Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грамотен ли е българинът?

Снимка: pixabay.com

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители?

Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе своята кампания „Бъди грамотен“ във Варна и предизвика малки и големи да се проверят своя правопис.






- Г-жо Гечева, коя възрастова група се справя най-добре в решаването на тестовете Ви за грамотност?
- Много деца, които още не ходят на училище, вече решиха голяма част от думите, които бяхме подготвили за тях и познаха правилната липсваща буква.
- Това е похвално за техните родители и учителите в детската градина...
Снимка- Точно така. Всичко започва в семейството. Много е важно да се чете, а това се възпитава в семейството. В училище не може да се изисква всичко от учителя, той не може да замести родителя. Родителите трябва да отделят време за занимания с децата, а не само грижи за тяхното битие.
- Какво показват резултатите от тестовете за грамотност, които решават малки и големи? Грамотен ли е българинът?
- Нашите тестове показват, че българинът се интересува от българския език. Някакси се натрапва мнението, че българинът не е грамотен, но това не е вярно. Да, има проблем с правилното писане и аз не мога да го отрека. Тези безкрайни двойки на матурите всяка година все повече и повече показват, че има проблем, но коренът на този проблем е в системата, която не толерира по какъвто и да е начин правилното писане. Недостатъчен брой часове по български език, ужасно написани учебници с много грешки, една страшна матура, която е изпитание за децата и огромен стрес, вместо да е празник на писмеността. Всички наблюдения сочат, че най-малките пишат най-правилно. Някъде след 5-6-7-ми клас възникват проблемите.
- Кой въпрос от теста затруднява най-много варненци?
- Двойните съгласни. Това е много елементарно правило, но хората просто не си правят проверка. Другата често срещана грешка е при "й". Остава явно необяснено в училище, че "й" има само в единствено число.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10