Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параолимпийката Зоя Чавдарова получи нова спортна инвалидна количка

Варненската тенисистка Зоя Чавдарова получи нова спортна инвалидна количка. С нея тя ще участва в Параолимпийските игри в Токио през 2020 г.  Помощното средство е купено със средства от съвместен проект на Българската федерация по тенис и Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания на Министерството на младежта и спорта. Моделът е изработен специално за нуждите на Чавдарова. Нова спортна количка от министъра на младежта и спорта Красен Кралев получи и друг наш тенисист - Калин Асенов.

Радио Варна припомня, че миналата година в Италия на Чавдарова и Асенов бяха взети точни размери на помощните средства, след като бяха отчетени спецификите на уврежданията им.


Снимка


През тази година Министерството осигури 32 000 лв. за Проекта. Програмата обезпечава подготвителната дейност на състезателите, лагери, спортни специалисти, участия в Международния спортен календар, Държавно първенство по тенис за хора с увреждания и индивидуална подкрепа към най-перспективната състезателка Зоя Чавдарова.


Снимка



През  тази година проектът дава възможност още за участие в заниманията по тенис на хора с увреждания, водени от професионално подготвени спортни специалисти, на спортна база и специализирани спортни уреди и пособия за практикуване на тенис за хора с неравностойно положение. Осигуряват се екипировка, спортни пособия, техническо оборудване и транспортни разходи. 


Снимка


По него се обучават и 26 деца и млади хора в увреждания, разпределени на 8 групи, които провеждат занимания в продължение на 6 до 9 месеца в градовете София, Варна, Пловдив, Благоевград и Троян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Митев: Ние ще играем за нашите фенове (ВИДЕО)

Отборът на „Спартак“-Варна отново се завърна в елитния футбол. След последния съдийски сигнал в мача срещу „Спартак“-Плевен спечелен с 2-0, тържествата започнаха. Феновете бяха неудържими и нахлуха на терена. От футболната ни централа официално връчиха купата на варненци за победители във Втора лига и раздадоха златните медали...

публикувано на 29.05.24 в 11:50

Балкан докара серията до четвърти мач

Финалната серия в баскетбола при мъжете стигна до четвърти мач. Шампионите от Балкан измъкнаха драматична победа с 69:68 (20:14, 20:23, 17:21, 12:10) над Рилски спортист в първото си домакинство Ботевградчани намалиха изоставането си в серията до 1-2 победи. Мач №4 е в четвъртък от 19:00 часа, отново в Ботевград.

публикувано на 29.05.24 в 10:50

Националите по футбол се събират в четвъртък

Националният отбор на България ще се събере на лагер в четвъртък, 30 май, в Национална футболна база “Бояна” и ще започне подготовка за предстоящите приятелски мачове с Румъния на 4 юни в Букурещ и със Словения на 8 юни в Любляна. Ден по-късно – петък, 31 май, първите 15 минути на следобедната тренировка на “лъвовете”, започваща в 17:00 ч., ще..

публикувано на 29.05.24 в 10:48

Тежко наказание за Бусато

За получен червен картон за нанесена средна телесна повреда на противников състезател, на основание чл. 23, ал.1, т.1 от ДП /2023/2024/ – ДК наказва Густаво Бусато – състезател на ПФК „ЦСКА-София“ гр. София със спиране на състезателни права за 5 срещи и глоба в размер на 3000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативна комисия в 7 /седем/..

публикувано на 29.05.24 в 10:47

Във Варна се провежда Държавното първенство за деца

Във Варна, в ДКС се провежда ДЛОП за "Купи Р. България" за ДЮВ. Резултати от първия състезателен ден. Надпреварата завършва в петък.

публикувано на 29.05.24 в 10:46

Генчев е новият наставник на "Левски"

Станислав Генчев е новият старши треньор на представителният тим на „ПФК Левски“. Договорът на специалиста е за срок от 2 години. В щаба на Станислав Генчев влизат помощник-треньорите Живко Миланов и Дарко Тасевски, треньорът на вратарите Йордан Господинов и кондиционният треньор Петър Пеев. Ръководството на „ПФК Левски“ ще представи официално..

публикувано на 28.05.24 в 15:53

ВИДЕО: Говори носителят на световната купа Йордан Александров

Йордан Александров е най-добирят ни състезател по спортна гимнастика в момента. Той го доказа със спечелването на Световната купа във Варна на висилка. Данчо е участвал на много световни купи и има медали, но златен печели за първи път в своята кариера. Александров тренира този спорт от 9-годишен, а вече е на 29 години. Негов личен треньор е баща му..

публикувано на 28.05.24 в 11:40