Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китарата улавя трептенето на човешката душа

Снимка: Радио Варна

Китарата е емоция, защото  улавя и най-малкото трептене на човешката душа, това споделя Манол Райчев. Той е автор на алтернативен метод за преподаване на този интрумент. Сам прави аранжименти, защото иска да покаже възможностите на китарата да звучи със съвременна вибрация. Споделя, че неговите пиеси са съвременно звучаща музика, аранжирана в много гласове, в която и съпровод, и мелодия, и ритмика, и хармония - всичко е в ръцете на  изпълнителя. Този метод е междинно звено между класическа и рок китарата, който е много ефектен и атрактивен. Манол Райчев има над сто такива аранжимента.

От почти 10 години преподава алтернативна китара в школа във Варна.  Завършил е музикална академия, има  голям музикален и преподавателски опит и ученици, които са завършили консерватории в САЩ, Германия,  Русия и други . Преди това повече от 20 години е свирил на различни места  в Европа и е убеден, че географската ширина няма значение за музиката, най-важно остава емоцията и професионализма, защото "моята работа е борба за всеки звук" . Той е първи в рода си музикант, дядото е от Гела под връх Перелик, което се смята за родно място на Орфей и се надява да свири и там, защото няма да има пречка към небето
С Манол Райчев се срещна Габриела Гаврилова :

Музиката е всичко. От малък се занимавам с музика. Първо - акордеон, след това - класическа китара, рок китара, след това и Музикалната академия в Пловдив, след това бях учител в Средното музикално училище в Пловдив,  повече от 20 години по различни сцени на Европа и сега - 9 години отново работа с деца.
Вие сте свирили на различни музикални инструменти. Защо избрахте именно китарата да учите младите на нея?
Китарата е несравним по поетизъм инструмент. Според мен тя е сравнима само с цигулката. За мен това са кралете на инструментите.
Какво я прави толкова уникална?
Диханието, топлотата, сърдечността.
Как се постига тя?
С много любов и много дълбоко сърце. Ръцете слушат сърцето. Китарата е  много изразителна. Улавя и най-малките нюанси на човешката душа. Огромно вълнение е китарата за мен.
Всеки ли може да се научи да свири на китара?
Според мен  китарата е достъпен интрумент и  може много желаещи да се научат, но да се изразяват на нея могат малцина.
Разликата е изразяването на поетизъм, чувства, музикален образ....
А това от какво зависи?
От дълбока емоционалност и любов на самия човек и от широка музикална култура....
За мен професионализмът е на първо място. Борбата за всеки звук....
Най-важно е да обичаш това, което правиш. Практиката го потвърждава. Когато занимавам дете с музика, която не му харесва, стоим на едно място. И когато дойде мелодия, която отключва сърцето му, веднага полита...
Затова правя специални аранжименти, за да се харесат на децата. Търсех път, който да ме изведе от академизма. Исках да накарам детската душа да трепти от това, което прави, но със съвременна вибрация, а не от преди 200 години. Аз съпреживявам с тях и затова приспособявам съвременна музика под форма на класическа пиеса, която да се изпълнява на китара. Искам да докажа, на класическа китара може да се свири и съвременно нещо, което обаче е аранжирано с вкус.  
Манол Райчев, Вие сте автор на един алтернативен метод в съвременната музика?
Това е съвременно звучаща музика, аранжирана в много гласове, в която и съпровод, и мелодия, и ритмика, и хармония - всичко е в ръцете на  изпълнителя. Това е съвременна пиеса с всичките си гласове...
Този метод е междинно звено между класическа и рок китарата, който е много ефектен и атрактивен. Имам над сто аранжимента ...

Как звучи тя може да чуете в интервюто с Манол Райчев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05