Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къща на село - защо не?

Снимка: Радио Варна

Все повече млади хора избират да живеят на село. Причините са почти едни и същи – спокойствие и красива природа. За 22-годишния студент по аграрни науки има още една причина – перспективата да осигуриш спокойствие на бъдещото си семейство и деца. Най-новият жител на село Доброглед – Пеньо Стойчев, от месец има своя къща там. Как се стига до избора на селото?

Търсехме къща близо до Варна. Съобразявахме и цени.
Каква е цената на къщата?
42 000 евро.
Къщата има ли нужда от ремонт?
Разбира се. Но зависи колко ще успеем да направим.
Цял живот съм живял в града. В апартамента все някои иска да слуша силно музика, да прави банкети...Разправии през нощта.
Сега сам сте си "диригент"?
Когато си в къща. Имаш къща, земя - всичко е твое. Когато си в апартамент, дори и стените на апартамента не са твои, защото ги споделяш със съседа...
Какво ще посадите в двора?Снимка
Засега - нищо! Има много работа в къщата и едва след това ще мислим за двора. Работим преди всичко с баща ми, на майстори ще разчитаме при ремонт на вода, парно. Но за по-обикновените неща, като лепене на плочки, паркет и боядисване,  сще ги направим ние двамата.
Каква е Вашата професия?
Аз още уча. Студент съм - агрономство в Технически университет - Варна, сега ще бъда четвърти курс.
Това означава, че връзката със земята е много важна за Вас?
Да! Аз съм редовно обучение и ще пътувам. Зависи от трафика - за 40 минути се надявам да стигна.
Преди това живеех във Владиславово и пак за толкова време стигах до университета. Варна е много пренаселена, поне като се преценява трафика.
Какво споделиха Вашите приятели, след като разбраха, че ще живеете в село Доброглед?
Всички казаха, че съм направил добре!  Някои хора искат да живеят в града. Не могат без големите улици и молове. Тук няма такива, но не всеки има нужда от тези неща.
Как на 22 години човек разбира, че има потребност от по-тясна връзка със земята?
То не е точно със земята, колкото с усещането, че е напълно твое и си правиш планове, че когато имаш семейство и деца, те ще се чувстват по-добре в спокойна среда, без някои да кърти нещо точно по обяд или да пусне музика в 1 часа през нощта. Не виждам нещо лошо в това да живееш в къща!
И то ако е в Доброглед, още по-добре?
Е, където има възможност! При нас така се получи, че избрахме това село.
Хората тук са спокойни и поне като съдя по съседите, са настроени позитивно. Може да се каже, че името се свързва с доброто настроение на жителите!

Цялото интервю на Габриела Гаврилова може да чуете тук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30