Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Баба Жечка научи на български финландката Ийрис

| обновено на 20.09.18 в 11:14

Семейството на финландката Ийрис Пурсиайнен  живее във варнеското село Добрина вече 12 години.  Заедно със своя съпруг англичанин - Нийл Хейзъл, те идват два пъти в годината и сега ще останат по-дълго заради фолклорния фестивал.

,,Фолклорният събор ,,Добрина” е много важен и затова сме тук!” – казва Ийрис.

На въпроса дали са научили български танци и ще се хванат ли на хоро финладката отговаря, че ,,знаят съвсем малко, но много обичат да гледат, защото вижда колко специално е когато много хора танцуват традиционни български танци заедно.”

,,Обичаме селото много, има много хубави хора, историята е много интересна.”

Ийрис Пурсиайнен  е  преводач и знае финландски, шведски, немски, английски, латински език. Научила как се пише на кирилица с помощта на своята съседка баба Жечка, която им помогнала в произнасянето на буквите. За да научат българската азбука, семейството поставило на стената у дома табло с буквите. Съседката ги научила как се изговарят буквите на кирилица.

За Баба Жечка, Ийрис казва, че ,,е много стара жена, която знае само български”, но точно това много им е помогнало да научат кирилицата. Финладката оценява предимството да се научи още един език. Тя признава, че сега ,,като знаем кирилицата, лесно можем да четем и пишем на български език.”

В очите на Ийрис и неиния съпруг повечето ,,европейски градове са еднакви, но българските села са безкрайно интересни.” Двамата са вече пенсионери, прекарвайки по-голямата част от своето време като туристи, наемат кола, с която пътуват до много места, а всяко от тях им носи по нещо ново.

Своето преживяване в България, финландката определя като голямо приключение.

Приключението на англо-финландското семейство продължава със събирането на орехи и бадеми, които тази година са много в техния български двор.

За местните хора Добрина е много красиво място с добри хора. Там има много стара църква, богата етнографска сбирка и вода, която по думите на добринци, има някаква магия в нея, така че който опита от нея, остава в селото. Какво още – събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна.

Какво още разказа Ийрис Пурсиайнен чуйте в прикачения звуков файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът отхвърли жалба срещу премахването на бариери до комплекс заведения в Морската градина

Административният съд във Варна отхвърли жалбата срещу премахването на бариерите и КПП-тата до комплекс "Хоризонт" под спирка „Акациите“.  Това става ясно от решение на магистратите с дата 14 август т.г.  Според документа, който е публичен, за поставянето на бариерите няма издадено разрешение,  схема и проектна документация, одобрени от главния..

публикувано на 27.09.24 в 16:30

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе от 19 ч. днес пред Дома на архитекта, на ул. „Мусала” 10 и е част от Европейската седмица на..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази признание за постигнати високи резултати в различни области на науката, както да поощри и популяризира..

публикувано на 27.09.24 в 12:34