Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослава Манярова: Оптимизмът и обичта към хората е моят начин на живот.

Радослава Манярова
Снимка: личен архив

Книжка със стихове и пътеписи „Стихоплетки мои за приятели герои“ ще представи в радио Варна Радослава Манярова, най-известният варненски метеоролог, дългогодишен директор на НИМХ-Варна, сътрудник-репортер в радиото през бурните години в края на 80-те и началото на 90-те години. За себе си тя казва, че не се сравнява с истинските поети, затова и е нарекла своите рими – стихоплетки, а не стихове. Освен тях книгата съдържа и пътеписи  - от многобройните й пътешествия по света, които започват след нейното пенсиониране.

Според Радослава Манярова, страничен човек не би разбрал всичко написано в книгата. Но нейните близки и приятели ще го разберат, защото те са главните герои, а всичко написано е преживяно и разказано в рими.

Разговорът започва от държавите, които Радослава Манярова е посетила досега и за които разказва в книгата си.

Снимка

Китай, Мексико, Крит, Египет, Мароко...Това е за мен един нов свят след като се пенсионирах. Преди това работих много. Толкова много, че нямах време за пътешествия. Професията ми, радиото едновременно и нямах време да отида никъде. След това започна тази страст. И така съм отдадена на страстта си, че всяка година ходя някъде. И вече знам света близо до нас и започвам далечните дестинации. През есента ще отида в САЩ и Канада. Дори ще видя амишите. Разбира се, че за 7-8 дни не можеш всичко да видиш и да разбереш. Но за мен не е толкова важно да видя църквата, храма, разкопките – искам да вървя по улиците, да се срещам с хора, защото в техните очи е техният свят – как реагират, как са облечени, какви са навиците им, какво посещават, с какво се хранят и най-важното – отношението към нас. Снимка

На 25 юли имате рожден ден.

Да. Това е моят празник.

Тази книжка, която издадохте, ли е вашият подарък за рожденият Ви ден?

Да. Сама за себе си правя това. Тази книжка и срещата с приятели. Надявам се да ги развълнувам. На самия празник ще ги кача на пиратски кораб, където много ми хареса.

Какво си пожелавате за рождения си ден?

Да не загубя оптимизма. Крепят ме оптимизма, обичта към хората и по-този начин получавам и тяхната любов.

Кой от стиховете Ви се отнася за Вас?

„Бунтарско“. То най-добре ме представя. Това съм аз:

СнимкаСред атмосфера сива

смело развявам грива.

Оцветявам я в червено,

за да парва откровено.

И като се развява

бунтарство да развява.

Гледат ме изумени.

Защо винаги промени?

Мъдростта плебейска

казва истина житейска.

По-удобничко е да сивееш,

а не като жаравата да тлееш.

Ако от жаравата раздухваш пламък

и сърцето ти не е от камък –

очаквай на гърба си рана

без никаква отбрана!

Но пак в атмосфера сива

аз развявам грива.


Книгата „Стихоплетки мои за приятели герои“ ще бъде представена на 26 юли от 17.30 часа в Арт салона на Радио Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10