Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослава Манярова: Оптимизмът и обичта към хората е моят начин на живот.

Радослава Манярова
Снимка: личен архив

Книжка със стихове и пътеписи „Стихоплетки мои за приятели герои“ ще представи в радио Варна Радослава Манярова, най-известният варненски метеоролог, дългогодишен директор на НИМХ-Варна, сътрудник-репортер в радиото през бурните години в края на 80-те и началото на 90-те години. За себе си тя казва, че не се сравнява с истинските поети, затова и е нарекла своите рими – стихоплетки, а не стихове. Освен тях книгата съдържа и пътеписи  - от многобройните й пътешествия по света, които започват след нейното пенсиониране.

Според Радослава Манярова, страничен човек не би разбрал всичко написано в книгата. Но нейните близки и приятели ще го разберат, защото те са главните герои, а всичко написано е преживяно и разказано в рими.

Разговорът започва от държавите, които Радослава Манярова е посетила досега и за които разказва в книгата си.

Снимка

Китай, Мексико, Крит, Египет, Мароко...Това е за мен един нов свят след като се пенсионирах. Преди това работих много. Толкова много, че нямах време за пътешествия. Професията ми, радиото едновременно и нямах време да отида никъде. След това започна тази страст. И така съм отдадена на страстта си, че всяка година ходя някъде. И вече знам света близо до нас и започвам далечните дестинации. През есента ще отида в САЩ и Канада. Дори ще видя амишите. Разбира се, че за 7-8 дни не можеш всичко да видиш и да разбереш. Но за мен не е толкова важно да видя църквата, храма, разкопките – искам да вървя по улиците, да се срещам с хора, защото в техните очи е техният свят – как реагират, как са облечени, какви са навиците им, какво посещават, с какво се хранят и най-важното – отношението към нас. Снимка

На 25 юли имате рожден ден.

Да. Това е моят празник.

Тази книжка, която издадохте, ли е вашият подарък за рожденият Ви ден?

Да. Сама за себе си правя това. Тази книжка и срещата с приятели. Надявам се да ги развълнувам. На самия празник ще ги кача на пиратски кораб, където много ми хареса.

Какво си пожелавате за рождения си ден?

Да не загубя оптимизма. Крепят ме оптимизма, обичта към хората и по-този начин получавам и тяхната любов.

Кой от стиховете Ви се отнася за Вас?

„Бунтарско“. То най-добре ме представя. Това съм аз:

СнимкаСред атмосфера сива

смело развявам грива.

Оцветявам я в червено,

за да парва откровено.

И като се развява

бунтарство да развява.

Гледат ме изумени.

Защо винаги промени?

Мъдростта плебейска

казва истина житейска.

По-удобничко е да сивееш,

а не като жаравата да тлееш.

Ако от жаравата раздухваш пламък

и сърцето ти не е от камък –

очаквай на гърба си рана

без никаква отбрана!

Но пак в атмосфера сива

аз развявам грива.


Книгата „Стихоплетки мои за приятели герои“ ще бъде представена на 26 юли от 17.30 часа в Арт салона на Радио Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30