Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска заповед за арест на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му

| обновено на 01.09.18 в 18:38
Хотел „Марица“ в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Издадена е европейска заповед за арест на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела във връзка с участие в организирана престъпна група за данъчни измами. За 72 часа е задържан синът им Вълчо и още 5-има души.

Това са резултатите от вчерашната акция в хотели в София и Пловдив на бизнесмена, обявиха днес от прокуратурата.

Обиските са продължили до тази сутрин с "арестуването" .Около 10 милиона лева  са били открити при обиските в Пловдив и София - в куфари, кутии, сейфове, касетки в банки.

"Такова нещо не помня в цялата си кариера, а и доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", коментира Гешев.

На приблизително такава стойност са и шестте луксозни автомобила, открити рано  тази сутрин. 

Тепърва ще изяснява произходът им и размерът на укритите данъци. 

Гешев даде пример с една от разследваните фирми, с офиси в хотелите Марица и Маринела, която за месец февруари е внесла 1000 лева данъци, а е укрила 600 хиляди.

Заместник - главният прокурор се оплака от опити да се пречи на прокурори и полицаи чрез извинения за липсващ ключ от офиса, гаража или сейфа:

“Такива неща само утежняват тяхното положение. Да бъдат так добри да съдействат в бъдеще. Има законови процедури и затова, това че някой не иска да отвори сейф или врата“, поясни Гешев.

По фамилията Арабаджиеви спецпрокуратурата работи от началото на година по данни, предоставени от оперативна информация, запазена в пълна секретност,  наблегна заместник - главният прокурор:

“Защото на всички е ясно, че хора, които разполагат с такъв финансов ресурс, освен финансов ресурс разполагат и с човешки ресурс в различни служби, разполагат с контакти, казвам връзки на български жаргон, използван от гражданите, това не е тайна, не откриваме топлата вода. Аз не казвам, че са покровителствани, но това е нормалната ситуация в цял свят. Когато си богат и разполагаш с финансов ресурс, генериран вероятно от престъпна дейност, логично е да вземеш мерки и да си запазиш този финансов ресурс и да разполагаш с информация, изпреварваща, за да не ти се случат някои неща, които законът предвижда“.

Разследването е концентрирано около дейността на Виктория Груп. Укриването на данъци е ставало чрез  т.нар. кухи фирми. Част от измамите са били със средства по спечелени поръчки за саниране. На въпрос, защо, при положение, че фамилията Арабаджиеви е в туристическия бизнес от години, на прицел е само дейността й през тази година, Иван Гешев отговори:

“Аз съм юрист и не мога да правя, журналистически, социологически и всякакви други анализи“.

После уточни, че оперативна информация от началото на 2018- та дава старт на разследването, което течало в пълна секретност заради контактите на фамилията Арабаджиеви:

“Аз не казвам, че са покровителствани, но това е нормалната ситуация в цял свят, че когато си богат е логично да вземеш мерки за запазване на този финансов ресурс. И разполагаш с изпреварваща информация, за да не ти се случат някои неща, които законът предвижда“.

Това, че акцията заварва Ветко и Маринела Арабаджиеви на почивка във Франция, според заместник - главния прокурор е доказателство, че теч на информация не е имало.

Междувременно от Виктория ГРУП обявиха, че ”презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право  и никой не може да бъде обявен за виновен, преди произнасянето на съда". Първата съдебна проверка на прокурорските доказателства най- вероятно ще е в понеделник, когато ще се гледат мерките за неотклонение на задържаните след акцията, сред които е  и Вълчо Арабаджиев.

В понеделник Вълчо Арабаджиев и останалите петима задържани тук, сред които има две жени, ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд с искане за постоянен арест. 72- часово прокурорско задържане очаква и Ветко и Маринела Арабаджиеви по европейската заповед за арест, издадена вчера. 

Според информацията на прокуратурата семейство Арабаджиеви в момента се намират във Франция. Заминали в началото на август и ако не се върнат сами, предстои предаването им по специална процедура, която трябва да завърши със 72-часовия арест на двамата. 

Според заместник-главния прокурор Иван Гешев сумата, открита при обиските през последните 24 часа, е безпрецедентна. В офиси, апартаменти и трезори са намерени 10 милиона.

За да бъдат преброени парите, се наложи тази нощ по спешност да се искат броячни машини от БНБ, обясни Гешев. Освен това са "арестувани" шест луксозни автомобила, собственост на фамилията Арабаджиеви. 

Предстои да се изяснява произхода на парите и как са закупени тези автомобили, като засега обвиненията са за данъчни престъпления, извършени през 2018 г. Тепърва ще стане ясно дали ще се разшири и времевия отрязък, по който върви разследването. 

Това, което стана ясно още от пресконференцията, е, че единственият от задържаните засега с обвинение за пране на пари е именно синът на семейство Арабаджиеви - Вълчо. Той в понеделник заедно с останалите задържани ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд. За него например е установено, че през месец февруари, цитирания от Гешев месец, внесъл данък в размер на 1000 лева, а успял да укрие 600 000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32