Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо изчезва мурсалският чай?

3
Мурсалски чай

Наричат го едно от чудесата на Родопите. Т.г. неговото бране от естествени находища е забранено, защото хората не изчакват фазата на цъфтеж и оттам идват проблемите, споделя лесоинженерът от Триград Хамид Имамски. С дипломна работа за мурсалския чай той разказа за какво е полезно ценното растение:

В нашата родина България има много растения, които ги няма никъде, мурсалският чай е част от тази палитра. Наистина е билка, която помага. Изпитана е, не с научни методи и в лаборатории, а от хората. Моята прабаба с него лягаше и с него ставаше, почина на 110 г.

А откъде дойде вашият интерес към мурсалския чай?

Аз по принцип съм влюбен в гората, не само в определена билка. Значи, привързаността ми си идва от привързаността към гората.

СнимкаИма ли много мурсалски чай около вашия роден край?

Той затова е мурсалски. Мурсалите са нашата планина - Триградския карстов район, Мугла, районът на Девин, Ягодина. Това е Мурсалица, мурсалския дял на Родопите е естествения му ареал. Среща се и другаде, има го и култивиран. Хората често като им кажеш "горски" си представят само дърва и трупи. Гората не е само това. Гората е източник и на билки, на гъби, на рекреация и т.н. Дори бих казал, че гората има много по-голяма сила не в дървения материал, а в други неща. Мурсалският чай е защитено растение, вече е в Червената книга на България. Има опасения, че може да изчезне, защото хората не го опазват както трябва. Така или иначе той се бере, но те не изчакват да дойде цъфтежа. Оттам идват проблемите. Има програми за опазване на Държавните горски стопанства в района, Министерство на екологията в лицето на РИОСВ също го опазва. Полагат се грижи и усилия, обаче нали знаете законът сам по себе си е нищо. Ако хората не правим закона, за какво ни е закон? Превръщат го в бизнес, сеят го и има вече и култивиран мурсалски чай. Разбира се, има качества и в него, но не е като естествения, не е едно и също.

Как се съхранява?

Трябва да е на проветриво, сухо и тъмно място. Да не е на слънце, защото пожълтява и изсъхва като всяка една друга билка.

Колко често използвате мурсалски чай и как го приготвяте?

Традиционно - 2-3 стръкчета се слагат в 300 милилитра вода. Различното от другите чайове е, че не се запарва, а трябва да заври. Лекарите я знаят много добре тази билка и я препоръчват. Лекува нерви, сърце, сърдечни заболявания. Билката е е универсална. Няма дози за нея и не е противопоказна срещу нещо. Може да си ползваш лекарствата и да си пиеш чая, няма проблем. За мен, като човек от региона където расте тази билка е, тя е като родопската автентична песен, нещо истинско!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Olli-Pekka Laine (AMORPHIS, OCTOPLOID, екс- BARREN EARTH): В миналото беше нещо нормално да вземеш позиция по даден политически проблем

Интервю с Olli-Pekka Laine (AMORPHIS, OCTOPLOID, екс-BARREN EARTH) През миналата година AMORPHIS отбелязаха 30-годишнината от издаването на „Tales from the Thousand Lakes“– крайъгълен камък за групата. Басистът им Olli-Pekka Laine издаде дебюта на соловия си проект OCTOPLOD „Beyond the Aeons“, а в края на миналия месец финландците изкараха и..

публикувано на 26.10.25 в 15:12
Красен Станчев

Красен Станчев за "Лукойл": Поскъпването на горивата ще е краткосрочно и с не повече от 10%

Ако има ръст на цените на горивата заради американските санкции върху руските петролни компании "Лукойл" и "Роснефт", той няма да надхвърля 10%, а поскъпването ще е краткосрочно за не повече от две седмици. Това прогнозира икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика. По думите му от 2000-та година насам делът на..

публикувано на 24.10.25 в 17:20

Учителка по изобразително изкуство организира безплатни зелени часове във варненските училища

Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..

публикувано на 24.10.25 в 07:55
доц. Евгения Кръстева-Благоева, НБУ

Евгения Благоева, автор на романа "Реките на времето": Не бива да се превръщаме в продължение на злото, дори не бива да се докосваме до него

Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява  дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..

публикувано на 23.10.25 в 07:40

Светлозар Тенев преди околосветската обиколка: Не се тревожа за себе си, моля се само яхтата да издържи

Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..

публикувано на 22.10.25 в 08:10
Атанас Аргиров, председател на РС на НСНИ, Варна

Атанас Аргиров: Фалшивите обяви са най-големият проблем на пазара за недвижими имоти

Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..

публикувано на 21.10.25 в 10:00

Шеф Пламен Петров: От 24 часа в денонощието - сме заети 26

Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...

публикувано на 21.10.25 в 07:40