Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има свободни места в общежитията на ТУ-Варна. Какви са условията?

| обновено на 13.09.18 в 08:00

Две от трите общежития на Технически университет-Варна работят  с настаняване на студенти. Това установи проверка на Радио Варна в първия ден, в който започна настаняването на бъдещите висшисти.

От няколко години блокът с надпис на покрива Панорама е затворен, защото в него е невъзможно да се живее. В създадения преди години блок като хотелска база бяха настанявани основно чуждестранни студенти, а  някои от стаите се предоставяха и на хотелски начала. Тогавашното ръководство на университета даде сградата за стопанисване на фирма. С времето обаче помещенията не са били поддържани и днес  стаите са разрушени, леглата изтърбушени, прозорците изпочупени и не е възможно  вътре да се живее, коментира за радио Варна директорът на общежитията на ТУ-Варна Пламен Пенев. Сегашното ръководство обследва сградата, за да й направи ремонт и тя да заработи по предназначение.

В блок №18  легловата база е за около 500 души. Стаите в него са с по три легла, маса, шкафове, голям гардероб и самостоятелен санитарен възел. Всички стаи имат тераси, а от някои гледката е повече от добра.


В блок №13 могат да се настанят 420 човека. Ремонтите  това лято са били основно в него - ремонтирани са терасите и  отоплителната система. Стаите са тип апартамент, в който има две стаи с по две и три легла. Всички имат санитарен възел, като в някои апартаменти има по две бани и отделно кухненско помещение.

В общежитията не се готви, категоричен е директорът Пламен Пенев. Случва се да има нарушения, но като цяло правилата на вътрешния ред се спазват, допълни той. Студентите се хранят по желание в студентски стол, какъвто има във всяка сграда. Там са осигурени обядът и вечерята.

Наемът в общежитията е 65 лв. на легло на месец в стая за двама и 75 лв. в стая за трима души. Отделно се заплаща топла, студена вода и ток, като месечно тази сума не надхвърля 30 лева на човек, каза Пламен Пенев. Допълнителна екстра е достъп до интернет, който струва на човек по 12 лева на месец.

Достъпът в общежитията е чрез индивидуален чип. До 22 часа е разрешено да остават гостите в сградите, след това трябва да напуснат. Камери снимат входовете, фоайето и коридорите.

В момента се настаняват първите 700 души, които са подали заявление и са одобрени. От 17 до 21 септември се приемат молби за второ класиране.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45