Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО - животът в и около Девня

| обновено на 02.09.18 в 08:11

На разстояние само 30 минути с кола от Варна, е разположен град Девня. Намира се в североизточния край на Девненската низина в подножието на южните склонове на Добруджанското плато, недалеч от Черно море. Реките Девня и Провадийска се вливат в близкото Белославско езеро. Тук извират карстови извори с общ дебит от 3700 литра в секунда. Те са около 30 на брой и са обединени в седем изворни групи. Всички извори са каптирани за водоснабдяване на промишлеността на Девня и Варна. Местните забележителности включват останки от древния римски Марцианопол, включително амфитеатър и Музей на мозайките, както и природната забележителност Побитите камъни. Пристигаме в Девня в понеделник, на 27 август, денят, в който се отбелязват 49 години откакто е обявен за град. Първата ни среща е с кмета на общината Свилен Шитов:





Много забележителности има в Девня и околностите, но едно от местата, които не трябва да пропускате е Музеят на мозайките. Това е уникално за България място, в което са изложени римски и ранновизантийски мозайки от античното селище Марцианопол. Музеят съдържа едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство, открити в България.  По-голяма част от тях са разположени на местата, на които са били открити. Музеят на мозайките в Девня е включен в списъка със 100 национални туристически обекти в България.

Следващата ни среща е с Ваня Захариева. Тя прекарва по-голямата си част от живота в чужбина, но днес е в Девня, за да направи всичко по силите си този град да стане по-добър и по-хубав за живеене.






Едно от културните средища в Девня е НЧ „Просвета”. Отиваме там без уговорка, с надеждата да намерим приятни събеседници...И ги намираме - две дами, които поддържат библиотеката приветлива за малки и големи.









Срещаме ви най-напред с Миряна Иванова:
Миряна Иванова - библиотекар в НЧ


Разделно събиране на отпадъци в библиотеката на НЧ


































Приятният разговор в библиотеката на НЧ „Просвета” в Девня продължава – срещу микрофонът ни застана и Дияна Иванова:


Снимка
Както разбрахте преди малко в Девня всички се познават, така че ако сте ходили или сте тамошен, не може да не познавате Димитър Андонов. Човек с чувство за хумор, позитивен и с гражданска позиция по всички въпроси, касаещи бъдещето на града и на България. Димитър Андонов е председател на Дружеството на инвалидите в Девня:
Димитър Андонов-председател на Дружеството на инвалидите в Девня






















Девненските извори са най-големите карстови извори в България. Намират се в подножието на възвишението Голям кайрак, североизточно от центъра на град Девня, до квартал Река Девня. Това са около 30 извора, разположени сравнително близо един до друг в няколко групи, които дават началото на Девненската река. Най-красив е Вълшебният извор, за който се твърди, че  е бил любимо място за отдих на Марциана - сестрата на римския император Траян, който през I в.пр.н.е. завладял съществуващото тук тракийско селище и основал град Марцианополис.
Вълшебният извор край Девня

Вече сме в приказния свят край Девня, сгушен под магистралата, в зелени нюанси от прекрасната природа, която ако не сте виждали досега, задължително трябва да я отбележите в списъка с обекти, които задължително трябва да посетите. Следващата ни среща е с човека, който има нелеката задача да се грижи за природното богатство на Девня, наречено Вълшебен извор, Георги Георгиев:






България има толкова красиви места, единственото, което трябва да правим е да ги пазим, за да им се радваме. Вие бяхте с предаването „За селото”. Сигурна съм, че имате нови дестинации за следващи пътешествия, затова не пропускайте да се отбиете в Девня и околността.
Фоторепортаж на Румен Сарандев:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 18 септември с Иван Барбов

„Колко захар искаш в кафето? Повечко. Нека да е хрупкаво“. Разговор дочут в ранните часове на поредното септемврийско утро. Ако искате и вие да подсладите сутрешното си кафе с усмивки и добро настроение, просто посрещнете утрото на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Добромир Мързов проследяват..

публикувано на 18.09.24 в 05:50

НА СВЕТЛО на 17 септември с Валерия Василева

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Ключова комисия към варненския Общински съвет - ПК „Собственост и стопанство“, проведе днес дванайсетото си заседание, а основна тема бяха годишните финансови отчети, баланс и отчет на приходи и разходи за 2023 г. ИУ - Варна започна днес..

публикувано на 17.09.24 в 13:55

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Vegard Sverre Tveitan – Ihsahn (EMPEROR). Специално интервю с Chen Balbus (ORPHANED LAND). Разговор с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката от ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД – част 1. "Истории от земите на АЕГОНИЯ - Приказка в музика и жест" (23 септември, София) – Ясен..

публикувано на 16.09.24 в 14:45
Варна, морето и регатата

НА СВЕТЛО в понеделник, 16 септември

Репортаж от  Морската градина във Варна, където ученици от 5 до 12 клас, заедно с приятели и родители ще влязат в света на технологичните иновации чрез събитието "ТЕХНОСТАРТ", организирано от ИКТ Клъстер - Варна с финансовата подкрепа на Община Варна; Репортаж  от старта на новата акдемична година в  Медицински университет "Проф. д-р..

публикувано на 16.09.24 в 12:07
396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

НОВИЯТ ДЕН на 16 септември с Мариела Димитрова

Малко над 58 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг тази година в цялата страна, информират от Министерството на образованието и науката. Във Варна в общинските училища над 3 100 първокласници започват обучението си днес. В 8.10 часа – репортаж от варненското основно училище „Добри Чинтулов“. В 10.20 часа ще добавим още от картината на..

публикувано на 16.09.24 в 06:14
ПЛОСКОСТИЧНО, 
Франция, 2024, 16’50’’, 2D анимация
режисьор Алис Сае

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 13 септември със Светлана Вълкова

20-ти Световен анимационен фестивал Варна – разговор с артистичния директор на форума проф. Анри Кулев „Време-пространствени полета“ – изложба на Огняна Серафимова в ГХГ „Б.Георгиев“ В очакване на „Златна роза“ – фестивала на българския филм Йончо Цолов от Врачанско е най-дълголетният българин, живял е 130 години – разказ за една..

публикувано на 13.09.24 в 11:25
Chart

#776 ТОП 20 (13.09-20.09.2024)

публикувано на 13.09.24 в 10:13