Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлинската стена ще бъде възстановена, макар и за малко

Група художници обяви, че планира в средата на октомври да направи възстановка на част от Берлинската стена в центъра на германската столица, предаде Асошиейтед прес.

Посетителите на арт инсталацията ще трябва първо да си купуват "визи" по интернет срещу 15 евро. Когато влязат в оградената със стена зона между две пресечки, те ще предават мобилните си телефони и ще получават смартфон, от който ще получават указания за обиколката си. Тя ще включва документални филми, изложби и концерти.

Група артисти заявиха, че планират да построят факс от стената около центъра на Берлин в средата на октомври.

В продължение на 4 седмици всеки попаднал в артистичното пространство ще почувства какво е усещането за загуба на свобода.

Вътре в оградения блок ще има и платформи за наблюдение, от които посетителите могат да гледат навън в Берлин - за разлика от платформите на Студената война, където хората могат да надникнат в Източен Берлин от Запада.

Кварталът, който ще бъде ограден, се намира на булевард Unter den Linden в центъра на града и ще включва известната Държавна опера, двореца Kurfuerstenpalais и други исторически сгради. 

Стената ще бъде разрушена на 9 ноември - точно 29 години след падането на Берлинската стена, разделяла града от 1961 до 1989 г. Инициаторите чакат окончателно одобрение от градските власти за проекта си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 900 хиляди румънци са посетили страната ни от януари, Варна е сред водещите дестинации

897 хиляди са румънските туристи, които са посетили България  от януари до юли 2024 г.  Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г., съобщават от Министерството на туризма.  Водещите дестинации сред тях са общините Варна, Несебър, Балчик и Столична община, информира заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева...

публикувано на 25.09.24 в 15:12

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38
Агенция Вижън

Ден на отворените врати провежда Агенция за социално развитие Вижън

Ден на отворените врати провежда днес Агенция за социално развитие Вижън във Варна. Поканата е за един от офисите, където се предлагат социални услуги, този на ул. „Тодор Икономов“ №35. До 16.00 часа вратите остават отворени за всеки, който желае да се запознае с дейностите  на агенцията, която набира нови потребители, каза за Радио Варна..

публикувано на 25.09.24 в 13:02

Ръст на бюджетните заплати с 10 % искат от КНСБ

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ , за целта ще са необходими допълнителни 1.8 милиарда лева. Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните..

публикувано на 25.09.24 в 12:18

Варна ще отбележи Европейския ден на езиците

Варна ще отбележи Европейския ден на езиците с редица забавни инициативи на 26 септември (четвъртък), от 17 до 20 часа, на входа на Морската градина.   По време на събитието ученици и преподаватели ще презентират под формата на интерактивни забавни дейности различните езици, които се изучават във варненските училища - френски, английски, испански,..

публикувано на 25.09.24 в 12:09

Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци организират от днес във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците. Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от днес до 28 септември 2024 г. на територията на всички райони на общината. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени..

публикувано на 25.09.24 в 11:20