано на 04.06.24 в 12:10
Технически университет - Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна.  До средата на този месец се приемат документи за втория основен етап на прием, а класирането ще е в края на юни.  Очакванията са запълването на местата да бъде над 90 процента. 92 на сто от местата в ТУ-Варна бяха запълнени през миналата учебна година. "Това е едно..

публикувано на 04.06.24 в 11:55

Матури онлайн предлагат от МОН

Цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и за провеждането на матурите онлайн, ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката.  Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков , който участва в..

публикувано на 04.06.24 в 10:54
Ориент Експрес

"Ориент Експрес" преминава днес през Варна

Влакът "Ориент Експрес" преминава днес през Варна. По разписание луксозната композиция ще пристигне около 17 часа, веднага след което ще бъде прибрана в депо, съобщиха за Радио Варна от ЖП гарата в морската столица.  Историческият влак пътува от 1883 година по линията Париж - Истанбул. Преди Втората световна война по време на преминаването му през..

публикувано на 04.06.24 в 10:46