Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тролейбусите във Варна вече с автоматизирана билетна система

| обновено на 03.09.18 в 14:29

От днес заработи автоматизираната билетна система в тролейбусни линии № 82, 83 и 88. В продължение на 20 дни пътниците ще могат да ползват помощ от консултанти, които ще бъдат в превозните средства - от 08.00 ч. до 12.00 ч. и от 15.00 ч. до 19.00 ч. Те ще обясняват на гражданите как става купуването на билети и/или карти, а също и валидирането им в автобусите.

Варненците, които днес срещнахме в градския транспорт, приемат въвежднето на автоматизираната билетна система със смесени чувства. За някои ще е от голямо удобство, пестене на време и средства, а за други - доста трудно и объркващо. Всички споделят, че ще отнеме време докато свикнат с новата билетна система и изразяват съмнения относно осъществяването на контролата.



Автоматизираната билетна система бе пусната пилотно на 23.11.2017 г. по линия № 10, а на 01.08.2018 г.- по линии № 12 и № 31А. Системата е част от проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ и ще бъде поетапно въвеждана през следващите 5 месеца, като идеята е всички линии да заработят в цялостен мащаб ефективно, след като приключат мащабните ремонти в града.

Цената на билетите остава 1 лв. За пилотните автобусни линии № 10, № 12, № 31А и тролейбусните линии № 82, № 83 и № 88 машините ще предлагат 2 основни типа продукти – стандартните хартиени билети, които са еднократни, и предплатени карти с електронни билети, в които може да бъде заделена определена сума пари (кредит).

Електронните билети могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално валидиращо устройство в автобуса.

Картите за пътуване, издадени от „Градски транспорт“ ЕАД, остават валидни. Представители на ОП „ТАСРУД“ имат ангажимент да следят за контрола на пътниците.

Мобилно приложение за информация на пътниците (info iTransport) може да бъде изтеглено безплатно и чрез него да се проследи в реално време пристигането на превозното средство до желаната  спирка. Въвеждането на карта с електронни билети цели да улесни и да спести неудобства на пътниците, които ползват масовия градски транспорт в града. Ползването на карти е и най-добрият вариант за активно пътуващите пътници, тъй като може да се зарежда многократно с електронни билети. За тези, на които се налага еднократно да използват градския транспорт, остава опцията за хартиен билет, чието време започва да тече веднага след закупуването.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пометените на спирка във Варна са без опасност за живота

Пострадалите, пометени от 20-годишен шофьор на спирка срещу входа на МБАЛ "Св. Анна", са без опасност за живота. Трима от четиримата остават в здравното заведение заради травми - счупени крайници и други наранявания. В болницата са настанени две жени и египетски гражданин с фрактура на левия крак, третата жена, пострадала при инцидента е освободена за..

публикувано на 23.05.24 в 08:42

Пътници на автобус се саморазправиха с шофьора, врязал се в спирка във Варна, след инцидента

Пътници от автобус по линия 20 след снощното произшествие, при което 20-годишен шофьор се вряза в спирка, са влезли във физически конфликт с него, потвърдиха от полицията. Няколко души са се саморазправили с предизвикалия инцидента млад водач, докато дойдат органите на реда. Припомняме, инцидентът стана около 20.20 часа в сряда. Прави ляв завой от ул..

публикувано на 23.05.24 в 08:40

Адресите без ток на 23 май

На 23.05.2024 от 13:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Южна промишлена зона, фирмите: СЪНТРЪСТ ЕООД, ТРАНССТРОЙ-ВАРНА АД, ДЖИЯ 2001 ООД, СТФ АД, МЕХТРАНСКОМЕРС ООД, ММ-13 ЕООД, ЕСКАНА АД, ТЕХНОФЕР..

публикувано на 23.05.24 в 06:16

Променлива облачност в четвъртък

Утрото в четвъртък ни посреща с повече облаци. На места във Варна имаше и кратки превалявания. Подухва и лек североизточен вятър. Днес денят ще започне с облачно време и краткотрайни валежи в Североизточна България, които бързо ще се придвижат на североизток към Румъния. През останалата част от деня облачността ще е променлива, по-значителна на..

публикувано на 23.05.24 в 05:52

Пътят Варна - Добрич вече е отворен

Отвориха пътя Варна- Добрич след тежката верижна катастрофа, в която загина 24-годишен мъж. Припомняме, четири леки автомобила и бетоновоз се сблъскаха в района на аксаковското село Изворско.

публикувано на 22.05.24 в 21:05

Поредна тежка катастрофа: Кола се вряза в спирка до входа на Окръжна болница

Кола се вряза в автобусна спиркa на метри от входа на МБАЛ "Св. Анна". Пострадали са четирима души - три жени и мъж - чужденец, те са отведени в спешния център на болницата.  Инцидентът става малко след 20,20 часа. 20-годишен шофьор прави ляв завой от ул "Битоля" към. бул. "Цар Освободител", но губи контрол над управлението и се забива в спиркозаслона,..

публикувано на 22.05.24 в 20:50

Пуснаха под гаранция 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара до бившия дом "Младост"

Пуснаха под парична гаранция в размер на 6 000 лева 27-годишния шофьор, убил на тротоара до бившия дом "Младост" 72-годишен мъж, съобщават от Окръжен съд - Варна. Съдебното му минало е чисто, няма други нарушения на пътя, като отскоро е и правоспособен водач, посочват от съда. Тежката катастрофа стана на 19 май тази година. Правейки ляв завой на..

публикувано на 22.05.24 в 19:31