Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурени са наградите за плувците в маратона Варна-Галата

Призьорите в 78-ото издание на плувния маратон Галата - Варна ще си разпределят награден фонд от 6 800 лв..
Стартът ще бъде даден на 5 август в 10 ч до моста на нос Галата, съобщиха организаторите на маратона. Участвиците трябва да се явят в 7 часа на Морска гара.
Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.
По традиция в маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2005 г. и по големи. Преди старта на състезанието те трябва да преминат задължителен медицински преглед, както и да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието от нос Галата до Буна № 2.
Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал. По време на плуването не се разрешава получаване на хранителни, питейни и медикаментозни средства от странични лица.
Състезателите, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно. Всеки участник, преплувал разстоянието, ще получи купон за безплатна закуска, напитка и фланелка.
По регламент класирането е от първо до шесто място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. Премии ще бъдат връчени и на най-добре представилите се: варненец – мъж и жена – 100 лв.; плувец с увреждания – 200 лв.; плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.
В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на морска гара всеки участник трябва да носи лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 г., подписана и от родител, както и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лв.
Миналата година маратонът бе белязан от рекорден брой участници – 321, като така старият рекорд от 2016 г. (298 души), бе пратен в историята. През 2017 г. най-бърз по трасето бе Венцеслав Айдарски от „Вихрен“ (Сандански). Той спря хронометрите на 52,55 мин. При представителките на нежния пол през 2018 г. победителка бе Габриела Георгиева от София, която финишира с време 54,32 мин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН при президента: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма.  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев. Йорданов припомни и за..

публикувано на 26.06.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Резултатите от НВО за 10 клас: По-ниски оценки по математика, по високи по БЕЛ

49,4 точки е средният резултат по български език и литература, показват резултатите от Националното външно оценяване (НВО) на учениците от 10 клас. Миналата година успехът по БЕЛ беше 49,44 точки. По математика оценките са по-ниски – средно 33,1 точки срещу 34,5 през 2023 г. Изводът от този резултат е, че явно не се обръща достатъчно внимание на..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Курорта Албена, панорама

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена, което беше преструктурирано в участък през 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 30 май тази година беше възстановена дейността и на РУ в Шабла. След поетия ангажимент на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за..

публикувано на 26.06.24 в 10:32
Стоян Михалев

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов,  съобщава БНР. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:58

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето..

публикувано на 26.06.24 в 07:41