Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без „Почетен гражданин на Варна” тази година

Най-високото отличие за изключителни заслуги към Варна – званието „Почетен гражданин на Варна” тази година няма да бъде присъдено. Това решиха на заседанието си днес съветниците от комисията по „Култура и духовно развитие” към Общинския съвет. При гласуването на деветте предложения мнозинството от съветниците дадоха неутралния вот „въздържал се”. По един глас „за” получиха поетесата и издател Елка Няголова и председателят на Асоциация „Да съхраним жената” Йорданка Ненчева. Един глас „против” получи строителят Паню Панев, кадър на „Инжстрой”, предложен от Инициативен комитет. Останалите номинирани бяха: проф.д-р Димитър Камбуров, Борислав Ралчев, Стефан Янев, Пенко Златев, Керан Михалев, Милка Кайкова.

Проф.д-р Димитър Камбуров е дългогодишен ректор на варненския Медицински университет, утвърден учен и специалист в ортопедията. Номинацията му от академичната медицинска общност, подкрепена и от общинските дирекции "Образование" и "Здравеопазване" е и за заслуги в здравеопазването на Варна и по повод 80-годишнината на проф.Камбуров.

Адвокат Борислав Ралчев е номиниран от Варненската адвокатска колегия за заслугите му като юрист, общественик, политик и по повод неговата 80-годишнина.

Спортния журналист Стефан Янев е предложен от Инициативен комитет за заслугите му като спортист, коментатор и публицист.

Пенко Златев е предложен от председателя на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева-Коева, за принос в развитието на българския хандбал като състезател и треньор.

Керан Михалев, републикански и международен съдия по борба е номиниран от „ЖСК Спартак” за високи постижения в областта на спорта. По думите на заместника му Иван Иванов, който бе на заседанието, Михалев е издигнал борбата във Варна на световно и олимпийско ниво.

Милка Кайкова е номинирана от БЧК-Варна за дългогодишната й работа във варненската водноспасителна служба.

Заседанието започна с коментар на общинските съветници Григор Григоров и Костадин Костадинов, че стойността на това най-високо общинско отличие през последните години се обезценява. Това трябва да са хора с изключителни заслуги както за града, така и за държавата, а и в световен мащаб, отбеляза Григоров. А за всички останали има и други общински отличия като награда „Варна” в областта на науката и на културата. В последните години званието се раздава „на килограм”, по думите на Костадинов. Те припомниха имената на носители на званието „Почетен гражданин на Варна” като Райна Кабаиванска, Румяна Нейкова, кап.Георги Георгиев и първия космонавт Юрий Гагарин.

Почетен знак „За заслуги”-златен съветниците единодушно отредиха за Атанас Пеев, един от най-добрите краеведи в България и по повод неговата 80-годишнина. Той е автор на 22 книги, почетен гражданин на Добрич. Неговата номинация е от Организационен комитет на опълченския род Сивкови, чиито първи изследовател е Атанас Пеев.

С един глас „против” и седем „въздържал се” съветниците не приеха предложението за Николай Савов, внесено от председателя на Съюза на архитектите във Варна арх.Иван Трендафилов, за принос в опазването и защитата на недвижимото архитектурно наследство на Варна.

Трима ще са носителите за 2018 г. на Почетен знак „За заслуги”-сребърен: Франциска Йорданова – за приноса й в развитие на читалищното дело като секретар на Народно читалище „Христо Ботев” (предложена от Инициативен комитет), Кирил Аспарухов, журналист, шоумен и по повод неговата 70-годишнина (номиниран от почетния гражданин на Варна Борислав Иванов) и спортния деятел Петър Пасев - за издигане авторитета на варненския спорт (номиниран от ОК”Ичи геки” и „ЖСК Спартак”.

Имената им ще бъдат вписани в почетната книга на община Варна.

В края на заседанието съветниците от Комисията по култура почетоха с едноминутно мълчание паметта на отишлия си техен колега д-р Веселин Ангелов. Той бе втори мандат съветник, като в сегашния състав на местния парламент участваше от листата на ГЕРБ. Д-р Ангелов бе член на постоянните комисии „Здравеопазване“, „Социални дейности и жилищна политика“ и „Обществен ред и сигурност“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в събота ремонтни дейности в Пчелина, между 9 и 17 часа затварят част от ул. "Прилеп"

И в утрешния почивен ден продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ в участъка от разклона за местност Пчелина до разклона на с. Каменар, съобщиха от общинския пресцентър. Въведена е временна организация на движение с поставяне на контролно-пропускателни пунктове от двете страни на участъка.  Между 9 и 17 часа движението на..

публикувано на 20.09.24 в 16:18

ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция за Южна Европа

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа, съобщава БНР.  Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 16:05

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и ПФК „Черно море“ - Варна в неделя, 22 септември, за времето от 17:30 часа до приключване на събитието (около 23:00 часа) ще бъде преустановено движението на ППС по ул. „Кирил Шиваров“ (в района на стадион „Спартак“). При възникване на необходимост ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:03

НЗОК ще се разплати с аптеките до 15 октомври

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Ръководителят на наркобандата в с. Приселци - един от най-големите производители на медицинска марихуана у нас

Привлеченият като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици в с. Приселци е бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Той е имал разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.  Разбиха..

публикувано на 20.09.24 в 14:13

Димитър Главчев: Усилията на всички институции са насочени към връщането на моряците от "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев коментира темата с българските моряци от "Галакси Лийдър", похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев, цитиран от БНР. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението..

публикувано на 20.09.24 в 14:02