Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

България - най-големият производител на гъби шийтаке в Европа?

Това казва Кунка Петкова, собственик на една от големите български фирми, които произвеждат японската гъба у нас. Според нея условията в България са много благоприятни за отглеждане на шийтаке, която има над 3000 годишна история на отглеждане в Япония. Преди 600 години е използвана профилактично от династията Мин и придворните на Императора преди есенно-зимния сезон, затова се нарича още гъба Император. Тя е  сред най-силните имуностимуланти и едновременно с това свръх богат на хранителни ресурси продукт.

Семейството на Кунка Петкова започва свой бизнес край Карлово.

Използват традиционна японска технология, при която шийтаки се култивира върху дъбови трупи. Това гарантира високото съдържание на полезни съставки.  Изборът на подходяща дървесина е първата стъпка и основната предпоставка за успешното култивиране на гъбите шийтaкe. Втората и може би най-важната обаче, е снабдяването с качествен мицел.
Отворите в пъновете се правят по определена схема с уред, специализиран за целта. С него се извършва заразяването с мицел, след което отворите се покриват с тапи, за да се запази влажността и да се предотврати появата на странична микрофлора.
Гъбата Шийтаке е готова да плододава след продължително хладно и влажно време, което може да се осъществи и в оранжерии.

Всичко при този метод се прави ръчно и трупите се преместват четири пъти, докато гъбата стане готова за консумация.  Гъбата обаче е търсена на пазара, особено в чужбина. Затова  Кунка Петкова разпространява своя бизнес-модел сред много млади семейства от цялата страна.
Технологията е особено подходяща в горски райони, богати на отпадна широколистна дървесина и с по-влажен климат. Има и подкрепата на министерството на земеделието да осигурява необходимата дървесина, каза за Радио Варна  Кунка Петкова. Заедно със съпруга си Стоян Асенов били 10 години военнослужещи. Взели много от казармата – дисциплина, упоритост и стремеж да преодоляват трудностите. Докато били на обучение в армията, често оставяли децата при родителите си за по цели седмици. Създали семейния бизнес и днес порасналите вече малчугани също са част от него. 
Интервю на Габриела Гаврилова :Снимка
Докато не произведохме първите си гъбки, не бяхме опитвали шийтаки.  Необходимо е около 1 година, докато дръвчетата дадат първите гъби. През това време има много грижи за това дърво. Няколко пъти се потапя в големи вани с вода, след това се реди по определен начин, за да бъде лесно за бране.
На какво дърво се отглежда?
На церова дървесина. Тя не е много здрава и затова се изнася, предимно в Гърция. Имаме обаче подкрепата на Министерството на земеделието горските стопанства да ни осигуряват необходимия материал. При нашето производство тя трябва да бъде подбрана - с определена сърцевина, дебелина, кората да не е наранена....
Тази гъба се отглежда в Азия от хилядолетия. Едва сега японците започнаха да изкарват технологията навън, защото там има радиация....В Европа има бутикови количества шийтаки, има малки фермички, които са наистина много малки...
А климатът в България е много подходящ за това
Имаме ресурсите България да стане най-големия производител в Европа. Имаме подкрепата на Министерството на земеделието, членуваме в Българска асоциация на производителите на дървесни екзотични гъби.
Как се отглежда?
В оранжерии с висок клас с двоен полиетилен и засенчваща мрежа.
За да се получи най-доброто качеството на гъбата, тя трябва да расте бавно. През лятото охлаждаме помещенията. От един кубик дървесина се получава между 12 и 18 килограма. Но всичко зависи от производството.

Още за пътя от 61 Стрямска механизирана бригада, от химик -разузнавач до риска да започнеш непознат  не само за теб, но  и за държавата бизнес, да се учиш сам,  а вече да учиш другите - в интервюто с Кунка Петкова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за промени в Изборния кодекс

От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за изменение и допълнение на изборното законодателство, голяма част от които са внесени няколко месеца преди изборите. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда, каза Лилиан Никифорова. Тя добави, че тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като по думите ѝ няколко парламента са..

публикувано на 05.02.25 в 08:25
Георги Христов

Георги Христов: Музиката се създава от творци, не от машини

Музиката се създава от творците, не се създава от машина или компютър. Това подчерта в интервю за Радио Варна Георги Христов. Той допълни, че купуването на бийтове и използването им в песните не е изкуство, коментирайки темата за навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. "Повечето новосъздадени песни са просто изкуствен интелект...

публикувано на 04.02.25 в 08:25

Група PIZZZA си търси вокалист

PIZZZA е една от най-обичаните групи на българската ъндърграунд сцена, а 26-годишната ѝ история я прави и една от най-дълголетните. Съставът ѝ към момента включва Кобо (китара), Кайо (бас), Рамбо (барабани), Витко (тромбон) и Явката (тромпет), а Каската, който до скоро беше фронтмен, вече не е част от бандата. За съжаление се наложи да се разделим..

публикувано на 03.02.25 в 08:20

Варненски студент създаде триста шрифта

Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..

публикувано на 31.01.25 в 08:00
Екип TexНова

Сензорна витрина за плодове и зеленчуци – иновация на студенти от Варна

Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на  Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..

публикувано на 30.01.25 в 11:23

Жители на Суворово събраха пари за нови камбани на храма "Възнесение Господне"

С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..

публикувано на 30.01.25 в 07:20

"Умната" пазарска количка на студенти от Варна

Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..

публикувано на 29.01.25 в 08:05